ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο 50% του 2019 το φετινό καλοκαίρι

Στο 60% του 2019 ο φετινός Αύγουστος, στο 50% ο Ιούλιος και 34% ο Ιούνης σύμφωνα με την Hermes Airports, τι έδειξαν τα Cyprus Flight Pass

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κάτι περισσότερο από τα επίπεδα του 45% του 2019 ήταν η επιβατική κίνηση της φετινής καλοκαιρινής περιόδου σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των Cyprus Flight Pass από πλευράς της εταιρείας Hermes Airports. Συγκεκριμένα, ο Ιούνιος ξεκίνησε χαμηλά και με επιδόσεις της τάξης του 34% σε σχέση με το 2019. Σημαντικά ενισχυμένος ήταν ο Ιούλιος με 50% της χρονιάς ορόσημου για τον τουρισμό, ενώ ο Αύγουστος κινήθηκε στο 60%.

Σε πραγματικούς αριθμούς, γύρω στις 870 χιλιάδες επιβάτες ταξίδεψαν από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου τον Αύγουστο, μήνα ο οποίος, σύμφωνα με την Hermes, κατέγραψε καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες. Τα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση των Cyprus Flight Ρass, ένα δυνατό εργαλείο για εξαγωγή συμπερασμάτων και καταγραφής της πραγματικής εικόνας στην βιομηχανία του τουρισμού. Σύμφωνα με την Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Μαρία Κουρούπη, «ο Ιούλιος και ο Αύγουστος έδειξαν ότι υπάρχει μια δυναμική επιστροφής. Οι επόμενοι μήνες θα εξαρτηθούν και από την πανδημία, αλλά και για το πώς θα στηρίξει η τουριστική βιομηχανία την ζήτηση». Πάντως, βάσει των στοιχείων, το καλοκαίρι καταγράφηκε μεγάλη ροή επισκεπτών στα ξενοδοχεία, κυρίως δε σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. Το ζητούμενο πλέον είναι το πώς θα κινηθεί ο Σεπτέμβριος. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επίπεδα χαμηλότερα του Αυγούστου. Ωστόσο, αν κινηθεί κοντά στο 60% τότε θα υπάρχει ικανοποίηση, ενώ και οι επόμενοι μήνες θα πρέπει να κρατηθούν πάνω από το 50% του 2019.

18% οι Βρετανοί

Δεδομένο είναι πάντως ότι ο Αύγουστος πήγε καλύτερα από τον Ιούλιο, ωστόσο δεν καταγράφηκαν εκπλήξεις στα ποσοστά που αντιστοιχούν στις αγορές. Γύρω στο 22% επί του συνόλου της επιβατικής κίνησης Αυγούστου είναι Ρώσοι και γύρω στο 18% από Μεγάλη Βρετανία που κατέγραψαν μια αύξηση. Ακολουθεί η Ελλάδα με 17% της επιβατικής κίνησης, κυρίως λόγω Κυπρίων. Σε μικρότερα ποσοστά κινήθηκαν Πολωνία, Γερμανία και Ουκρανία με 6% και 4% αντίστοιχα.

Πληρότητες πτήσεων

Όσον αφορά τον δείκτη πληρότητας των πτήσεων, για τον Αύγουστο καταγράφηκε ένας μέσος όρος 73,6%, λίγο πιο πάνω από τον Ιούλη (70%). Οι ψηλότερες πληρότητες καταγράφονται από Ρωσία και Πολωνία και είναι της τάξης του 90% και 87% αντίστοιχα. Σχεδόν γεμάτες είναι και οι πτήσεις από και προς Ελλάδα με μέσες πληρότητες 73%. Πιο κάτω η Γερμανία με μέσες πληρότητες πτήσεων 68% και στο 65% το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κανονικά.

Διπλάσιοι στην Αμμόχωστο

Βάσει των στοιχείων του Cyprus Flight Pass, γύρω στο 22% της επιβατικής κίνησης ήταν διαμένοντες στην Κύπρο και 78% μη διαμένοντες στην Κύπρο. Από τους μη διαμένοντες στην Κύπρο, ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 82% επισκέφθηκε το νησί για διακοπές. Η Αμμόχωστος ήταν πάλι η περιοχή που ήταν ψηλότερα στις προτιμήσεις των τουριστών. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Αμμοχώστου Δώρο Τάκκα, κατά την πρώτη και τελευταία εβδομάδα Αυγούστου οι πληρότητες στην περιοχή κυμάνθηκαν γύρω στο 60%. Τις δύο ενδιάμεσες εβδομάδες του μήνα οι πληρότητες ανέβηκαν στο 80. Συνολικά οι μέσες πληρότητες του μήνα υπολογίζονται στο 70%. Συγκεκριμένα και βάσει στοιχείων των εισερχόμενων τουριστών, ποσοστό 47% κατέληξε στην Αμμόχωστο και 27% στην Πάφο. Περίπου το διπλάσιο ποσοστό δηλαδή, επέλεξαν Αγία Νάπα και Πρωταρά. Σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά η Λεμεσός και η Λάρνακα ενώ η Λευκωσία δεν έχει ιδιαίτερα ποσοστά. Τώρα όσον αφορά τη διάρκεια παραμονής των τουριστών, γύρω στο 30% μένουν επτά μέρες στην Κύπρο. Ποσοστό 10% επιλέγει διακοπές δέκα ημερών, ενώ ποσοστό 12% παραθερίζει στην Κύπρο για δυο ολόκληρες εβδομάδες.

Short trips

Οι διαμένοντες στην Κύπρο επέλεξαν μικρές αποδράσεις στην Ελλάδα, στοιχείο ωστόσο το οποίο καταγράφεται σε κάθε στατιστική εξέταση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι φέτος οι Κύπριοι κατέγραψαν αυξημένη κίνηση για Ιταλία και Γαλλία, δύο χώρες για τις οποίες μπήκαν πτήσεις από τις low cost εταιρείες (WizzAir και Easyjet). Χαρακτηριστικό των Κυπρίων το οποίο κατέγραψε η ανάλυση των στοιχείων είναι η επιλογή τους για ταξίδια μικρότερης διάρκειας. Όπως προκύπτει από τα Cyprus Flight Pass, υπάρχει αυξητική τάση στα short trips- δηλαδή σε μικρότερης διάρκειας διαμονή μεταξύ 4- 5 ημερών.

Η εικόνα Σεπτεμβρίου

Ενώ μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες οι πτήσεις Σεπτεμβρίου ήταν αυξημένες ακόμα και από την περίοδο αιχμής, τον Αύγουστο, πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το πτητικό πρόγραμμα Σεπτεμβρίου, υπάρχει μια μείωση περίπου 20-30 πτήσεων σε σχέση με τα επίπεδα Αυγούστου. Μείωση η οποία αποδίδεται στα χαμηλά επίπεδα ζήτησης για συγκεκριμένες πτήσεις, λόγω κυρίως της επιδημιολογικής μας εικόνας, η οποία είναι ακόμα σε επίπεδα που συνιστά αποτρεπτικό παράγοντα για την αύξηση της επιβατικής κίνησης. Αν δεν αλλάξει η εικόνα, οι πτήσεις αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω από τον Οκτώβριο, ενώ καταγράφεται μια ανησυχία για την χειμερινή περίοδο. Ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει για τους επόμενους μήνες η αγγλική αγορά. Ήδη αριθμός πτήσεων έχει μετακινηθεί από τον Σεπτέμβριο για τον Οκτώβριο. Αυτό που τονίζεται από την κα Κουρούπη είναι ότι χρειάζεται μια συντονισμένη και συνεχής προσπάθεια από όλους τους τουριστικούς φορείς για την προβολή της Κύπρου ώστε να διατηρηθεί ψηλά στον τουριστικό χάρτη, με ενίσχυση του digital marketing και επαφές σε επίπεδο Υφυπουργείου Τουρισμού και ανοικτά ξενοδοχεία και τους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση