ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πτωτική πορεία συνέχισε το ΧΑΚ

Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 0,94% κλείνοντας στις 65,64 μονάδες

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Συνεχίστηκε την Τρίτη η πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον δείκτη των Επενδυτικών Εταιρειών να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες

Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 0,94% κλείνοντας στις 65,64 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE/CySE 20 υποχώρησε σε ποσοστό 1,00% κλείνοντας στις 39,56 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €84.714,14.

Όλοι οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με πτώση. Οι Επενδυτικές μειώθηκαν κατά 1,88%, η Κύρια Αγορά κατά 1,20%, η Εναλλακτική κατά 0,94% και τα Ξενοδοχεία κατά 0,69%.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου με €21.773 (άνοδος 0,78% - τιμή κλεισίματος €1,30). Ακολούθησαν οι τίτλοι της Alkis Hadjikyriacos (FROU – FROU) με €17.836 (πτώση 0,89% - τιμή κλεισίματος €0,22), της Louis με €14.580 (πτώση 6,40% - τιμή κλεισίματος €0,12), της Lordos Hotels με €10.665 (πτώση 3,77% - τιμή κλεισίματος €0,46) και της Ελληνικής Τράπεζας με €7.130 (πτώση 2,10% - τιμή κλεισίματος €0,84).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 4 κινήθηκαν ανοδικά, 9 πτωτικά και 1 παραμένει αμετάβλητη. Ο αριθμός των συναλλαγών περιορίστηκε σε 71.

Εξάλλου το ΧΑΚ ανακοίνωσε ότι το Ομόλογο της εταιρείας Marera Investment Group Limited με ISIN - CY0148372218 / CFI - DBFUGR και LEI – 529900XN6RQQ1ZD05N14 καταχωρείται στο Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών (KAM) του ΧΑΚ. Τα Ομόλογα αυτά δεν θα εισαχθούν στο ΧΑΚ.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών) Νόμο, οποιαδήποτε μεταβίβαση, ενεχυρίαση, αποδέσμευση ή άλλη επιβάρυνση και κάθε άλλη πράξη που αφορά στις αξίες αυτές, θα καταχωρίζεται στο ΚΑΜ.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι σύμφωνα και με την πρόσφατη τροποποίηση της Κανονιστικής Απόφασης για την Τήρηση Μη Εισηγμένων Μητρώων, επιτρέπεται η τοποθέτηση αξιών μη εισηγμένου στο ΧΑΚ εκδότη, του οποίου οι αξίες είναι καταχωρημένες στο ΚΑΜ, υπό τον έλεγχο Θεματοφύλακα ή Γενικού Εκκαθαριστικού Μέλους. Οι αξίες αυτές μπορούν να είναι αντικείμενο OTC συναλλαγών από τους Γενικούς Χειριστές, εφόσον δεν έχουν περιορισμό στη μεταβίβαση τους.

Τα Ομόλογα του Εκδότη Marera Investment Group Limited έχουν δοθεί υπό τον έλεγχο Θεματοφύλακα και μπορούν να είναι αντικείμενο OTC συναλλαγών, αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί στη μεταβίβαση τους.

Ο συνολικός αριθμός των Μη - Εισηγμένων Μητρώων που τηρούνται στο Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών του ΧΑΚ, έχει ανέλθει στα εβδομήντα επτά.

Το Συμβούλιο του ΧΑΚ ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του για διαγραφή των ομολόγων της εταιρείας Apollo Commercial Property Plc (η «Εταιρεία») από την Αγορά Ομολόγων της Ν.Ε.Α.ς για εκδότες των οποίων το Μητρώο δεν τηρείται από το ΚΑΜ, σύμφωνα με το Άρθρο 178(1) του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου.
Ακόμα ανακοίνωσε την απόφαση του για διαγραφή των ομολόγων της εταιρείας Allenbrook Plc από την Αγορά Ομολόγων της Ν.Ε.Α.ς για εκδότες των οποίων το Μητρώο δεν τηρείται από το ΚΑΜ, σύμφωνα με το Άρθρο 178(1) του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου.

Ανακοινώθηκε επίσης η διαγραφή των ομολόγων της εταιρείας Malborough Equity από την Αγορά Ομολόγων της Ν.Ε.Α.ς για εκδότες των οποίων το Μητρώο δεν τηρείται από το ΚΑΜ, σύμφωνα με το Άρθρο 178(1) του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου.

Ανακοίνωσε επίσης τη διαγραφή των ομολόγων της εταιρείας Lambert Perrin Liquidity Plc από την Αγορά Ομολόγων της Ν.Ε.Α.ς για εκδότες των οποίων το Μητρώο δεν τηρείται από το ΚΑΜ, σύμφωνα με το Άρθρο 178(1) του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου.

Ανακοίνωσε τέλος την απόφαση του για διαγραφή των ομολόγων της εταιρείας Ballarat Propertiy Plc (η «Εταιρεία») από την Αγορά Ομολόγων της Ν.Ε.Α.ς για εκδότες των οποίων το Μητρώο δεν τηρείται από το ΚΑΜ, σύμφωνα με το Άρθρο 178(1) του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου.

Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου κατέληξε στις πιο πάνω διαγραφές, λόγω του ότι έχουν εκλείψει οι προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς επί των τίτλων των εταιρειών αυτών και δεν τηρούνται σημαντικές συνεχείς υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο τα συμφέροντα των επενδυτών.

Ακόμα, το ΧΑΚ ανακοίνωσε τη συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Allenby Commercial Property Plc (ΝΕΑ Αγορά) για επιπλέον δύο (2) μήνες, δηλαδή μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου 2019.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε σύμφωνα με το Άρθρο 185 του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου, εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλλουν τη συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων της εν’ λόγω εταιρείας. Συγκεκριμένα η εν λόγω εταιρεία δεν έχει συμμορφωθεί με τα ακόλουθα:

-Μη τήρηση υποχρέωσης για εξασφάλιση υπηρεσιών Φορέα Εκκαθάρισης
-Μη τήρηση υποχρέωσης διορισμού Συμβούλου Εισαγωγής
-Μη τήρηση υποχρέωσης για εξασφάλιση υπηρεσιών τήρησης μητρώου
-Απόφαση για εκούσια εκκαθάριση
-Μη έκδοση και δημοσιοποίηση της Εξαμηνιαίας Οικονομικής της Έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 31/1/2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X