ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:38
 

Ανταγωνιστές καταγγέλλουν εκ νέου την Google για αθέμιτες πρακτικές

Το πρόβλημα είναι ότι στην κορυφή της σελίδας με τα αποτελέσματα της έρευνας έχει θέσει ένα εργαλείο που απευθύνεται σε υπαλλήλους εταιρειών αναζήτησης ταλέντων

Newsroom Κ, Αθήνα

Νέο μέτωπο ανοίγει για τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο Ιντερνετ, την Google, που κατηγορείται τώρα ότι εκμεταλλεύεται καταχρηστικά τη δεσπόζουσα θέση της στον τομέα αναζήτησης εργασίας. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, οι ανταγωνιστές της στην αναζήτηση εργασίας μέσω Ιντερνετ ζητούν, με επιστολή τους προς την απερχόμενη επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, να διερευνήσει την υπόθεση. Την καλούν, όμως, όσο θα διαρκούν οι σχετικές έρευνες να δώσει εντολή στην Google να διακόψει τις αθέμιτες πρακτικές της.

Πάγια τακτική των μηχανών αναζήτησης εργασίας μέσω Ιντερνετ, κοινή ανάμεσα στην Google και τους ανταγωνιστές της, είναι η σύνδεση της ιστοσελίδας της με αναρτήσεις διαφόρων εταιρειών που αναζητούν προσωπικό. Ο μηχανισμός που εφαρμόζει η Google δίνει στους ενδιαφερομένους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα λεγόμενα φίλτρα με τα οποία εξειδικεύουν τις κατηγορίες εταιρειών ή θέσεων εργασίας που τους ενδιαφέρουν, να αποθηκεύουν τις σχετικές πληροφορίες αλλά και να λαμβάνουν ειδοποίηση όταν ανοίγουν θέσεις εργασίας. Οταν, πάντως, θέλουν να υποβάλουν αίτηση για κάποια συγκεκριμένη θέση εργασίας, πρέπει να απευθυνθούν αλλού. Το πρόβλημα με την Google είναι ότι στην κορυφή της σελίδας με τα αποτελέσματα της έρευνας έχει θέσει ένα εργαλείο που απευθύνεται σε υπαλλήλους εταιρειών αναζήτησης ταλέντων. Πρόκειται για το επίμαχο εργαλείο που κατηγορείται από τους ανταγωνιστές.

Οι ανταγωνιστές της θεωρούν πως πρόκειται για αθέμιτη πρακτική. Υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι με την επίμαχη αυτή ανάρτηση η Google εκμεταλλεύεται καταχρηστικά τη δεσπόζουσα θέση της για να προσελκύει τους ενδιαφερομένους για εξειδικευμένη έρευνα χωρίς, όμως, να έχει δαπανήσει για την απαιτούμενη διαφήμιση.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Jumpshot, που συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία από εταιρείες καταπολέμησης ιών των υπολογιστών, μόνον μέσα στον Ιούνιο το εργαλείο αυτό προσείλκυσε το ενδιαφέρουν 120 εκατ. χρηστών όπως προδίδει ο αριθμός των «χτυπημάτων». Εν ολίγοις, μέσα στα περίπου δύο χρόνια που υπάρχει η μηχανή αναζήτησης εργασίας της Google, ο αριθμός των χρηστών της έχει διπλασιασθεί. Εξάλλου, η εταιρεία iCIMS, που διαχειρίζεται τις σελίδες προσφοράς εργασίας 4.000 επιχειρήσεων, αναφέρει πως όσοι υποβάλουν αίτηση για πρόσληψη μέσω της μηχανής της Google έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να προσληφθούν από όσους το επιχειρούν μέσω των ανταγωνιστών της.

Η υπόθεση δίνει λαβή για νέα έρευνα από πλευράς της Κομισιόν σε μια εποχή που τόσο η Ε.Ε. όσο και οι αμερικανικές αρχές ανταγωνισμού έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τους τεχνολογικούς κολοσσούς, μεταξύ των οποίων και την Google. Σε ό,τι αφορά την επίτροπο Βεστάγκερ, η θητεία της λήγει στις 31 Οκτωβρίου αλλά έχει ήδη ετοιμάσει φάκελο με τα στοιχεία για τις απαιτούμενες έρευνες ώστε να τις αναλάβει ο διάδοχός της. Σύμφωνα πάντα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, αν δεν αναλάβει δράση η Κομισιόν, οι άλλες ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας, μεταξύ των οποίων και η βρετανική ιστοσελίδα Best Jobs Online και οι γερμανικές Intermedia και Jobindex, σκοπεύουν να προσφύγουν επισήμως στην Κομισιόν καταγγέλλοντας τη μονοπωλιακή της συμπεριφορά στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Πηγές που μίλησαν στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφεραν, μάλιστα, πως ήδη έχουν κάνει αυτό το βήμα η StepStone GmbH που έχει έδρα στο Βερολίνο καθώς και ακόμη μία γερμανική μηχανή αναζήτησης μέσω Ιντερνετ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X