ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καθοδικά οι τιμές LNG λόγω του κορωνοϊού

Συνολικά τον Φεβρουάριο στη Ρεβυθούσα καταφθάνουν 12 φορτία

Newsroom Κ, Αθήνα

Τη συγκυρία της κατακόρυφης πτώσης των τιμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που προκάλεσε αφενός ο ήπιος χειμώνας σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ και αφετέρου ο κορωνοϊός, αξιοποιούν οι ελληνικές εταιρείες, βελτιώνοντας σημαντικά το χαρτοφυλάκιό τους. Στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας τα φορτία LNG έχουν διπλασιασθεί τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χονδρική αγορά να διαγκωνίζονται για τα μερίδια, καθώς η τιμή στη spot αγορά υποχώρησε από 21,635 ευρώ η μεγαβατώρα (μεσοσταθμικά) πέρυσι στα 8,9 ευρώ η μεγαβατώρα (13 Φεβρουαρίου).

Συνολικά τον Φεβρουάριο στη Ρεβυθούσα καταφθάνουν 12 φορτία LNG. Από αυτά τα τέσσερα, συνολικής ποσότητας 306.884 κ.μ., είναι της Mytilineos, τέσσερα φορτία 199.409 κ.μ. της Elpedison, τρία φορτία 156.271 κ.μ. της ΔΕΠΑ και ένα φορτίο 42.870 κ.μ. της Ηρων Ενεργειακής.

Η μείωση των τιμών φυσικού αερίου αποτυπώνεται και στην αγορά ηλεκτρισμού, αφού η οριακή τιμή του συστήματος καθορίζεται από τις μονάδες φυσικού αερίου που δουλεύουν με χαμηλό λειτουργικό κόστος. Η μεσοσταθμική τιμή του Φεβρουαρίου (μέχρι και 13) υποχώρησε στα 51,8 ευρώ η μεγαβατώρα από 58,38 ευρώ η μεγαβατώρα τον Ιανουάριο και σχεδόν 60 ευρώ η μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο του 2019. Μείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αναμένουν οι καταναλωτές που το τιμολόγιό τους είναι συνδεδεμένο με ρήτρα οριακής τιμής συστήματος. Για τους υπόλοιπους καταναλωτές, οι μειώσεις θα φανούν μόνο στην περίπτωση που οι προμηθευτές αποφασίσουν να τη μετακυλίσουν, κάτι που θα εξαρτηθεί από το εάν θα ακολουθήσουν μια επιθετική πολιτική αύξησης των μεριδίων ή πολιτική βελτίωσης των περιθωρίων κέρδους.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες χαμηλές τιμές δημιουργούν έδαφος για ένταση του ανταγωνισμού και βελτίωση των ισολογισμών των προμηθευτών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, αλλά και για καλύτερες τιμές για τα νοικοκυριά και τις εταιρείες, καθώς διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές του LNG είναι πολύ πιθανόν να μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Οι χρηματιστηριακές τιμές (hab) στην Ευρώπη υποχώρησαν κατά 27% φέτος, στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, επειδή το ασιατικό LNG δεν ήταν ποτέ φθηνότερο και τα μελλοντικά συμβόλαια των ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το 1998. Το θέμα της υπερπροσφοράς και των χαμηλών τιμών φυσικού αερίου απασχόλησε συνάντηση χρηματιστών και αναλυτών στο βιομηχανικό Εσεν, έδρα της RWE, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της Γερμανίας, στην οποία κυριάρχησαν οι εκτιμήσεις για πιθανή περαιτέρω μείωση των τιμών.

Η Κίνα

Καταλυτική στη χαμηλή πτήση των τιμών φυσικού αερίου είναι η επίδραση του κορωνοϊού, καθώς η διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας σε αρκετά εργοστάσια στην Κίνα, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα, έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι κινεζικές αγορές LNG. O οίκος αξιολόγησης Fitch σε νέα έκθεσή του ενστερνίζεται την άποψη πως ήδη ο νέος κορωνοϊός έχει προσβάλει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι εισαγωγές LNG στην Κίνα, ανακοίνωσε, θα μπορούσαν να μειώσουν τις εισαγωγές ακόμη και κατά 70% τον Φεβρουάριο. Αν συνδυάσουμε αυτή την εκτίμηση με το γεγονός ότι οι κινεζικές εισαγωγές LNG αντιπροσώπευσαν το 17% των παγκοσμίων αγορών το 2018 και το 50% της αύξησης της ζήτησης για την περίοδο 2016-2018, κατανοούμε ότι τα δεξαμενόπλοια LNG για τα δρομολόγια από Ευρώπη προς Ασία, Ειρηνικό και Μέση Ανατολή θα περάσουν δύσκολες ημέρες, αναφέρει ο οίκος Fitch.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X