ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο CIPA στη Νέα Υόρκη για στοχευμένη προσέλκυση επενδύσεων

Ο Οργανισμός συμμετείχε στο Cyprus Economic & Investment Summit

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με σκοπό τη στοχευμένη προβολή της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) συμμετείχε στο Cyprus Economic & Investment Summit που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Οι επενδυτές που συμμετείχαν στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις προοπτικές που προσφέρει η Κύπρος και ν’ ακούσουν τις εμπειρίες ξένων επενδυτών οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όπως ο Γενικός Διευθυντής της Third Point, κ. David Bonanno, ο οποίος ανέδειξε με τη σειρά του τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού.

Για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και την προσπάθεια ανάδειξης των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης. Εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο εκπρόσωπος του οργανισμού στην Κύπρο, κ. Vincenzo Guzzo ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα με βάση τις μνημονιακές της δεσμεύσεις και σε συνάρτηση με το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Εκ μέρους του CIPA, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, παρουσίασε και ανέλυσε ενώπιον περισσότερων από εκατό ξένων επενδυτών τις προοπτικές που παρουσιάζει η χώρα μας σε κύριους, παραδοσιακούς και αναδυόμενους τομείς της οικονομίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του BREXIT στην Κύπρο, ο κ. Αγκαστινιώτης εξήγησε ότι εν όψει της εξέλιξης αυτής δεν είναι λίγες οι εταιρείες που ενδεχομένως να αποφασίσουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο, καθώς το νομοθετικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο της χώρας μας έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναδυόμενοι τομείς όπως η εκπαίδευση και τα επενδυτικά ταμεία είναι αναμενόμενο ότι θα επηρεαστούν θετικά, ανέφερε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι επενδύσεις αναμένονται σε όλους τους κύριους τομείς της οικονομίας, όχι μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, δεδομένης και της στρατηγικής θέσης της Κύπρου.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο, ο κ. Αγκαστινιώτης εξήγησε τις αλλαγές που γίνονται για ενδυνάμωση του ρυθμιστικού πλαισίου από πλευράς διαφάνειας και εποπτείας, με απώτερο στόχο την προσέλκυση υψηλής ποιότητας ξένων επενδύσεων.

Από πλευράς Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), που αποτελεί παρακλάδι του CIPA, ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Άγγελος Γρηγοριάδης, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου, όπως τη στρατηγική της τοποθεσία, το μοντέρνο και πλήρως εναρμονισμένο με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα νομικό της σύστημα και το ανταγωνιστικό φορολογικό της καθεστώς, χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστικό κέντρο προσέλκυσης συλλογικών επενδύσεων. Ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε ότι τα επενδυτικά ταμεία αποτελούν έναν πολλά υποσχόμενο αναδυόμενο τομέα, γεγονός που αποδεικνύεται και από την αξιοσημείωτη αυξητική τάση που καταγράφει ο αριθμός αιτήσεων για εγγραφή επενδυτικών ταμείων και εταιρειών διαχείρισης στην Κύπρο. Τέλος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού πληροφόρησε τους επενδυτές σχετικά με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο με στόχο την περαιτέρω προσέλκυση συλλογικών επενδύσεων στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση