ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Credit Suisse: Ανήσυχες οι αγορές ακόμη και μετά την εξαγορά από τη UBS

Τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση στο ξεκίνημα της εβδομάδας

Κάθε άλλο παρά καθησυχασμένες φαίνονται τη Δευτέρα οι διεθνείς αγορές από την εξαγορά της ταλαιπωρημένης ελβετικής τράπεζας Credit Suisse από τη UBS, με τα ασιατικά χρηματιστήρια να σημειώνουν πτώση στο ξεκίνημα της εβδομάδας και τα ομόλογα που θεωρούνται πιο ευάλωτα να επηρεάζονται επίσης αρνητικά.

Η ανακοίνωση την Κυριακή της εξαγοράς της Credit Suisse έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων στην τιμή των 0.76 φράγκων ανά μετοχή από τη μεγάλη της εγχώρια αντίπαλο μπορεί να έδιωξε προς το παρόν τους εφιάλτες για το ελβετικό σύστημα αλλά δεν εξαφάνισε και τις ανησυχίες για μετάδοση των προβλημάτων ρευστότητας και σε άλλες χώρες, μετά και το κλείσιμο τριών αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων αυτόν τον μήνα.

Επιπλέον η ίδια η εξαγορά της Credit Suisse σε τιμή περίπου 60% κάτω από εκείνη του κλεισίματος της Παρασκευής αναδεικνύει το ρίσκο που αναλαμβάνει η UBS και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν και σε άλλα τραπεζικά συστήματα, λιγότερο σταθερά από το ελβετικό.

Έτσι, μολονότι η συμφωνία χαιρετίστηκε με ανακούφιση από κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, οι αγορές αντιδρούν με σαφή αγωνία. Σε αυτό συντελεί επίσης η τεράστια απώλεια όσων διακρατούσαν μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) της Credit Suisse, που εκτιμάται στα 16,3 δισεκ. φράγκα, η 17,6 δισεκ. δολάρια.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η διάσωση θα «διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα προστατεύσει την ελβετική οικονομία».

Τη Δευτέρα, η de facto κεντρική τράπεζα του Χονγκ Κονγκ και η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών ένωσαν τις φωνές τους με εκείνες άλλων κεντρικών τραπεζών χαιρετίζοντας την ανακοίνωση από τη Ζυρίχη και προσπάθησαν να καθησυχάσουν το κοινό ότι οι εργασίες θα συνεχίσουν ως συνήθως.

Στην Αυστραλία, ο Κρίστοφερ Κεντ, βοηθός διοικητής των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Reserve Bank of Australia (RBA), επεσήμανε την πίεση στους επενδυτές: «Η αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Αυστραλίας έχει αυξηθεί», είπε σε συνέδριο τη Δευτέρα. «Αλλά οι αγορές εξακολουθούν να λειτουργούν και, το πιο σημαντικό, οι αυστραλιανές τράπεζες είναι αναμφισβήτητα ισχυρές – οι θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας των τραπεζών είναι πολύ πάνω από τις απαιτήσεις των ρυθμιστών».

Ίσως κλειδί στην εξέλιξη στην Ελβετία να είναι η κατά πολλούς βιώσιμη εξαγορά της Credit Suisse, ακόμη και αν στις αγορές οι διασφαλίσεις για πτώχευση, τα γνωστά μας από την ελληνική οικονομική κρίση CDS (Credit Default Swaps) thw UBS σημειώνουν άνοδο το τελευταίο 24ωρο.

Πέρα από το ότι η UBS αγόρασε σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη της χρηματιστηριακής και εξασφάλισε πιστωτική γραμμή 100 δισεκ. φράγκων από την ελβετική κεντρική τράπεζα, ανακοίνωσε ότι η πολιτικής της έναντι των πελατών της Credit Suisse θα εξακολουθήσει τη σαφώς πιο συντηρητική τακτική που παραδοσιακά τηρεί η UBS.

Με πληροφορίες από CNN, Bloomberg, BBC

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση