ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρνητικό κλίμα στη σκιά του πολέμου

Νομίσματα χωρών της Αν. Ευρώπης, όπως το πολωνικό ζλότι και το ουγγρικό φιορίνι, σημείωσαν πτώση-ρεκόρ έναντι του ευρώ

Kathimerini.gr

Με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα στα διεθνή χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου και των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι οι επενδυτές προβληματίζονται με τον αντίκτυπο από την άνοδο στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πληθωρισμό και στην παγκόσμια οικονομία. Η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους κλονίζει τις προοπτικές της οικονομίας της.

Στη Γηραιά Ηπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -1,10%, προσεγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του το τελευταίο δωδεκάμηνο. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με -0,40%, με -1,98% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -1,31% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -1,36% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,99% ο IBEX στη Μαδρίτη. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς οι Dow Jones και S&P 500 υποχωρούσαν 1,83% και 2,11% αντιστοίχως.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η αρχική σοβαρή πτώση των δεικτών αναχαιτίστηκε έως ένα βαθμό χάρη στην άνοδο κατά 4,3% στις μετοχές του κλάδου ενέργειας λόγω της ενίσχυσης του πετρελαίου. Ωστόσο, οι φόβοι του πληθωρισμού εξαιτίας του πολέμου δείχνουν πως οι μετοχές των γερμανικών και των ιταλικών ομίλων βρίσκονται σε πίεση. Σημειωτέον πως το πετρέλαιο Brent είχε χθες αναρριχηθεί στα 139 δολάρια το βαρέλι λόγω της προοπτικής για απαγόρευση από την Ουάσιγκτον των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας και αποκλιμακώθηκε σταδιακά στα σχεδόν 120 δολάρια το βαρέλι. Υπό αυτό το κλίμα, το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά του ως προς το αμερικανικό δολάριο από τον Μάιο του 2020, ενώ εξασθένησε προσωρινά σε επίπεδα χαμηλότερα της ισοτιμίας του προς το ελβετικό φράγκο για πρώτη φορά μετά το 2015. Ειδικότερα, το ευρώ ως προς το δολάριο είχε κατά τις απογευματινές συναλλαγές απώλειες 0,4% στα 1,0882 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει 1% και 3% αθροιστικά τις τελευταίες τρεις ημέρες. Τα νομίσματα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως το πολωνικό ζλότι και το ουγγρικό φιορίνι, είχαν ιστορική πτώση έναντι του ευρώ σε επίπεδα-ναδίρ στα 4,9694/ ευρώ και 399,64/ευρώ αντιστοίχως. Στην ομολογιακή αγορά, οι 10ετείς τίτλοι της Γερμανίας εμφάνισαν χθες άνοδο στις αποδόσεις τους κατά 5 μονάδες βάσης στο -0,01%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση