ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακρίβεια: Σειρά παίρνουν και οι χώροι εστίασης

Μονόδρομος θεωρείται η νέα τιμολογιακή πολιτική στα μενού μετά τις αυξήσεις του κόστους ενέργειας, μεταφορικών και προϊόντων

Της Μαρίας Ηρακλέους

Τις τελευταίες μέρες επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης, άρχισαν να στέλνουν στο Υφυπουργείο Τουρισμού τα μενού τους με νέες τιμές στα διάφορα πιάτα τους. Μάλιστα όπως εκτιμάται, το επόμενο διάστημα μια έξοδος για φαγητό θα στοιχίζει περίπου 20% περισσότερο σε σχέση με το τί ισχύει αυτή την στιγμή, ενώ ο φετινός χειμώνας προμηνύεται δύσκολος για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Συνδέσμων Κέντρων Αναψυχής Νεόφυτο Θρασυβούλου, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει ένα κύμα ανατιμήσεων και στα μενού των κέντρων αναψυχής, ως αποτέλεσμα των γενικότερων αυξήσεων που καταγράφονται ήδη σε βασικά αγαθά, αλλά κυρίως στο κόστος του ηλεκτρισμού. «Από την στιγμή που τα περισσότερα προϊόντα καταγράφουν αύξηση 20-30% για να παραμείνει βιώσιμο ένα εστιατόριο, θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάλογες αυξήσεις, που να φτάνουν τουλάχιστον μέχρι το 20%». Ανάλογα με την αύξηση στην τιμή που φτάνει από τον προμηθευτή για το κάθε προϊόν, θα εξαρτηθεί και η αύξηση στα πιάτα. Επιφυλάχθηκε ωστόσο σε ακριβέστερη αποτίμηση της κατάστασης περί τις αρχές Νοεμβρίου. Ήδη έγινε λόγος για αυξήσεις στο σουβλάκι, από 5 σε 7 ευρώ για το χοιρινό, ενώ ανάλογες αυξήσεις θα πρέπει να αναμένονται και στο κοτόπουλο, αν τις επόμενες μέρες αυξηθεί η τιμή των πουλερικών στην αγορά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πριν τις αυξήσεις, θα σημειωθεί μια περίοδος έλλειψης σε συγκεκριμένα αγαθά.

Μέχρι 25%

Οι τιμές θα αυξάνονται ανάλογα με τη μορφή και το είδος της επιχείρησης σημείωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης, εκτιμώντας ότι σε περιπτώσεις θα υπάρχουν αυξήσεις μέχρι 20%. Όπως εξήγησε, όσο υπάρχει το υφιστάμενο στοκ στην αγορά το οποίο έχει αγοραστεί με τις προηγούμενες τιμές, τότε οι τιμές θα παραμένουν ως έχουν. Με την προμήθεια νέου στοκ, το οποίο έχει αγοραστεί με νέες τιμές, τότε αναπόφευκτα θα εφαρμοστεί νέα τιμολογιακή πολιτική. Τόνισε ότι μαζί με την αύξηση του κόστους από τους προμηθευτές, προστίθεται η αύξηση στο κόστος του ηλεκτρισμού και του υγραερίου. «Την επόμενη περίοδο θα ζήσουμε μια κρίση η οποία έρχεται να προστεθεί στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση την οποία βιώνουμε ένεκα πανδημίας». Ο ΠΑΣΥΚΑ έχει ζητήσει συνάντηση με την Υπουργό Ενέργειας, βιομηχανίας και εμπορίου ώστε να εξευρεθούν τρόποι στήριξης των επιχειρηματιών του κλάδου. Στις εισηγήσεις τους είναι η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ και για τον ηλεκτρισμό, να δοθούν συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας στις επιχειρήσεις και κίνητρα για παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

Ελλείψεις και σε αλκοόλ

Στα ίδια επίπεδα παραμένουν τουλάχιστον επί του παρόντος οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά. Ωστόσο παρατηρούνται ήδη σημαντικές ελλείψεις σε διάφορες κατηγορίες. Μιλώντας στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης Ανδρέας Κκαφάς, ανέφερε ότι τους τελευταίους δύο μήνες λείπουν από την αγορά συγκεκριμένες κατηγορίες αλκοολούχων ποτών όπως συγκεκριμένες ετικέτες σε τζιν και σαμπάνια. Απέδωσε την κατάσταση στις ανατιμήσεις του γυαλιού- βασικό προϊόν στην συσκευασία των ποτών- και φυσικά, λόγω της καθυστέρησης στην παραλαβή νέων φορτίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση