ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό ζητούν τα ξενοδοχεία

Μετά τις ευπαθείς ομάδες, ζητούν εμβόλια για τους υπαλλήλους της πρώτης γραμμής στις τουριστικές επιχειρήσεις

Της Μαρίας Ηρακλέους

Με τον εμβολιασμό να θεωρείται αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο όπλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού, και ως εκ τούτου και για την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάκαμψη των επιχειρήσεων, είναι λογικό επόμενο ότι θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και δη του τουρισμού. Έχοντας αξιολογήσει τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους λοιπόν, οι ξενοδόχοι έχουν καταλήξει σε μια κοινή διαπίστωση και αίτημα προς την Κυβέρνηση: να πάρουν σειρά προτεραιότητας στο πρόγραμμα εμβολιασμού, αφού δηλαδή ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων. Αίτημα τόσο του ΠΑΣΥΞΕ όσο και του ΣΤΕΚ είναι ο εμβολιασμός της πρώτης γραμμής της ξενοδοχειακής και της τουριστικής βιομηχανίας ευρύτερα.

Κάτι τέτοιο θεωρείται ως επιτακτική ανάγκη, από την στιγμή που η Κύπρος είναι έτοιμη να δεχτεί τουρισμό ο οποίος έχει εμβολιαστεί, και από την στιγμή που γίνονται συζητήσεις για πράσινο διαβατήριο. Η γεν. διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα καθιστούσε την Κύπρο ασφαλή τουριστικό προορισμό και θα παρείχε ένα ελκυστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων προορισμών. Πρόκειται για αίτημα το οποίο έχει τεθεί ενώπιον του Υπουργού Υγείας, ο οποίος έθεσε ως σοβαρή προϋπόθεση την επάρκεια των εμβολίων, ώστε το θέμα να εξεταστεί. Πάντως με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωρά με αργούς ρυθμούς, η όποια συζήτηση γίνεται επί του παρόντος σε θεωρητικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι ενώ στόχος του Υπουργείου είναι μέχρι τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, είχαν καταγραφεί συνολικά 76.176 εμβολιασμοί.

Περίπου 23 χιλιάδες

Η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής στην τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία, σε όσους δηλαδή θα έρχονται σε απευθείας επαφή με τον δυνητικό πελάτη, όπως είναι οι υπάλληλοι στην υποδοχή των ξενοδοχείων, οι σερβιτόροι σε ξενοδοχεία και κέντρα εστίασης, το προσωπικό καθαρισμού, το προσωπικό αεροδρομίων, καταστημάτων τουριστικών περιοχών κ.ο.κ. Αυτή την στιγμή μόνο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία οι θέσεις απασχόλησης ανέρχονται στις 23 χιλιάδες, αριθμός που αφορά όμως το σύνολο των εργαζομένων και όχι αυτών της πρώτης γραμμής. Όσον αφορά το σενάριο αντιδράσεων από μερίδα εργαζομένων οι οποίοι ενδεχομένως να μην επιθυμούν να εμβολιαστούν, θεωρείται ότι η μεγάλη πλειοψηφία του προσωπικού επιθυμεί να προχωρήσει σε εμβολιασμό για την δική τους ασφάλεια.

Ενώπιον Υπουργείου

Για το αίτημα των ξενοδόχων έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Υγείας. Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, με θέμα συζήτησης την ένταξη του τουριστικού κλάδου στο εμβολιαστικό πλάνο. Πάντως, η ανταπόκριση που λαμβάνουν οι συνδέσμοι ξενοδόχων στο αίτημά τους, περιγράφεται ως θετική εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας με την οποία βρίσκονται σε καθημερινή επαφή και σε επίπεδο επαρχιακών συνδέσμων. Σε ανοικτή γραμμή συζήτησης βρίσκονται με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ συναντήσεις έχουν γίνει με την ηγεσία τόσο του ΑΚΕΛ, όσο και του ΔΗΚΟ. Συζητήσεις γίνονται παράλληλα και με το Υφυπουργείο Τουρισμού. Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε με τον Σάββα Περδίο τις τελευταίες μέρες, τέθηκε το ζήτημα, και φαίνεται ο υφυπουργός να διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο σενάριο.

Ασφαλής προορισμός

Ένα πλεονέκτημα της Κύπρου που ανέδειξε η πανδημία, είναι σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ, η αυτάρκεια ιατρικών υποδομών που διαθέτει η χώρα έναντι άλλων προορισμών, όπως για παράδειγμα τα ελληνικά νησιά τα οποία δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές. Έτσι λοιπόν η Κύπρος βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις διαφόρων μελετών, όπως προκύπτει από επαφές του ΠΑΣΥΞΕ με τουριστικούς εταίρους και φαίνεται ότι η Κύπρος είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με πιστοποιητικό οι πελάτες

Μια εξέλιξη η οποία συγκεντρώνει ενδιαφέρον είναι η απόφαση της γερμανικής αλυσίδας ξενοδοχείων Allsun να απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους πελάτες της. Η εταιρεία διαθέτει 35 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, την Μαγιόρκα και τα Κανάρια Νησιά. Η πολιτική της εταιρείας αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Οκτώβριο, κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Γερμανία. Μέχρι τότε τα ξενοδοχεία της εταιρείας θα ζητούν αρνητικό PCR test ή τεστ αντιγόνου. Πάντως ίσως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων που εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην Κύπρο οι ξενοδόχοι φαίνεται ότι θεωρούν την συγκεκριμένη πρακτική απομακρυσμένο σενάριο, τουλάχιστον επί του παρόντος. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τους Financial Times, η γαλλική αλυσίδα ξενοδοχείων Accor σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει η ίδια τον εμβολιασμό όλου του προσωπικού μέχρι τέλος του καλοκαιριού, επιχειρώντας να αντισταθμίσει την καθυστέρηση που καταγράφεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Εξέλιξη η οποία θεωρείται ότι αντιβαίνει τις εργασιακές συμβάσεις και νομοθεσίες.

Ζητείται οδικός χάρτης

Καμία ενημέρωση τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο δεν έχει γίνει για το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων μέχρι τέλος Ιουνίου αφού δεν αναμένεται νωρίτερα ουσιαστική τουριστική κίνηση, όπως επισημαίνεται. Ένα αίτημα των ξενοδόχων, αλλά και ευρύτερα όλων των τομέων της οικονομίας, για το οποίο φαίνεται να υπάρχει η σύμφωνος γνώμη μερίδας κομμάτων και να καταγράφεται, ανεπίσημα, θετική ανταπόκριση. Πέραν όμως της στήριξης, οι ξενοδόχοι ζητούν την δημιουργία ενός οδικού χάρτη για το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας. Αυτός θα αφορά την νέα κατηγοριοποίηση των χωρών, το άνοιγμα των ξενοδοχείων για τον εγχώριο τουρισμό, το θέμα του εμβολιασμού στο προσωπικό της τουριστικής βιομηχανίας.

Συμφωνία με τη Ρωσία

Οσον αφορά τις κρατήσεις, το πεδίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα επισημαίνει ο γεν. διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσσουνίδης, εν αναμονή τους ανοίγματος της αγοράς της Ρωσίας από τον Απρίλιο. Ερωτηματικό παραμένει το εμβόλιο Sputnic V, αφού εκκρεμεί η αδειοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εισήγηση των ξενοδόχων, η οποία εκφράζεται και από άλλους τουριστικούς φορείς είναι όπως η Κυβέρνηση προχωρήσει σε διακρατική συμφωνία με Ρωσία και Μεγάλη Βρετανία, ανάλογη της διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Πρόκειται για εισήγηση η οποία έχει ληφθεί με θετικό φακό με επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση