ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αεροπορικές - Οι θέσεις και τα δρομολόγια του χειμώνα

Πιο ψηλά και από το ’19 η διαθεσιμότητα από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο του 2023, αυξάνεται το αποτύπωμα του χειμερινού τουρισμού

Οι ανακοινώσεις της Ryanair το πρωί και της Wizz Air το απόγευμα της Δευτέρας για αύξηση στόλου στα κυπριακά αεροδρόμια και προσθήκη νέων δρομολογίων, έφεραν σαφώς ικανοποίηση τόσο στην Hermes Airports όσο και στην τουριστική βιομηχανία γενικότερα, αφού συνδέεται με την προοπτική καλύτερων αφίξεων στον τουρισμό. Συγκεκριμένα, η Ryanair αυξάνει τη διαθεσιμότητα θέσεων κατά 15% στην Κύπρο για το καλοκαίρι του 2023, ενώ επιπλέον 800 χιλιάδες επιβατικές θέσεις από Λάρνακα θα προσφέρει η Wizz Air.

Καθοριστικός σε αυτή την εξέλιξη, φαίνεται να ήταν ο ρόλος του σχεδίου κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες για τη χρονική περίοδο 2023 – 2027 (το οποίο πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο τέλος Οκτωβρίου, με συγχρηματοδότηση ύψους €165,6 εκ. από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και την εταιρεία Hermes Airports Ltd). Από πλευράς Hermes Airports εκτιμάται ότι μετά την Ryanair και την Wizz Air, θα υπάρξει ανταπόκριση και κινήσεις και από άλλες αεροπορικές εταιρείες, αν και δεν αναμένεται ότι το 2023 θα δούμε περισσότερες αεροπορικές να ανοίγουν βάση στην Κύπρο. Αυτό που αναμένεται είναι η ανάπτυξη των πτητικών προγραμμάτων των αεροπορικών εταιρειών από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια. Τα δεδομένα που αφορούν την χειμερινή περίοδο πάντως δείχνουν ότι οι διαθέσιμες επιβατικές θέσεις θα είναι αυξημένες.

Το Νοέμβριο κάθε βδομάδα εκτελούνται κατά μέσο όρο 448 πτήσεις. Ο αριθμός πτήσεων αυξάνεται τον Μάρτη με 463 πτήσεις την βδομάδα

Τα στοιχεία από την Hermes Airports κάνουν λόγο για 3,4 εκατ. επιβατικές θέσεις (εισερχόμενες και εξερχόμενες) για την περίοδο Νοεμβρίου 2022- Μαρτίου 2023. Συγκρίνοντας τους αριθμούς με την αντίστοιχη περίοδο 2019-2020 προκύπτει αύξηση 12%- περισσότερες 400 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις φέτος, ενώ στο 37% είναι η αύξηση σε σχέση με το 2021-2022- 700 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις περισσότερες φέτος.

Παραδοσιακοί οι προορισμοί

Για τη φετινή χειμερινή περίοδο αναμένεται ότι θα διεκπεραιωθούν 85 δρομολόγια από 26 αερογραμμές. Εκτιμάται, ότι φέτος η συνεισφορά του χειμερινού τουρισμού ως προς τις συνολικές αφίξεις, θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, η φετινή χειμερινή περίοδος αναμένεται ότι θα φτάσει το 25% της συνολικής αεροπορικής κίνησης του 2023, σε σχέση με το 2019, που το σκορ της χειμερινής αεροπορικής κίνησης ήταν στο 22%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θέσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο καταγράφονται σε παραδοσιακούς προορισμούς όπως την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, το Τελ Αβιβ, το Λονδίνο, το Μάντσεστερ, τη Βηρυτό, τη Βιέννη και το Βουκουρέστι. Επίσης φέτος έχουν εισαχθεί δρομολόγια τα οποία δεν εξυπηρετούντο κατά τη χειμερινή περίοδο πέρσι και πριν την πανδημία, όπως είναι το Λάρνακα-Γερεβάν (Αρμενία), Λάρνακα- Ρώμη, Λάρνακα-Γκτανσκ (Πολωνία), Λάρνακα-Αμβούργο, Πάφος-Ρώμη και Πάφος-Μπολόνια (Ιταλία). Κατά μέσο όρο, ο εβδομαδιαίος αριθμός πτήσεων και για τα δύο κυπριακά αεροδρόμια ανέρχεται σε 448 το Νοέμβριο, 421 τον Δεκέμβριο, μικρή μείωση παρατηρείται τον Ιανουάριο με 398 πτήσεις, 415 πτήσεις την εβδομάδα θα εκτελούνται τον Φεβρουάριο και αισθητή αύξηση καταγράφεται το Μάρτιο με 463 πτήσεις.

Ryanair και Wizz Air

Σε διάστημα μόλις μερικών ωρών, ανακοινώθηκαν τα πλάνα των δύο αερογραμμών που αφορούν στην ενίσχυση της βάσης τους στην Κύπρο αλλά και των νέων δρομολογίων για την καλοκαιρινή περίοδο. Συγκεκριμένα, η Ryanair επενδύει άλλα 100 εκατ. δολάρια, προσθέτοντας ένα επιπλέον αεροσκάφος στην Πάφο, ανεβάζοντας τον συνολικό στόλο της στην Πάφο σε 4 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 2 ολοκαίνουργιων περιβαλλοντικά αποδοτικών αεροσκαφών Boeing 737 8-200 "Gamechanger", που μειώνουν τις εκπομπές καυσίμων και CO2 κατά 16% και τον θόρυβο έως και 40%, ενώ μεταφέρουν 4% περισσότερους επιβάτες. Επιπλέον, ετοιμάζεται να ξεκινήσει το μεγαλύτερο καλοκαιρινό πρόγραμμα στην Κύπρο για το καλοκαίρι του '23, με πάνω από 260 εβδομαδιαίες πτήσεις, 15% περισσότερες από το καλοκαίρι του 22 και 70% περισσότερες από το καλοκαίρι του 19. Οι εβδομαδιαίες πτήσεις αφορούν 41 δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων 5 νέων θερινών δρομολογίων από Πάφο προς Αθήνα, Μπορντό, Νάπολη, Πόζναν και Τουλούζη. Προσθέτει επίσης περισσότερες πτήσεις σε 7 άλλα δρομολόγια προς Αυστρία, Ελλάδα, Ισραήλ, Λιθουανία και Πολωνία. Συνολικά πρόκειται για αύξηση της διαθεσιμότητας θέσεων κατά 15%. Πρόκειται για κίνηση η οποία, όπως ανέφερε στην διάσκεψη Τύπου της Δευτέρας ο Εμπορικός Διευθυντής της Ryanair, Τζέισον ΜακΓκίνες, υποστηρίζεται από το νέο πρόγραμμα κινήτρων της Hermes, με την υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης.
Με δύο αεροσκάφη Airbus A321neo, ενισχύει τη βάση της στο αεροδρόμιο Λάρνακας η Wizz Air στη Λάρνακα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό αεροσκαφών σε τέσσερα αεροσκάφη. Ταυτόχρονα, αυξάνονται και τα δρομολόγια που γίνονται συνολικά 32. Πρόκειται για μια κίνηση που ανεβάζει τον αριθμό των δρομολογίων από τη βάση σε 32, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης τριών νέων δρομολογίων από τη Λάρνακα. Συγκεκριμένα, από τον Απρίλη 2023 ξεκινά νέο δρομολόγιο Λάρνακα- Ριάντ, ενώ από τον Ιούλη αρχίζουν τα επίσης νέα δρομολόγια Λάρνακα - Τζέντα και Λάρνακα- Νταμάμ. Επιπλέον, αυξάνεται η συχνότητα των πτήσεων της από τη βάση προς Αθήνα, Λονδίνο, Λούτον, Πράγα, Τελ Αβίβ, Θεσσαλονίκη και Γερεβάν.

Καλή χρονιά το 2023

Μιλώντας στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου της Ryanair ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, επανέλαβε ότι οι αφίξεις από τις αγορές της ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 23% σε σχέση με το 2019, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας με τις συγκεκριμένες αγορές, κάτι που εξυπηρετεί και τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού. Σχολιάζοντας τις προοπτικές της επόμενης χρονιάς δεδομένης της ύφεσης σε πολλές χώρες της ΕΕ, ο αρμόδιος Υφυπουργός εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, αναφέροντας ότι το 2023 θα κινηθεί τουλάχιστον στα σημερινά δεδομένα. Επικαλέστηκε πρόσφατες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες τα ταξίδια αναψυχής, είναι ένα από τα τελευταία έξοδα τα οποία «κόβουν» οι καταναλωτές. Μάλιστα τα τελευταία μηνύματα από την έκθεση World Travel Market του Λονδίνου είναι ικανοποιητικά, εφόσον δεν προκύπτουν μειώσεις των προγραμμάτων των οργανωτών ταξιδίων για την επόμενη χρονιά. Ψηλά παραμένουν και οι αναζητήσεις για την Κύπρο στο διαδίκτυο. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα η Κύπρος παρουσιάζει αύξηση 20%, ενώ τον Οκτώβριο οι αναζητήσεις παρουσιάζουν αύξηση 40% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Όπως ανέφερε και σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, η ενίσχυση της παρουσίας των εταιρειών Wizz Air και Ryanair στην Κύπρο με νέα δρομολόγια και αεροσκάφη, αυξάνει τις διαθέσιμες επιβατικές θέσεις κατά 1,3 εκατ., ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2023 θα είναι σε τουριστικό επίπεδο μια πολύ καλή χρονιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η BBF παραμένει ακλόνητη στη δέσμευσή της να στηρίζει τις τοπικές κοινότητες που εμπνέουν και συγκινούν με τις δράσεις τους ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ