ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άνοιξε ο δρόμος για τα 200 εκατ. σε επιχειρήσεις

Οι ανακοινώσεις για εφαρμογή του Σχεδίου την Τρίτη - Τετάρτη και οι πρώτες πληρωμές την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου

Newsroom K

Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021 άνοιξε ο δρόμος για εφαρμογή του Σχεδίου Κρατικής Χορηγίας Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων που θα δοθούν σε επιχειρήσεις. Όπως πληροφορείται η «Κ», το Σχέδιο με τα 200 εκατ. ευρώ που θα δοθούν σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους θα ανακοινωθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη και οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου.

Σκοπός του σχεδίου είναι η κάλυψη ενοικίων, δόσεων, ή άλλων λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, με τους δικαιούχους να είναι στους 30.000.

Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι υποκείμενοι σε ΦΠΑ, οι οποίοι παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 35%, λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 σε σύγκριση με το 2019. Σημειώνεται πως, η επιχείρηση ή ο αυτοτελώς εργαζόμενος δεν πρέπει να ασκεί οποιαδήποτε από τις οικονομικές δραστηριότητες που θα ανακοινωθούν με την προκήρυξη του Σχεδίου εντός Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, δικαιούχοι είναι και νέες επιχειρήσεις οι οποίες συστάθηκαν εντός του 2020 και παρουσίασαν μειωμένο κύκλο εργασιών πέραν του 35%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο κύκλο εργασιών του τομέα τους.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του COVID-19.
β) Έχουν διευθετημένες ή σε ρύθμιση τις υποχρεώσεις τους στο ΦΠΑ.
γ) Έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις για ΦΠΑ του μηνός Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου του 2020.
δ) Έχουν υποχρέωση για επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εντός του 2021.

Τα χρήματα

Το ύψος της επιδότησης, υπολογίζεται με ειδικό αλγόριθμο με βάση:

Α) Τον αριθμό των βδομάδων που η επιχείρηση τελεί υπό μερική ή ολική αναστολή λειτουργίας, ή που έχει επηρεαστεί από την πανδημία λόγω της φύσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Β) Την επιβολή ποσοστού επί του μέσου εβδομαδιαίου κύκλου εργασιών της κάθε επιχείρησης για το 2019 αναλόγως με το ύψος της μείωσης του κύκλου εργασιών της το 2020, σε σχέση με το μέσο εβδομαδιαίο κύκλο εργασιών ανά βδομάδα του 2019.

Γ) Για επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός 2020 η βάση σύγκρισης είναι ο μέσος εβδομαδιαίος κύκλος εργασιών του υποτομέα / τομέα δραστηριοποίησης τους του 2019.

Δ) Για επιχειρήσεις που αναστέλλεται ή επηρεάζεται η δραστηριότητα τους εντός του 2021 και είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ η βάση υπολογισμού είναι ο μέσος όρος του εβδομαδιαίου κύκλου εργασιών τους τον Ιανουάριο του 2020.

Ε) Για σκοπούς υπολογισμού της ενίσχυσης, ο κύκλος εργασιών της περιόδου Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2019 και Ιανουαρίου του 2021 θα υπολογιστεί ως μηδενικός.

Σημειώνεται πως, το ανώτατο ύψος επιδότησης καθορίζεται στις €300.000 και το ελάχιστο στις €1.000.

Ποιοι εξαιρούνται

Από το Σχέδιο εφάπαξ χορηγίας εξαιρούνται οι εξής:

Α) Επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία δεν έχει πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα λόγω COVID-19 (με την προκήρυξη του Σχεδίου θα δημοσιευτεί λίστα οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν εμπίπτουν στο υπό αναφορά σχέδιο, όπως και στα σχέδια στήριξης του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων)

Β) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) και επιχειρήσεις που οι σκοποί τους δεν είναι κερδοσκοπικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

#PoliticsBlog Το νέο εύρημα του Οδυσσέα και οι σαμπάνιες του Νικόλα

«Αυτά συμβαίνουν στον πολιτικό μικρόκοσμο της ημικατεχόμενης Κύπρου εν έτει 2021.»
Leon  |  13:09

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση