ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε χαμηλό εικοσαετίας έπεσε το ευρώ έναντι του δολαρίου

Μια ανάσα από την ισοτιμία 1:1 – Οι επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και τουρισμό

BLOOMBERG, CNN

Μια ανάσα από την ένα προς ένα ισοτιμία προς το δολάριο βρίσκεται πλέον το ευρώ, καθώς από την αρχή του έτους έχει χάσει πάνω από το 8% της αξίας του έναντι του δολαρίου και τις τελευταίες ημέρες διολισθαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών. Αιτία είναι βέβαια κατά κύριο λόγο ο φόβος της ύφεσης στην Ευρωζώνη, το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει έως τώρα διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια, σε αντίθεση με τη Fed που έχει προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις, αλλά και η εγγύτητα της Γηραιάς Ηπείρου με τη Ρωσία. Χθες το ενιαίο νόμισμα συνέχισε τη διολίσθησή του με περαιτέρω υποχώρηση 0,8% και την ισοτιμία του να διαμορφώνεται πλέον στο 1,0187 δολ.

Επενδυτικές, από τη Nomura International μέχρι την HSBC Bank, προειδοποιούν τους πελάτες να περιμένουν κι άλλη υποχώρηση.

Διαπραγματευτές συναλλάγματος και γενικότερα οι παράγοντες της αγοράς είναι πεπεισμένοι πως σύντομα η ισοτιμία ευρώ προς δολάριο θα είναι 1:1, καθώς όλα δείχνουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει προς την ύφεση και το ενιαίο νόμισμα θα αποδυναμωθεί περαιτέρω. Αυτή τη στιγμή τα στοιχήματα στην υποχώρηση του ευρώ είναι από τα πλέον δημοφιλή στην αγορά και στρατηγικοί αναλυτές συναλλάγματος σε επενδυτικές, από τη Nomura International μέχρι την HSBC Bank, προειδοποιούν τους πελάτες να περιμένουν κι άλλη υποχώρηση. Ο προβληματισμός των επενδυτών επικεντρώνεται στη διαφαινόμενη πιθανότητα να διακόψει πλήρως η Ρωσία τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, βυθίζοντας την οικονομία της στην ύφεση. Πολλοί πιθανολογούν, άλλωστε, πως το σοκ θα είναι τόσο ισχυρό ώστε θα φέρει την ΕΚΤ σε πολύ δύσκολη θέση περιορίζοντας τα περιθώρια ελιγμών και ενδεχομένως εμποδίζοντάς την να αυξήσει τα επιτόκιά της όσο θα σχεδίαζε. Στην περίπτωση αυτή θα διευρυνθεί περαιτέρω η απόσταση ανάμεσα στα επιτόκια του δολαρίου και εκείνα του ευρώ, ένας δηλαδή από τους παράγοντες που πιέζουν πτωτικά το ενιαίο νόμισμα, όπως και η εγγύτητα της Ευρώπης με τη Ρωσία.

Η υποχώρηση του ευρώ συνεπάγεται, βέβαια, περαιτέρω δυσκολίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που πρέπει να αγοράσουν ενέργεια, πρώτες ύλες και εξαρτήματα και να πληρώσουν σε δολάρια. Ωφελημένοι είναι, αντιθέτως, οι Αμερικανοί τουρίστες που επισκέπτονται τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του CNN, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία είναι τώρα πιο φθηνές και πιο προσιτές από ποτέ για τον Αμερικανό τουρίστα. Γι’ αυτό και τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος σημειώνεται μεγάλη αύξηση των Αμερικανών τουριστών στα ελληνικά νησιά. «Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τη Ρωσία», σχολιάζει σχετικά ο Κασπάρ Χένσε, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management, που προειδοποιεί πως «αν δούμε να διανέμεται με δελτίο το πετρέλαιο στην Ευρώπη έπειτα από διακοπή της προσφοράς από τη Ρωσία, τότε θα έχουμε σημαντική ύφεση στην Ευρώπη και μπορεί να είναι ένας πολύ μακρύς χειμώνας». Ο ίδιος προβλέπει πως το ευρώ θα υποχωρήσει περαιτέρω φτάνοντας στα 90 σεντς του δολαρίου αν η Ρωσία διακόψει την προσφορά ενέργειας προς την Ευρώπη, αλλά τονίζει πως δεν θεωρεί ιδιαιτέρως πιθανή μια τέτοια εξέλιξη. Σύμφωνα με τον Κιτ Τζιουκς, αναλυτή συναλλάγματος στη Societe Generale, το ευρώ «ουσιαστικά δεν το αγοράζει κανείς αυτό το καλοκαίρι». Οπως τονίζει ο ίδιος, «είναι γεγονός ότι η Ευρώπη περιορίζει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά όχι όσο γρήγορα θα έπρεπε για να αποφύγει μια ύφεση σε περίπτωση που διακοπεί η προσφορά ρωσικών υδρογονανθράκων». Δεν λείπουν, πάντως, και οι επενδυτές που προβλέπουν, αντιθέτως, ενίσχυση του ευρώ. Σύμφωνα με τον Βαν Λιου, αναλυτή συναλλάγματος στη Russell Investments, «αυτή τη στιγμή είναι η τέλεια καταιγίδα για το ευρώ» και δεν αποκλείεται να ενισχυθεί στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση