ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:42
 

Αγκαστινιώτης: Σε άτυπο καρτέλ παραπέμπουν οι τιμές των εισιτηρίων

Μέχρι 656 ευρώ φτάνει η τιμή του αεροπορικού για Αθήνα την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Είναι γεγονός ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων κοστίζουν ακριβά για τους ταξιδιώτες από Κύπρο, τάση η οποία ενισχύθηκε μετά το λουκέτο στην αεροπορική εταιρεία Cobalt. Το κόστος αυξάνεται σε κάθε περίοδο αιχμής συνεπεία του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης, ωστόσο προκαλεί προβληματισμό το γιατί οι τιμές των αεροπορικών κυρίως δεν προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι ψηλές πολλούς μήνες κατά την διάρκεια του χρόνου. Σύμφωνα μάλιστα με τον σύνδεσμο ταξιδιωτικών πρακτόρων, μετά το κλεισιμο της Cobalt η αύξηση των τιμών συγκριτικά με ίδες περιόδους άλλων χρονιών κυμαίνεται στο 10-15%, ενώ κατά τις περιόδους αιχμής οι διαφορές είναι πολύ πιο ψηλές. Ενδεικτικά οι τιμές για Αθήνα την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου μπορούν να φτάσουν μέχρικαι 656 ευρώ, ενώ η χαμηλότερη τα 294 ευρώ.  Για Θεσσαλονίκη οι τιμές για την ίδια περίοδο κυμαίνονται από 367 ευρώ μέχρι 493 ευρώ. 

Το θέμα απασχόλησε τον επιχειρηματικό σύνδεσμο Κύπρου- Ελλάδας, με τον πρόεδρο του Ιωσήφ Ιωσήφ να υπογραμμίζει την ανάγκη για αύξηση της προσφοράς αεροπορικών θέσεων στα δρομολόγια προς την Ελλάδα. Εξάλλου όπως ανέφερε, οι προσφερόμενες θέσεις προς την Ελλάδα απ΄ όλες τις εταιρείες μαζί δεν καλύπτουν την ζήτηση. Μόνο οι Κύπριοι που ταξιδεύουν στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 500 χιλιάδες τον χρόνο. 

Η άποψη των ταξιδιωτικών πρακτόρων είναι ότι υπάρχουν και επιλογές φθηνών εισιτηρίων κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που φτάνουν μέχρι 200 ευρώ, σημειώνονται ότι οι τιμές διαμορφώνονται από τους ρυθμούς και τον ανταγωνισμό.  

Πιο αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ο οποίος ανέφερε ότι οι σημερινές τιμές οδηγούν σε ένα άτυπο καρτέλ μεταξύ εταιρειών. Σύγκρινε δε το κόστος ταξιδίου Κύπρου Ελλάδας με το κόστος πτήσης Λονδίνου- Νέας Υόρκης το οποίο τυγχάνει σε κάποιες περιπτώσεις να είναι στα ίδια επίπεδα. «Οι τιμές είναι απαράδεκτες και παραπέμπουν σε υπερκέρδη» σημείωσε ο κ. Αγκαστινιώτης.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχουν ευκαιρίες χαμηλών τιμών για περιορισμένο αριθμό θέσεων αλλά μέχρι να φτάσει σε αυτές ο καταναλωτής δεν υπάρχουν πια. Προβληματισμό εγείρει επίσης και το γεγονός ότι η χαμηλή συνδεσιμότητα και το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων ήταν εκ των βασικών λόγων που η Κύπρος έχασε την έδρα του γραφείου εργασίας ή προηγουμένως την έδρα του παγκόσμιου οργανισμού φαρμάκων.

Κόστος για τις επιχειρήσεις

Τα υψηλά κόστη των αεροπορικών εισιτηρίων δεν επηρεάζει μόνο όσους ταξιδεύουν για διακοπές αλλά και όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.  Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο ανέδειξε ο κ. Αγκαστινιώτης σχολιάζοντας ότι δεν μπορεί ο  επιχειρηματίας να αλλάζει τις ημερομηνίες και τις ώρες που θέλει να ταξιδέψει αναλόγως με τις ώρες και τις μέρες που υπάρχουν φτηνά εισιτήρια. «Το θέμα είναι τεράστιο και η πολιτεία και ιδιαίτερα η Υπ. Μεταφορών πρέπει να δει μεταξύ άλλων κι αυτό το θέμα άμεσα» επισήμανε.

Πέντε εισηγήσεις

Προκειμένου να αποφευθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τις ψηλές τιμές εισιτηρίων, ο επιχειρηματικός σύνδεσμος Κύπρου Ελλάδας, προχώρησε σε σειρά εισηγήσεων. Σε αυτές περιλαμβάνεται η αύξηση δρομολογίων προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις αεροπορικές που ήδη εκτελούν πτήσεις προς τους συγκεκριμένους προορισμούς.

  • Να δοθούν κίνητρα σε ξένες αξιόπιστες αεροπορικές εταιρείες για να εντάξουν στο πτητικό πρόγραμμα τους τα δρομολόγια Κύπρος Αθήνα, και Θεσσαλονίκη.
  • - Να προσεγγιστούν ξένες εταιρείες της περιοχής που πετάνε προς Ελλάδα και να μετατρέψουν την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • Να μειωθούν οι φόροι στα αεροδρόμιο για τα δρομολόγια Κύπρου- Ελλάδας.
  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εγκαθίδρυση της ακτοπλοϊκή γραμμή Κύπρου- Ελλάδας

Ο επιχειρηματικός σύνδεσμος Κύπρου Ελλάδας, έχει ετοιμάσει έγγραφο εισηγήσεων το οποίο θα προωθηθεί στα αρμόδια υπουργεία μεταξύ αυτών και στο Υπουργείο Μεταφορών.  Υπενθυμίζεται ότι προ μερικών εβδομάδων προηγήθηκε σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς με θέμα το κόστος των εισιτηρίων και την συνδεσιμότητα της Κύπρου, και αποφασίστηκε σειρά δράσεων. 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Στις κεντρικές φυλακές η απάντηση για τις παρεμβολές κινητών

«Στην προσπάθεια να απενεργοποιήσουν τα κινητά τηλέφωνα των φυλακισμένων που έχουν στην κατοχή τους παράνομα, ...»
Χάρις  |  22:58

Υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές

«Λυπάμαι που το σάπιο σωφρονιστικό μας σύστημα και οι άχρηστοι κρατικοί μηχανισμοί μας, αναγκάζουν ανθρώπους ...»
ναταλία  |  22:31

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Άσπονδοι φίλοι ή περιπαίζουν μας ούλλους;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  20:16

Τα τετράμηνα οδηγούν στα φροντιστήρια

«ενω πριν τα τετραμηνα οι γονεις και οι μαθητες δεν ειχαν ξανακουσει για φροντιστηρια. »
αντζελα  |  12:44

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Το προφίλ της CITR

Το προφίλ της CITR

Οι πυλώνες της επιχειρηματικής φιλοσοφίας του Ομίλου είναι το πάθος, η καινοτομία, το ομαδικό πνεύμα και η επιχειρηματική ...
Newsroom K
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X