ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ χρειάζεται σημαντική αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Ο Επικεφαλής γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας προσέθεσε ότι η ΕΚΤ έχει την θέληση να πάει υψηλότερα από το ουδέτερο επίπεδο

ΚΥΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χρειάζεται άλλη μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να φτάσει στο «ουδέτερο» επίπεδο πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο μηδέν, τον Ιούλιο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό ο οποίος τώρα πλησιάζει σε διψήφιο ποσοστό και μια άλλη τέτοια κίνηση είναι πλέον πλήρως αποτιμημένη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Θεωρούμενος κεντρώος στο Διοικητικό Συμβούλιο καθορισμού των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο κ. Βιλερουά είπε ακόμη ότι τα επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται έως ότου η ΕΚΤ φτάσει στο ουδέτερο επίπεδο, το οποίο είναι κάπου μεταξύ 1% και 2%. Με το ουδέτερο επιτόκιο, η κεντρική τράπεζα ούτε τονώνει αλλά ούτε αναστέλλει την ανάπτυξη.

«Θα μπορούσαμε να είμαστε εκεί πριν από το τέλος του έτους, μετά από ένα άλλο σημαντικό βήμα τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο κ. Βιλερουά στο Οικονομικό Συμπόσιο Jackson Hole της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ενώ οι αγορές στοιχηματίζουν σε μια κίνηση 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας Klaas Knot και της αυστριακής Robert Holzmann ανέφεραν ότι οι 75 μονάδες βάσης θα πρέπει επίσης να είναι μέρος της συζήτησης.

Επιπλέον, ο κ. Βιλερουά είπε ότι η ΕΚΤ έχει την θέληση να πάει υψηλότερα από το ουδέτερο επίπεδο, εάν χρειαστεί. «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εμείς στην ΕΚΤ, εάν χρειαζόταν, θα αυξάναμε περαιτέρω τα επιτόκια, πέρα ​​από την κανονικοποίηση: η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% είναι δική μας ευθύνη· η βούλησή μας και η ικανότητά μας να εκπληρώσουμε την εντολή μας είναι άνευ όρων», υπογράμμισε.

Ο κ. Βιλερουά δεν αναγνώρισε ανοιχτά τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης, αλλά σημείωσε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης υποχωρούν ενώ οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινώνονται. Ο Γάλλος Κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει επίσης να εξετάσει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα πλεονάζοντα αποθεματικά.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ και η αύξηση των επιτοκίων σε θετικό έδαφος παρέχει στις τράπεζες μεγάλες αποδόσεις χωρίς κινδύνους, αφήνοντας απώλειες στην ΕΚΤ. Ο κ. Βιλερουά υποσχέθηκε μια «ταχεία και ρεαλιστική» αξιολόγηση των αποδόσεων των αποθεματικών, αλλά δεν παρείχε συγκεκριμένες προτάσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση