ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Βουτιά» Wall Street την Παρασκευή

Μετά τη δήλωση Πάουελ για δυναμική αντίδραση κατά του πληθωρισμού

ΚΥΠΕ

Βουτιά πέραν του 3% πραγματοποίησαν την Παρασκευή τα αμερικανικά χρηματιστήρια, μετά τα σχόλια του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Ζερόμ Πάουελ ότι θα να ενεργήσει «δυναμικά» ενάντια στον αυξανόμενο πληθωρισμό, σε μια μάχη που θα είναι επώδυνη για τις αμερικανικές οικογένειες και επιχειρήσεις.

Ο Dow Jones σημείωσε μεγάλη πτώση 1.008 μονάδων ή 3,03%, στις 32.283,40 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση 141,46 μονάδων ή 3,37%, για να κλείσει στις 4.057,66 μονάδες. Ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε βουτιά 497,55 μονάδων ή 3,94%, στις 12.141,71 μονάδες.

Η Fed έχει ξεκινήσει μια επιθετική πολιτική για την αύξηση των επιτοκίων και ο Πάουελ κατέστησε σαφές στη συνεδρία της τράπεζας στο Τζάκσον Χολ ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει.

«Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών θα πάρει κάποιο χρόνο και απαιτεί τη δυναμική χρήση των εργαλείων μας για να φέρουμε σε καλύτερη ισορροπία τη ζήτηση και την προσφορά», τόνισε ο κ. Πάουελ

Μεγάλη πτώση σημείωσαν επίσης οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά την ομιλία Πάουελ, αλλά οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν ήδη πληγεί μετά από ενδείξεις ότι οι τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

Οι ενδείξεις μέτριας επιβράδυνσης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και η χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές είχαν τροφοδοτήσει την ελπίδα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μετριάσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων και ίσως ακόμη και να αρχίσει να αντιστρέφει την πολιτική της το επόμενο έτος.

Όμως ο Πάουελ διέλυσε αυτές τις ελπίδες, καθιστώντας σαφές ότι η πολιτική της Fed και το βασικό επιτόκιο δανεισμού θα πρέπει να παραμείνουν «αρκετά περιοριστικά» για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Αγορές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση