ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναβάθμισαν οι Fitch Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα

Αύξηση κατά δύο σκαλιά προχώρησε ο Οίκος και στις δύο τράπεζες - Στο Β+ από Β- η BOC και στο ΒΒ- από Β η HB

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ο Οίκος Αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου τις δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου, την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, οι Fitch Ratings αναβάθμισαν τη Μακροπρόθεσμη Προεπιλογή Εκδότη (IDR) της Τράπεζας Κύπρου (BoC) σε «B+» από «B-» και τη Βαθμολογία βιωσιμότητας (VR) σε «b+» από «b-». Οι προοπτικές για το μακροπρόθεσμο IDR είναι θετικές για την Τράπεζα Κύπρου.

Συγχρόνως, οι Fitch Ratings αναβάθμισαν τη Μακροπρόθεσμη Προεπιλογή Εκδότη (IDR) της Hellenic Bank (HB) σε «BB-» από «B» και τη Βαθμολογία βιωσιμότητας (VR) σε «bb-» από «b». Το Outlook για το μακροπρόθεσμο IDR είναι σταθερό για την Ελληνική Τράπεζα.

Οι λόγοι για Τράπεζα Κύπρου

Όπως σημειώνουν οι Fitch στο συνοδευτικό δελτίο της διπλής αναβάθμισης της τράπεζας, η αναβάθμιση δύο βαθμίδων αντικατοπτρίζει την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) 0,6 δισ. ευρώ και περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί 0,1 δισ. ευρώ. Συνεχίζει πως, η πώληση του Helix 3 μαζί με την οργανική μείωση των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων, βελτίωσε την ποιότητα του ενεργητικού της BOC, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του επιπέδου του κεφαλαίου που βάραιναν τα παλαιά ΜΕΔ της τράπεζας. Η αναβάθμιση υποστηρίζεται επίσης από την θέση των Fitch για την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, ακόμη και υπό το φως των αυξανόμενων οικονομικών αβεβαιοτήτων. Επίσης, το Δελτίο αναφέρει πως, η θετική προοπτική αντανακλά βελτιωμένες προοπτικές επαναλαμβανόμενων κερδών για την BOC από έναν ισολογισμό λιγότερο επικίνδυνο και ισχυρά οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων. Αναμένει ο Οίκος επίσης ότι, η κεφαλαιακή επιβάρυνση από τα καθαρά προβληματικά περιουσιακά στοιχεία θα μειωθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.

Οι λόγοι για την Ελληνική Τράπεζα

Αναφορικά με την επίσης διπλή αναβάθμιση της Ελληνικής Τράπεζας, οι Fitch τονίζουν πως η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την επικείμενη ολοκλήρωση του «Project Starlight», την τιτλοποίηση και την αποενοποίηση χαρτοφυλακίου μικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) από την HB ύψους 0,74 δισ. ευρώ, αλλά και συμπεριλαμβανομένης της πώλησης της θυγατρικής της που εξυπηρετεί το χρέος (εννοεί την APS). Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που αναμένεται στις αρχές του 2023, οι Fitch εκφράζουν τη θέση πως, η HB θα είναι απαλλαγμένη από τα περισσότερα ΜΕΔ παλαιού τύπου και θα είναι σε θέση να επικεντρωθεί στην κερδοφόρα ανάπτυξη και να βελτιώσει τη λειτουργική απόδοση. Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης την προσδοκία των Fitch ότι η κερδοφορία και η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου της HB θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων και από την πρόσφατη μείωση του εργατικού δυναμικού της τράπεζας. Αναμένει επίσης συνεχή οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο το 2023 και το 2024 για να στηρίξει την ποιότητα του ενεργητικού και τις επιχειρηματικές προοπτικές της HB.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση