ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πτώση στη Γουόλ Στριτ, ανοδικά το πετρέλαιο

Πάντως, τα εν αναμονή τριμηνιαία αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα υπό τη βαριά ατμόσφαιρα της πανδημίας

Kathimerini.gr

Καθοδικά κινούνταν αργά το βράδυ της Δευτέρας λίγο πριν από το κλείσιμο οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, αναμένοντας τα τριμηνιαία αποτελέσματα των επιχειρηματικών κολοσσών εν μέσω εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού. O S&P 500 υποχωρούσε 1,78% και ο Dow κατά 2,06%. Εν τω μεταξύ στην αγορά εμπορευμάτων, αρχικά είχε επικρατήσει ευφορία χάρις στη σημαντική παγκόσμια συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής τους, και η τιμή του «μαύρου χρυσού» ενισχυόταν, στη συνέχεια σημείωσε απώλειες και αργά το βράδυ εμφάνιζε άνοδο. Την Δευτέρα ειδικότερα, στα διεθνή χρηματιστήρια η δραστηριότητα ήταν περιορισμένη, διότι όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν κλειστά – ήταν η Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας –πλην της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών, που ήταν αργία– ο δείκτης S&P 500 είχε σημειώσει κέρδη της τάξεως του 12,1%. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 1974, ενώ ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 12,7% και 10,6% ο Nasdaq. Οπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά του το marketwatch.com, ενώ το τελευταίο διάστημα έχασαν τη δουλειά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες περί τα 16 εκατομμύρια άτομα εξαιτίας της καραντίνας και του κλεισίματος επιχειρήσεων, οι δείκτες των μετοχών των αμερικανικών ομίλων είχαν τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων 45 ετών.

Οπως επισημαίνει ο Κεντ Ινγκελκι, επικεφαλής οικονομολόγος υπεύθυνος στρατηγικής της Capitol Securities Management, «σήμερα το μείζον θέμα που απασχολεί τις κεφαλαιαγορές, είναι το πότε η οικονομία “θα ανεβάσει ρολά”. Οσο περισσότερο περιμένουμε να έλθει αυτή η ώρα, τόσο σοβαρότερη είναι και η προκαλούμενη βλάβη».

Παρά ταύτα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι παραμένει αισιόδοξος χάρις στις δοκιμές διαφόρων εμβολίων και το ενδεχόμενο να τεθεί ξανά σε λειτουργία η αμερικανική οικονομία από τον Μάιο.

Πάντως, τα εν αναμονή τριμηνιαία αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα υπό τη βαριά ατμόσφαιρα της πανδημίας. Το αργό Νέας Υόρκης είχε κέρδη 0,48% το βράδυ στα 22,84 δολάρια το βαρέλι. Η παγκόσμια συμφωνία μείωσης της παραγωγής έδωσε τέλος στη διαμάχη Σ. Αραβίας και Ρωσίας, η οποία πλημμύρισε την αγορά με άχρηστο πετρέλαιο. Πάντως, τέλος, αναλυτές προειδοποιούν πως η όποια άνοδος στις τιμές του ίσως είναι απατηλή λόγω της δραστικής ελάττωσης της ζήτησης εξαιτίας του κορωνοϊού.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση