ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Novartis: Παραδέχτηκε πληρωμές προς τρίτους στην Ελλαδα

Εναντίον της εταιρίας διερευνώνται ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία και φοροδιαφυγή

ΚΥΠΕ

Η τελούσα στην Ελλάδα υπό δικαστική έρευνα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία και φοροδιαφυγή, ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis, με ανακοίνωση χθες, Δευτέρα βράδυ, της θυγατρικής της εταιρείας στην Αθήνα παραδέχεται ότι πλήρωνε μέσω τροφοδότη λογαριασμού της εκπαιδευτικές, όπως λέει, δραστηριότητες επαγγελματιών υγείας στην χώρα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "οι απευθείας χρηματοδοτήσεις συγκεκριμένων δράσεων είναι μια συνήθης πρακτική στο πλαίσιο της υποστήριξης μικρότερων αγορών. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κεντρική χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων περιλάμβανε και απευθείας πληρωμές προς τρίτους. Η Novartis Pharmaceuticals έχει σταματήσει αυτή την πρακτική εδώ και έξι χρόνια. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε το ιστορικό αυτών των πληρωμών στο πλαίσιο της εσωτερικής έρευνας που διεξάγουμε».

Στις αρχές του τρέχοντος χρόνου η Εισαγγελία Διαφθοράς διέταξε γενικευμένη έρευνα, ακόμα και στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, για τις καταγγελίες περί χρηματισμού τουλάχιστον 4500 γιατρών και κρατικών λειτουργών προκειμένου να προωθούν φάρμακά της. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν και την συνδρομή του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, που επίσης διερευνά υποθέσεις της εταιρείας.

Ήδη από τον Φεβρουάριο έφτασε στην Αθήνα κλιμάκιο Αμερικανών εισαγγελέων που ενημερώθηκαν για τα στοιχεία της δικογραφίας σχετικά με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία.

Λίγο μετά την Πρωτοχρονιά, η πληροφορία για απόπειρα αυτοκτονίας ενός έμπειρου διευθυντικού στελέχους της Novartis, με άριστη γνώση των καταστάσεων στην ελληνική αγορά, ήρθε να προσδώσει νέα δραματική διάσταση σε μία υπόθεση που, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ έγκυρη δικαστική πηγή, «μάλλον έχει πολύ ψωμί ακόμα».

Από τα κεντρικά της γραφεία στην Βασιλεία της Ελβετίας, η εταιρεία διεμήνυσε ότι παίρνει πολύ σοβαρά την υπόθεση, και εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η Novartis «συνεργάζεται πλήρως με τοπικές (στην Ελλάδα) και ξένες αρχές», για κάθε έρευνα που διεξάγεται.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X