ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές

Kathimerini.gr

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά χθες και έκλεισαν με θετικό πρόσημο κυρίως χάρη στην άνοδο των μετοχών εταιρειών εμπορευμάτων και πρώτων υλών. Μεταξύ επενδυτών επικράτησαν προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης στην Κίνα, ενώ οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών κινήθηκαν όταν υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων.

Οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων και των πρώτων υλών πήραν ώθηση όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τον πληθωρισμό τιμών παραγωγού να έχει υποχωρήσει στην Κίνα, αφήνοντας περιθώρια για χαλάρωση της πολιτικής και χορήγηση ρευστότητας στην οικονομία. Έτσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,7%, καταγράφοντας την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων τριών εβδομάδων. Όπως προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Refinitiv, τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη EuroStoxx 600 αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 48,5% το τέταρτο τρίμηνο στα 108,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σχολιάζοντας σχετικά ο Ρολάντ Καλογιάν, αναλυτής της Societe Generale, τόνισε πως «συνολικά πρέπει να περιμένουμε ακόμη μια καλή σεζόν, ωστόσο, πολλές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει πολλά καλά αποτελέσματα μέσα στο προηγούμενο έτος γι’ αυτό και ο καταλύτης της αγοράς το 2022 θα είναι μάλλον η κατεύθυνση που θα δώσουν οι κεντρικές τράπεζες στις αγορές για το μέλλον».

Τη μεγαλύτερη άνοδο, 3,2% και 2,3%, σημείωσαν οι κλαδικοί δείκτες των πρώτων υλών και της ενέργειας αντιστοίχως. Ο επίσης πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 έκλεισε με κέρδη 0,81%, ενώ σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,81% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,43%. Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε η μετοχή της γερμανικής εταιρείας λογισμικού TeamViewer, που εκτοξεύθηκε κατά 14,9%, αφού νωρίτερα είχε ανακοινώσει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου και έτους. Επίσης η γαλλική εταιρεία «νέφους» OVHcloud παρουσίασε άνοδο 4,6% έχοντας νωρίτερα ανακοινώσει αύξηση κερδών 13,9%, αλλά και η εταιρεία παράδοσης γευμάτων Just Eat Takeaway.com, η μεγαλύτερη της Ευρώπης στο είδος της, που σημείωσε άνοδο 3,6% καθώς είχε αναφέρει αύξηση παραγγελιών κατά 14% το τέταρτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση