ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποντάρει στην Ελλάδα μέσω SilkOil η Petrolina

Επένδυση 9 εκατ. ευρώ αγοράζοντας την ελληνική εταιρεία πετρελαιοειδών με τα 414 πρατήρια

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε μεγάλο άνοιγμα στην αγορά της Ελλάδας προχώρησε η Petrolina, μία ημέρα πριν από την εκπνοή του 2020. Η Petrolina ανακοίνωσε την εξαγορά της SilkOil, της «ροδίτικης» εταιρείας πετρελαιοειδών που έχει πανελλαδική κάλυψη και προμηθεύει με υγρά καύσιμα και υγραέριο όλη την ελληνική επικράτεια.

Με μόλις 9 εκατομμύρια ευρώ η Petrolina εξαγόρασε την SilkOil, η οποία διαθέτει 414 σημεία πώλησης υγρών καυσίμων και υγραεριοκίνησης σε όλη την Ελλάδα, παρέχει υπηρεσίες σε πρατήρια καυσίμων και σε διανομείς πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης, οι εργασίες της SilkOil περιλαμβάνουν δίκτυο βυτιοφόρων οχημάτων μέσω του οποίου διανέμονται πετρελαιοειδή προϊόντα. Η Petrolina, με αυτή της την επένδυση, αναμένει να επηρεάσει θετικά τις προοπτικές και τα αποτελέσματα του Ομίλου λόγω των οικονομιών κλίμακος και συνεργειών που θα δημιουργηθούν.

Η Petrolina ήδη έχει υφιστάμενες εργασίες στην Ελλάδα από το 2010 που η εταιρεία επικεντρώθηκε επί ελληνικού εδάφους στον τομέα ανεφοδιασμού αεροσκαφών με την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Εταιρείας Αεροπορικών Καυσίμων Α.Ε. Δραστηριοποιείται με την εμπορική επωνυμία HafCo στην παροχή υπηρεσιών τροφοδοσίας καυσίμων σε αεροσκάφη σε αεροδρόμια της Ελλάδας.

Η εταιρεία έπειτα προχώρησε στην πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών σε διεθνείς συνεταίρους, οι ίδιοι όπως και στην PPT Aviation Services Ltd, και διατηρεί το 24,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Μιλώντας στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Petrolina, Ντίνος Λευκαρίτης, ανέφερε πως η εταιρεία προς το παρόν δεν έχει στα πλάνα της για αλλαγή του ονόματος των πρατηρίων SilkOil σε Petrolina, Eni ή Agip και θα συνεχίσουν να λειτουργούν με την επωνυμία της εταιρείας που εξαγοράσθηκε. Μπορεί ωστόσο η πιθανότητα, όπως ανέφερε, στο άμεσο μέλλον να μπει και το όνομα Petrolina στην Ελληνική αγορά που θα δραστηριοποιείται παράλληλα με αυτό της SilkOil.

Ο κ. Λευκαρίτης σχολίασε πως είναι πάντα ανοιχτοί σε ευκαιρίες, παρουσιάστηκε το άνοιγμα και η εταιρεία το είδε με καλό φακό. «Μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάποιες καλές κινήσεις που θα φέρουν θετικά αποτελέσματα και στην κυπριακή και στην ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Petrolina. «Προς το παρόν πάντως επικεντρωνόμαστε στην αναβάθμιση και οργάνωση της SilkOil στα στάνταρ της Petrolina, οποιαδήποτε άλλη αλλαγή είναι πολύ νωρίς για να γίνει», κατέληξε.

Οι λεπτομέρειες

Όπως αναγράφεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το αντάλλαγμα εξαγοράς έχει συμφωνηθεί σε μέγιστο ποσό 9 εκατ., από το οποίο ποσό 7,3 εκατ. καταβλήθηκε σε μετρητά ταυτόχρονα με την υπογραφή της Συμφωνίας Εξαγοράς και τη μεταβίβαση των μετοχών. Ποσό μέχρι 1,7 εκατ. (ποσό μεσεγγύησης) έχει κατακρατηθεί και ενδέχεται να καταβληθεί εν όλω ή εν μέρει μετά το καθορισμό της τελικής δίκαιης αξίας (fair value) των καθαρών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της SilkOilL (net assets), η οποία θα υπολογιστεί μετά την ολοκλήρωση και ετοιμασία οικονομικών καταστάσεων της SilkOil στη βάση των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς από ορκωτούς ελεγκτές με ημερομηνία αναφοράς 31/12/2020 καθώς και υπό την προϋπόθεση άλλων όρων μετά την ολοκλήρωση (post completion terms) της Συμφωνίας Εξαγοράς. Οι εν λόγω οικονομικές καταστάσεις θα καθορίσουν το ύψος της οποιασδήποτε υπεραξίας πιθανόν προκύψει και η οποία θα αναγνωριστεί στην ενοποιημένη κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης της PHL κατά το έτος της εξαγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση