ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεχώρισαν οι μετοχές της υψηλής τεχνολογίας

Ανοδικά κινήθηκαν για τρίτη συναπτή ημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακτώντας σχεδόν το 50% από τις απώλειες που κατέγραψαν στη διάρκεια του Ιανουαρίου

Kathimerini.gr

Ανοδικά κινήθηκαν για τρίτη συναπτή ημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακτώντας σχεδόν το 50% από τις απώλειες που κατέγραψαν στη διάρκεια του Ιανουαρίου. Καθοριστικός παράγοντας ήταν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα επιχειρήσεων, καθώς υπερκάλυψαν την ανησυχία για τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών που συνεδριάζουν σήμερα. Μετά τις Microsoft και Apple, χθες η Alphabet ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου που υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών, οδηγώντας σε άνοδο τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας σε Ευρώπη και Αμερική. Έτσι οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας καλύπτουν μέρος των απωλειών που σημείωσαν φέτος, όταν με την υποχώρησή τους συμπαρέσυραν και τους δείκτες τόσο της Wall Street όσο και πολλών διεθνών αγορών. Ειδικότερα χθες, μετοχές της Alphabet εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Γερμανίας κατέγραψαν άλμα 9%, ενώ οι εισηγμένες στη Γερμανία μετοχές της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook, σημείωσαν άνοδο 4%. Ανοδικά κινήθηκαν, άλλωστε, οι μετοχές εταιρειών όπως οι TeamViewer, Glencore, Novartis και Vodafone, όπως και των τραπεζών Santander και Julius Baer που ανακοίνωσαν επίσης ενθαρρυντικά αποτελέσματα τριμήνου.

Έτσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,6% και ο μικρότερος επίσης πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 έκλεισε με μικρή άνοδο 0,05%. Με κέρδη έκλεισαν, άλλωστε, τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη FTSE 100 να κλείνει με άνοδο 0,75% παρά τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη πολιτική κρίση που μαστίζει τη Βρετανία. Οριακά σε θετικό πρόσημο με άνοδο μόλις 0,01% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη 0,22%.

Την ίδια στιγμή, όμως, η είδηση ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης σημείωσε νέο ρεκόρ τον Ιανουάριο, οπότε επιταχύνθηκε στο 5,1%, ασκεί νέες πιέσεις στην ΕΚΤ για άνοδο των επιτοκίων. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειώσει νέα άνοδο στο 0,04% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας, που από τον Μάιο του 2019 και μέχρι τον περασμένο μήνα βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση