ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Aegean: Αύξηση τζίρου, περιορισμός ζημιών

Σημαντική αύξηση στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών εμφάνισε κατά το α΄ τρίμηνο της χρονιάς, που είναι ασθενές εποχικά, η Aegean

Γράφει ο Δημήτρης Δελεβέγκος

Σημαντική αύξηση στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών εμφάνισε κατά το α΄ τρίμηνο της χρονιάς, που είναι ασθενές εποχικά, η Aegean. Ειδικότερα, η αεροπορική τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 εμφάνισε τζίρο 121 εκατ. ευρώ έναντι 44 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς. Σε σχέση με το συγκρινόμενο διάστημα του 2021, η Aegean περιόρισε τις καθαρές ζημίες μετά από φόρους σε 38,5 εκατ. ευρώ από 44,5 εκατ. ευρώ, μέγεθος που δεν ξεπερνάει το αντίστοιχο του 2019 παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος καυσίμου, με το α΄ τρίμηνο να είναι, διαχρονικά, εποχικά ασθενέστερο. Τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 459 εκατ. ευρώ.

Στα 121 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών – Η αεροπορική μετέφερε 1,5 εκατ. επιβάτες τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, ο όμιλος προσέφερε 2,3 εκατ. θέσεις και μετέφερε 1,5 εκατ. επιβάτες. Η συνολική προσφερόμενη χωρητικότητα αντιστοιχούσε στο 74% του αντίστοιχου μεγέθους του α΄ τριμήνου του 2019. Η μέση πληρότητα πτήσεων, που είναι αρκετά χαμηλότερη από τα προ πανδημίας επίπεδα, βελτιώθηκε σε 66,1% από 47,5% το πρώτο τρίμηνο του 2021, παραμένοντας με την επίδραση της μετάλλαξης «Ομικρον» ιδίως τους πρώτους δύο μήνες του έτους. «Στην περίοδο του έτους με τη χαμηλότερη ζήτηση, με τη μετάλλαξη “Ομικρον” να συνεχίζει να επηρεάζει την πληρότητα και την τιμή του πετρελαίου διπλάσια από το 2019, η Aegean πέτυχε περιορισμό του ζημιογόνου αποτελέσματος σε σχέση με το 2021 και αντίστοιχα με το 2019. Είναι επίσης σημαντικό ότι από τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της προπώλησης εισιτηρίων για το καλοκαίρι, οι ταμειακές ροές είναι θετικές.

Για την καλοκαιρινή περίοδο ο όμιλος συνεχίζει τη σταδιακή επαναφορά χωρητικότητας προσθέτοντας νέους προορισμούς και αυξημένη συχνότητα σύνδεσης στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού. Παραμένουμε συντεταγμένοι στο επενδυτικό μας πλάνο με την παραλαβή ακόμη 12 νέων Airbus 321/320neo για το 2022, σταδιακά τους επομένους μήνες.

Η καλοκαιρινή περίοδος δείχνει ιδιαίτερα αυξημένη δυναμική στην πορεία των προκρατήσεων, αλλά και ήδη σημαντικά αυξημένη πληρότητα, που προσεγγίζει πλέον τα προ πανδημίας επίπεδα. Στόχος μας είναι το 2022 να είναι μια χρονιά με νέες υπηρεσίες και περισσότερες επιλογές για τους επιβάτες μας, αλλά και η πρώτη κερδοφόρα χρήση μετά την πανδημία. Αδιαμφισβήτητα όμως, μέσα σε ένα περιβάλλον με υψηλή αβεβαιότητα και υψηλό κόστος καυσίμων λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα παραμένουν προτεραιότητες», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης.

Σημειώνεται ότι από τις 26 Ιουνίου η Aegean προσθέτει ένα νέο δρομολόγιο στο δίκτυο των προορισμών της. Η αεροπορική θα συνδέει όλο τον χρόνο την Αθήνα με το Αϊντχόφεν με δύο πτήσεις ανά εβδομάδα, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση για μετακινήσεις από και προς την Ελλάδα από την πέμπτη, βάσει πληθυσμού, μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας. Στο Αϊντχόφεν η παρουσία των Ελλήνων είναι ισχυρή, ενώ η ζήτηση είναι σημαντική και για μετακινήσεις τουριστών από τη νότια Ολλανδία προς την Αθήνα και νησιωτικούς προορισμούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση