ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φόβοι για νέες δικαστικές επιπλοκές στη «Μαρινόπουλος»

Ανησυχία για καθυστέρηση στην εκταμίευση του ομολογιακού δανείου του «Σκλαβενίτη»

Kathimerini.gr

Ανησυχία για πιθανή καθυστέρηση στην εκταμίευση του ομολογιακού δανείου με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης», η εταιρεία στην οποία έχει μεταβιβαστεί η «Μαρινόπουλος», προκάλεσε η αναβολή για τις 24 Μαΐου 2017 της εκδίκασης των τριτανακοπών που είχαν ασκηθεί επί της συμφωνίας εξυγίανσης της τελευταίας.

Η απρόβλεπτη τροπή που έλαβε χθες η υπόθεση προέκυψε ύστερα από μια πολύωρη διαδικασία στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που χαρακτηρίστηκε από διαδοχικές εξαιρέσεις συνθέσεων του δικαστηρίου και μεθόδευση καθυστερήσεων, με απώτερο στόχο την αναβολή της εκδίκασης των τριτανακοπών. «Η εκτίμηση είναι ότι προχωρούμε κανονικά. Προσπαθούμε πολύ γρήγορα να γίνει η εκταμίευση του δανείου», υποστήριξαν, πάντως, στην «Κ» από τη διοίκηση της «Σκλαβενίτης».

Σημειώνεται ότι χθες είχε προγραμματιστεί η εκδίκαση των τριτανακοπών που είχαν ασκηθεί επί της δικαστικής απόφασης της 16ης Ιανουαρίου 2017, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος», ύστερα από αίτηση της εταιρείας Terra Nostrum. Αρχικά είχαν προσδιοριστεί δικάσιμοι για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, ο κ. Θ. Σοφός, νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας «Αφοί Καρυπίδη», κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην προϊσταμένη της Επιθεώρησης Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών καταγγέλλοντας τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος στην υπόθεση «Μαρινόπουλου» και αμφισβητώντας την αμεροληψία της σύνθεσης του δικαστηρίου που είχε οριστεί να εκδικάσει τις τριτανακοπές.

Αποτέλεσμα; Χθες το πρωί η έδρα του δικαστηρίου ζήτησε να απόσχει από την εκδίκαση της υπόθεσης. Επειτα από αλλεπάλληλα αιτήματα αποχής διαφορετικών συνθέσεων, υπό τη σκιά των καταγγελιών περί παραδικαστικού κυκλώματος, η τρίτη σύνθεση δικαστηρίου ανέβηκε στην έδρα πέντε λεπτά πριν από τις τρεις για να αναβάλει την εκδίκαση λόγω ωραρίου.

Σημειώνεται ότι αν και η «Αφοί Καρυπίδη» είχε καταθέσει αίτημα εξαίρεσης της πρώτης σύνθεσης του δικαστηρίου, ο νομικός της εκπρόσωπος δεν εμφανίστηκε όταν αυτή τελικώς συζητήθηκε και απορρίφθηκε και ενώ προηγουμένως τον ανέμεναν για περίπου 45 λεπτά όλοι οι διάδικοι.

Η «Μαρινόπουλος» ζήτησε διακοπή της συνεδρίασης ή έστω αναβολή της με ορισμό νέας δικασίμου το συντομότερο δυνατό, αίτημα το οποίο υποστήριξαν και η «Σκλαβενίτης» και η Αlpha Bank. Ωστόσο, ο δικαστής έδωσε αναβολή για τις 24/5/2017, ημερομηνία κατά την οποία είχε οριστεί αρχικά η εκδίκαση της τριτανακοπής της «Αφοί Καρυπίδη».

«Κάθε μήνας που περνάει, η ζημία του υπολειτουργούντος δικτύου του Μαρινόπουλου υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ», υποστήριξε η νομική εκπρόσωπος της «Σκλαβενίτης», προσθέτοντας ότι η αγορά περιμένει να πληρωθεί. «Την 1/3/2017 υπεγράφη το ομολογιακό δάνειο και οι τράπεζες περιμένουν έστω τη συζήτηση των τριτανακοπών», ανέφερε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Alpha Bank. Πηγές, πάντως, από τη «Σκλαβενίτης» εμφανίστηκαν πολύ πιο καθησυχαστικές, υποστηρίζοντας στην «Κ» ότι έχουν υπογραφεί όλες οι αναγκαίες συμβάσεις με τις τράπεζες.

Το ενδεχόμενο να αιτηθεί κάποια άλλη εταιρεία νέα επίσπευση της εκδίκασης των τριτανακοπών δεν θεωρείται πιθανό. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τέτοιο αίτημα μάλλον θα απορριφθεί από το δικαστήριο για να μην προκαλέσει υποψίες εν μέσω των καταγγελιών περί παραδικαστικού κυκλώματος. Πάντως, στις 24/5/2017 αναμένεται τελικά να εκδικαστούν τρεις από τις επτά αρχικά αιτήσεις τριτανακοπών, καθώς στις υπόλοιπες τέσσερις περιπτώσεις οι εταιρείες παραιτήθηκαν ή πρόκειται να παραιτηθούν των σχετικών δικογράφων.

Δύο μήνες πριν από την 24η Μαΐου, πάντως, και συγκεκριμένα στις 22 Μαρτίου 2017, έχει οριστεί να εκδικαστεί η αίτηση πτώχευσης της «Αφοί Καρυπίδη», την οποία έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, που παραμένουν απλήρωτοι επί περίπου 9 μήνες. Η υπόθεση αυτή, πάντως, δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέα καθυστέρηση όχι στην ολοκλήρωση της συμφωνίας που αφορά την ανάληψη του ελέγχου της «Μαρινόπουλος» από τη «Σκλαβενίτης», αλλά των νομικών εκκρεμοτήτων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση