ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:16
 

Ο κορωνοϊός στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών

Οι Αρχές της Κίνας αλλά και παγκόσμιες Αρχές έχουν λάβει μια σειρά μέτρων προκειμένου να περιορίσουν τη γρήγορη εξάπλωση του ιού

Newsroom Κ, Αθήνα

H ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, καθώς ο αριθμός των ανθρώπινων θυμάτων αυξάνεται καθημερινώς και οι επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας, έστω βραχυπρόθεσμα, θεωρούνται αναπόφευκτες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, ότι η υφιστάμενη επιδημία αποτελεί παγκόσμια απειλή, με τον γενικό διευθυντή του να εκφράζει μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού σε χώρες που δεν έχουν τα μέσα να τον αντιμετωπίσουν.

Οι Αρχές της Κίνας αλλά και παγκόσμιες Αρχές έχουν λάβει μια σειρά μέτρων προκειμένου να περιορίσουν τη γρήγορη εξάπλωση του ιού, με την όλη κατάσταση να φέρνει στη μνήμη των επενδυτών την επιδημία του ιού SARS τo 2002-2003, χωρίς ωστόσο ο νέος ιός να είναι το ίδιο θανατηφόρος, αν και εξαπλώνεται πιο γρήγορα. H αποφυγή ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, ενώ οι τιμές πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά, με το Βrent να κυμαίνεται λίγο υψηλότερα από τα 58 δολάρια ανά βαρέλι την Παρασκευή, ύστερα από υποχώρηση στα 57,70 δολάρια την προηγούμενη ημέρα, 12% χαμηλότερα από τις αρχές του έτους. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές στρέφονται για ακόμα μία φορά στα ασφαλή καταφύγια, οδηγώντας τις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας σε νέα χαμηλά (η τιμή του ομολόγου κινείται αντίστροφα από την τιμή).

Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου βρέθηκε κοντά στο 1,53% την Πέμπτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου του 2019, πριν ανακάμψει στο 1,56% την επόμενη ημέρα, παραμένοντας όμως περίπου 12 μ.β. χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση και 35 μ.β. χαμηλότερα από τις αρχές του νέου έτους, επηρεασμένη επίσης από μικρές διαφοροποιήσεις στην επίσημη ανακοίνωση της Fed, που ενίσχυσαν την άποψη ότι η προοπτική αύξησης των επιτοκίων παραμένει μακρινό ενδεχόμενο. Στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύθηκε καταγράφοντας εκ νέου επίπεδα πάνω από το 1,31 έναντι του δολαρίου, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη να διατηρήσει αμετάβλητα επιτόκια, ενώ οι αγορές τιμολογούσαν πιθανότητα λίγο υψηλότερη από 50% για το ενδεχόμενο μείωσής τους. Παράλληλα, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από το 1,10 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, σχεδόν αμετάβλητη σε εβδομαδιαία βάση, αλλά ενισχυμένη 0,3% σε σχέση με τα χαμηλά 1,099 που είδαμε στα μέσα της εβδομάδας μετά την ανακοίνωση των θετικών στοιχείων στις ΗΠΑ για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  |  Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X