ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πληθωρισμός στο… πιάτο μας

Οι τιμές τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ φέτος

Kathimerini.gr

ΠΡΙΣΙΛΑ ΑΣΕΒΕΝΤΟ ΡΟΤΣΑ, ΑΪΣΙΣ ΑΛΜΕΙΝΤΑ / BLOOMBERG

Στο εργοστάσιο Brioche Pasquier, μία ώρα έξω από το Λονδίνο, κάθε μπριός που ζυμώνεται κοστίζει σχεδόν 50% περισσότερο να παραχθεί. Από το βούτυρο έως τα αυγά και τη ζάχαρη, τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτήν τη γαλλική αρτοποιία για τα κρουασάν, τα μπριός και τα ψωμάκια με σοκολάτα έχουν ήδη αυξηθεί λόγω της εκτίναξης των τιμών στα εμπορεύματα το τελευταίο 12μηνο, ενώ τώρα ένας ακόμη πονοκέφαλος προστέθηκε και έχει να κάνει με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Το διπλό κόστος αυτό, που αμέσως το αισθάνονται στο πορτοφόλι τους οι καταναλωτές, αφορά το κόστος διαβίωσης. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει τον πληθωρισμό να ξεπεράσει το 13% φέτος, το ένα τρίτο των βρετανικών νοικοκυριών πρόκειται να δαπανήσει άνω του 10% των εσόδων του στην ενέργεια και τώρα το διογκούμενο κόστος στα είδη μπακαλικής οξύνει τη διατροφική φτώχεια.

«Πρόκειται για το φαινόμενο ντόμινο», παρατηρεί ο γενικός διευθυντής της Brioche Pasquier Βρετανίας, Ράιαν Πίτερς. «Θα αυξήσουμε για τους λιανεμπόρους κάπως τις τιμές μας και, δυστυχώς, αυτό μετακυλίεται στους καταναλωτές». Οι τιμές τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, διότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποστέρησε τον κόσμο από βασικά είδη διατροφής, όπως το αλεύρι και τα φυτικά έλαια. Τον Ιούλιο και για τέταρτο μήνα στη σειρά τα κόστη άρχισαν να αποκλιμακώνονται, αλλά για τους καταναλωτές η ανακούφιση δεν είναι ορατή. Ο λόγος είναι πως οι εταιρείες τροφίμων της Ευρώπης αντιμετωπίζουν την ακριβή ενέργεια. Και τα χειρότερα έρχονται, διότι επίκεινται οι κρύες χειμωνιάτικες ημέρες, που θα αυξήσουν τη ζήτηση για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Είτε πρόκειται για το καβούρδισμα του καφέ είτε για την παραγωγή ζάχαρης, οι εταιρείες δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο παρά με την αύξηση στις τιμές της πρώτης ύλης», παρατηρεί η Κόνα Χάκι, διευθύντρια ερευνών της εταιρείας συναλλαγών σε εμπορεύματα, ED&F Man. «Τα χειρότερα είναι μπροστά μας, όσο αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας, και εκτιμώ πως αυτός ο χειμώνας θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού». Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ζάχαρης από ζαχαρότευτλα στην Ευρώπη, Suedzucker, είχε προ καιρού δηλώσει ότι η σημαντική αύξηση σε πρώτες ύλες, ενέργεια και κόστος συσκευασίας εξουδετέρωσε την αύξηση εσόδων του πρώτου τριμήνου. Σε Βρετανία και Ευρώπη, οι εταιρείες που παρασκευάζουν μαγειρικά έλαια από σόγια, ελαιοκράμβη και ηλιόσπορους έχουν επιβραδύνει την παραγωγή τους και τη μεταφέρουν σε περιοχές με φθηνότερη ενέργεια.

Οι προοπτικές είναι τόσο άσχημες, που οι κυβερνήσεις σπεύδουν να παρέμβουν. Την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. ενέκρινε πρόγραμμα βοηθείας 110 εκατ. ευρώ για να στηρίξει αγροτικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την αύξηση της ενέργειας και των λιπασμάτων λόγω Ουκρανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X