ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιο δύσκολοι οι επόμενοι μήνες για την αγορά ακινήτων

H αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα συνεχίσει να πιέζεται και οι επιχειρήσεις ενδεχομένως να αναβάλουν αποφάσεις επενδυτικού χαρακτήρα

ΚΥΠΕ

Η αγορά των ακινήτων, παρά τις προκλήσεις, επιδεικνύει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, προειδοποιώντας πως οι επόμενοι μήνες θα είναι «πιο δύσκολοι, καθώς η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα συνεχίσει να πιέζεται και οι επιχειρήσεις ενδεχομένως να αναβάλουν αποφάσεις επενδυτικού χαρακτήρα».

«Παράλληλα, η επερχόμενη αύξηση των δανειστικών επιτοκίων επίσης θα λειτουργήσει ανασταλτικά για αποφάσεις απόκτησης ακινήτου», πρόσθεσε σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Σε ενημερωτικό του δελτίο για τον τομέα των ακινήτων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, βάσει επεξεργασίας των στοιχείων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Συμβούλιο σημειώνει ότι καταγράφηκαν συνολικά 5442 πωλήσεις αξίας €1,2 δισ. ευρώ.

«Για ακόμα ένα τρίμηνο, και παρά τις συνθήκες έντονης αβεβαιότητας και αυξανόμενου πληθωρισμού, το ενδιαφέρον για διαμερίσματα αλλά και οικόπεδα κι άλλα τεμάχια γης, ήταν ιδιαίτερα έντονο», αναφέρει το δελτίο του Συμβουλίου

Στην επαρχία Λευκωσίας, καταγράφηκαν συνολικά 1620 πράξεις, συνολικής αξίας €268 εκατ, με τον μεγαλύτερο όγκο των πράξεων να αφορά διαμερίσματα (562) και χωράφια (409). Στην επαρχία Λεμεσού, τόσο οι συνολικές πωλήσεις (1641) αλλά κυρίως η αξία τους (€587 εκατ.) ήταν μεγαλύτερα από κάθε άλλη επαρχία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε για χωράφια (410).

Στην επαρχία Πάφου, οι πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο έφτασαν τις 832 και η συνολική τους αξία τα €174 εκατ. Στην Πάφο καταγράφηκαν για ακόμα ένα τρίμηνο οι περισσότερες πωλήσεις σπιτιών (154), με μεγάλο ποσοστό εξ’ αυτών να χαρακτηρίζονται ως επαύλεις. Στη Λάρνακα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1034 και η συνολική τους αξία στα €173 εκατ. Τέλος, στην επαρχία Αμμοχώστου υλοποιήθηκαν 295 πράξεις συνολικής αξίας €59 εκατ. με το ενδιαφέρον για ακόμα ένα τρίμηνο να είναι έντονο για χωράφια (174).

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο εξασφάλισε για πρώτη φορά πρόσβαση στις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας σε όλους τους αδειούχους κτηματομεσίτες στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας του για αύξηση της διαφάνειας και της πληροφόρησης τόσο των επαγγελματιών όσο και του κοινού. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση