ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δήλωση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ οδηγεί σε βουτιά κατά 18% την τιμή του ΦΑ

Μεγάλη πτώση μετά το ιστορικό ρεκόρ των €339 τη Μεγαβατώρα που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα

ΚΥΠΕ

Μεγάλη πτώση κατά 18% παρουσιάζει τη Δευτέρα η τιμή του φυσικού αερίου αναφοράς για την Ευρώπη, TTF, μετά το ιστορικό ρεκόρ των €339 τη Μεγαβατώρα που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα.

Στην αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου συνέβαλε η δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ότι οι δεξαμενές φυσικού αερίου της Γερμανίας γεμίζουν γρηγορότερα από το αναμενόμενο, παρά τις δύσκολες συνθήκες σε σχέση με τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου είχε αναφέρει ότι ο στόχος για να γεμίσουν μέχρι 85% οι δεξαμενές μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει πιθανότατα επιτευχθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και σημείωσε πως μέχρι την 1η Νοεμβρίου, η πληρότητα θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 95%.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Σεπτεμβρίου) του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, TTF υποχωρούν το απόγευμα της Δευτέρας στην σποτ αγορά της Ολλανδίας κατά 18% ή €58,2, στα €278,8 ανά Μεγαβατώρα. Την περασμένη Παρασκευή η τιμή του TTF είχε ανέλθει στα €339 ανά Μεγαβατώρα.

Την 1η Αυγούστου η τιμή του TTF είχε κλείσει στα €197 τη Μεγαβατώρα, ενώ εντός του μήνα ενισχύεται κατά περίπου 38%. Σε διάστημα 12 μηνών η τιμή του TTF ενισχύεται με το εντυπωσιακό ποσοστό του 459%.

Πτώση σημειώνουν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Οκτωβρίου και Νοεμβρίου αλλά και τέταρτου τριμήνου του 2022. Τα συμβόλαια Οκτωβρίου υποχωρούν στα €299,22 τη Μεγαβατώρα, τα συμβόλαια Νοεμβρίου στα €306,45 τη Μεγαβατώρα και τα συμβόλαια τέταρτου τριμήνου για το έτος υποχωρούν στα €302,35 τη Μεγαβατώρα.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει στις 31 Αυγούστου, για τρεις ημέρες, τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία για λόγους συντήρησης, εντείνοντας έτσι τις ανησυχίες σε σχέση με την προσφορά και με το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η επανέναρξης της ροής.

Η Gazprom έχει ήδη μειώσει την ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού στο 20%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ρωσία  |  Ευρώπη  |  ΗΠΑ  |  Ukraine  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση