ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

2021 KPMG CEO Outlook Pulse Survey

Σχεδόν οι μισοί από τους διευθύνοντες συμβούλους ανά το παγκόσμιο δεν αναμένουν επιστροφή στην «κανονικότητα» μέχρι το 2022

Δελτίο Τύπου

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι (CEOs) επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη επιρροή ανά το παγκόσμιο σκιαγραφούν το πώς θα μοιάζει η «νέα πραγματικότητα» μετά την πανδημία. Σύμφωνα με την έρευνα 2021 KPMG CEO Outlook Pulse Survey, σχεδόν οι μισοί (45%) από τους CEOs δεν περιμένουν να δουν επιστροφή της επιχείρησής τους σε φυσιολογικούς ρυθμούς πριν από κάποια στιγμή μέσα το 2022, σε αντίθεση με το 31% των ερωτηθέντων, που προβλέπουν ότι αυτό θα συμβεί αργότερα μέσα στο 2021. Σύμφωνα με το 24% των CEOs, οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο της επιχείρησής τους για πάντα.

Η έρευνα που διενήργησε η KPMG τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021 σε 500 διευθυντικά στελέχη ανά το παγκόσμιο, είχε σκοπό να συλλάβει την ανταπόκρισή τους στις προκλήσεις της πανδημίας και τις προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησής τους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το 55% των CEOs ανησυχεί για την πρόσβαση του προσωπικού του σε ένα εμβόλιο COVID-19, γεγονός που επηρεάζει την προοπτική του πότε ακριβώς θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας. Το 90% των CEOs εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από το προσωπικό του να αναφέρει το πότε έχει/θα έχει εμβολιαστεί, κάτι που μπορεί να υποβοηθήσει τις επιχειρήσεις στο να λάβουν μέτρα για την προστασία του εργατικού τους δυναμικού. Ωστόσο, το 34% των CEOs ανησυχεί για την παραπληροφόρηση που επικρατεί γύρω από το ζήτημα της ασφάλειας του εμβολίου COVID-19, καθώς και για το τι μέλλει γενέσθαι για το προσωπικό που θα επιλέξει να μην το λάβει.

Ο Bill Thomas, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG International, δήλωσε: «Πριν ληφθούν οποιεσδήποτε σημαντικές αποφάσεις, οι CEOs θέλουν πρώτα να διασφαλίσουν ότι το εργατικό τους δυναμικό είναι προστατευμένο από τον κορωνοϊό. Η κινητικότητα στη διάθεση εμβολίων COVID-19 δίνει στους CEOs μια νότα αισιοδοξίας, καθώς προετοιμάζονται για τη νέα πραγματικότητα. Οι CEOs επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για το πώς θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αλλαγές που επήλθαν σε ορισμένες βασικές αγορές, αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις δραστηριότητές τους, τις αλυσίδες εφοδιασμού και το ίδιο το προσωπικό τους, οδηγώντας σε ασταθή οικονομική ανάκαμψη. Η έρευνα μας αναδεικνύει ότι ορισμένα διευθυντικά στελέχη έχουν λάβει ισχυρά μέτρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, με σκοπό την αναδιαμόρφωση του λειτουργικού τους μοντέλου και του τρόπου εργασίας τους, επιταχύνοντας την ανάπτυξη βασικών έργων μετασχηματισμού, είτε από ανάγκη, είτε κατ’ επιλογή. Η πανδημία λειτούργησε επίσης ως καταλύτης για τους CEOs, υποβοηθώντας στην αξιολόγηση του ρόλου που διαδραματίζουν οι επιχειρήσεις τους στην κοινωνία. Πολλοί επέλεξαν να δώσουν φωνή σε ζητήματα που ενδεχομένως να μην είχαν σχολιαστεί ξανά δημοσίως - από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως την υποστήριξη των διάφορων κοινοτήτων μέσα στις οποίες λειτουργούν – και πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε αυτές τις φωνές. Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν».

Βασικά ευρήματα της έρευνας 2021 KPMG CEO Outlook Pulse Survey:

Οι αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων και η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος καθοδηγούν τη λήψη αποφάσεων

Το 76% των CEOs βλέπει την προτροπή των κυβερνήσεων προς τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην «κανονικότητα» ως ενθάρρυνση για τις επιχειρήσεις να ζητήσουν από το προσωπικό να επιστρέψει στον χώρο εργασίας. Επιπλέον, το 61% των CEOs δήλωσαν ότι θα περιμένουν επίσης να δουν μια επιτυχή έκβαση του εμβολιαστικού προγράμματος (πάνω από το 50% του πληθυσμού να εμβολιαστεί) σε βασικές αγορές, προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια επιστροφής προσωπικού στο γραφείο. Όταν οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στους χώρους εργασίας, το 21% των CEOs δήλωσε ότι μπει στη διαδικασία θέσπισης πρόσθετων προληπτικών μέτρων, ζητώντας από τους πελάτες και άλλους επισκέπτες στον χώρο εργασίας να ενημερώνουν για την κατάσταση εμβολιασμού τους.

Οι CEOs ανά το παγκόσμιο είναι λιγότερο πιθανό να μειώσουν το εμβαδόν των χώρων εργασίας τους, σε σύγκριση με πριν από 6 μήνες

Η έρευνα διαπιστώνει ότι μόνο το 17% των CEOs σκοπεύουν να μειώσουν το μέγεθος των χώρων εργασίας τους, ένεκα των επιπτώσεων της πανδημίας. Αντίθετα, το 69% των CEOs που ερωτήθηκαν τον Αύγουστο του 2020, δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να μειώσουν τους χώρους εργασίας τους σε διάστημα τριών ετών, πράγμα που φανερώνει πως είτε έχουν γίνει ήδη περικοπές εργασιακών χώρων είτε, καθώς εξελίσσεται η πανδημία, οι στρατηγικές έχουν αλλάξει.

Οι CEOs εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο πλήρους απομακρυσμένου εργατικού δυναμικού

Οι CEOs διερευνούν το πώς θα μοιάζει η νέα πραγματικότητα, αλλά μόνο το 30% εξετάζει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας για το προσωπικό του στην μετά-COVΙD-19 εποχή, όπου οι περισσότεροι υπάλληλοι θα μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως 2-3 ημέρες την εβδομάδα. Ως αποτέλεσμα, μόνο το 21% των CEOs δήλωσε ότι σκοπεύει να προσλάβει ταλέντα που θα μπορούν να εργάζονται κυρίως εξ αποστάσεως, στοιχείο που αποτελεί σημαντική μετατόπιση από πέρυσι (73% το 2020).

Η κυβερνοασφάλεια ανάγεται πλέον ως η πρώτη ανησυχία για τους CEOs

Κατά τη διάρκεια καραντίνας, η εργασία εξ αποστάσεως έχει γίνει κανόνας, στοιχείο που δημιουργεί νέους κινδύνους για την ασφάλεια δεδομένων για τις επιχειρήσεις. Αυτό το στοιχείο ώθησε τους CEOs να αναγάγουν την κυβερνοασφάλεια ως τη μεγαλύτερη ανησυχία που επηρεάζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία τους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η κυβερνοασφάλεια ως ανησυχία άφησε πίσω της άλλες, συχνά αναφερόμενες ανησυχίες, όπως τα ρυθμιστικά και φορολογικά πλαίσια, καθώς και οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η ESG διακυβέρνηση κερδίζει έδαφος στην εταιρική ατζέντα

Με τη σύνοδο COP26 για το κλίμα να πραγματοποιείται φέτος και τις ΗΠΑ να επανεντάσσονται στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, το 49% των CEOs σχεδιάζει να εφαρμόσει πιο αυστηρές πρακτικές στη βάση ESG κριτηρίων – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance). Η συντριπτική πλειοψηφία (89%) των CEOs επικεντρώνεται στη διασφάλιση των κερδών που έχουν εξασφαλίσει οι επιχειρήσεις τους σε σχέση με ζητήματα βιωσιμότητας και κλιματικής αλλαγής, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Σχεδόν όλοι (96%) οι CEOs σκοπεύουν να αυξήσουν την κοινωνική συνιστώσα των ESG πρωτοβουλιών τους.

O Χρίστος Βασιλείου, Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG Κύπρου, δήλωσε: «Η φετινή έρευνα αποτυπώνει ότι η προστασία από τον κορωνοϊό θα βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων των διευθύνοντων συμβούλων στο άμεσο μέλλον. Είναι επίσης προφανές ότι το ποσοστό εμβολιασμών αποτελεί τον κινητήριο μοχλό σε μια τέτοια διαδικασία. Από τα συμπεράσματα της έρευνας παρατηρούμε επίσης ότι η πιθανότητα σμίκρυνσης των χώρων εργασίας έχει μειωθεί σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι οι στρατηγικές αναδιαμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως στην τρέχουσα έρευνα υπάρχει ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό διευθύνοντων συμβούλων που αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο της κυβερνοασφάλειας, της οποίας οι σχετικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί απότομα, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων και της ανάγκης εξ αποστάσεως εργασίας. Τέλος, είδαμε την αυξημένη σημασία που δίνουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην ESG ατζέντα. Οι πρωτοβουλίες ESG αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο σημαντικές στη χώρα μας στο άμεσο μέλλον».

Σχετικά με την έρευνα 2021 KPMG CEO Outlook Pulse Survey

Η έρευνα της KPMG 2021 CEO Outlook Pulse Survey πραγματοποίησε σειρά συνεντεύξεων με διευθύνοντες σύμβουλους επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη επιρροή ανά το παγκόσμιο και τους ζήτησε να εκφράσουν τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων τους, καθώς και του οικονομικού κλίματος κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Η έρευνα ζήτησε επίσης να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη συνεχιζόμενη πανδημία του COVID-19. Στη συνέχεια η έρευνα προέβη σε μια σφυγμομέτρηση του πώς εξελίχθηκαν οι απόψεις τους από τον Ιούλιο/Αύγουστο του 2020.

500 διευθύνοντες σύμβουλοι από 11 βασικές αγορές (Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) έλαβαν μέρος στην έρευνα από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2021. Όλοι οι ερωτηθέντες αντιπροσωπεύουν επιχειρήσεις που είχαν ετήσια έσοδα άνω των US$ 500 εκ., με το 35% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα να έχουν περισσότερα από US$ 10 δις σε ετήσια έσοδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X