ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΧΑΚ και ΕΧΕ υπογράφουν MoU για πιστοποιητικά εγγυήσεων προέλευσης ενέργειας ΑΠΕ

Η διαπραγμάτευση των Πιστοποιητικών αυτών θα μπορεί να προσφέρεται σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ελλάδας (ΕΧΕ)

ΚΥΠΕ

Στη συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης (MOU), το οποίο θα διέπει την οικοδόμηση συνεργασίας των δύο μερών, για θέματα που αφορούν στη διαπραγμάτευση στη δευτερογενή Αγορά, των Πιστοποιητικών Εγγυήσεων Προέλευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα υπογράψουν την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EXE), σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Η διαπραγμάτευση των Πιστοποιητικών αυτών θα μπορεί να προσφέρεται σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ελλάδας (ΕΧΕ).

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου, το ΧΑΚ, στο πλαίσιο της προσπάθειας του για διαρκή διεύρυνση των αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών του και ευθυγραμμιζόμενο με τις σύγχρονες εξελίξεις, έχει μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών του, δραστηριοποιηθεί αναπτυξιακά και στον τομέα της Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, από τα τέλη του 2019, συμμετέχει με επιτυχία ως ιδρυτικός μέτοχος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ EnEx), μέσω του οποίου του παρέχεται μεταξύ άλλων, η ευκαιρία για απόκτηση σημαντικού επιπέδου τεχνογνωσίας και εμπειριών στον τομέα αυτό και αξιοποίησης επιχειρηματικών ευκαιριών που παρουσιάζονται.  

Της συνομολόγησης του Μνημονίου αυτού και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη σημασία, που προσδίδεται στον τομέα της Ενέργειας, θα προηγηθεί συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων του Συμβουλίου του ΕΧΕ (ΕnEx) με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική και τον Διευθυντή Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπο Χαραλάμπους, στο Προεδρικό Μέγαρο.  

Εξάλλου, πριν από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αυτού, θα φιλοξενηθεί στα γραφεία του ΧΑΚ στη Λευκωσία, τακτική συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Με την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής, αναφέρει το ΧΑΚ, στοχεύεται να γίνει εφικτή η αξιοποίηση πόρων από τη διάθεση τέτοιων πιστοποιητικών και η διοχέτευση τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίοι διαχρονικά δεν αξιοποιούνταν, ως εμπίπτει στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και των προσπαθειών για μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. 

Λήφθηκε επίσης υπόψη και το μέγεθος της κυπριακής αγοράς, όπου η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε ως σκόπιμο να εξεταστεί όπως τύχει χειρισμού, με την αξιοποίηση συνεργιών και οικονομιών κλίμακας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση