ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απαισιόδοξες εκτιμήσεις έφεραν επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο

Τι αναφέρει το δελτίο του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου

ΚΥΠΕ

Επιδείνωση κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2022 το οικονομικό κλίμα με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 2,4 μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2021. Η μείωση του ΔΟΣ οφείλεται κυρίως στην αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, στην υποχώρηση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με δελτίο του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η αποδυνάμωση του κλίματος στις υπηρεσίες ήταν αποτέλεσμα δυσμενέστερων αξιολογήσεων για τον κύκλο εργασιών κατά το τελευταίο τρίμηνο και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου. Στο λιανικό εμπόριο οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικότερα τις πρόσφατες πωλήσεις τους, με αποτέλεσμα την υποχώρηση του κλίματος. Συγκριτικά με τον Δεκέμβριο, οι επιχειρήσεις στις κατασκευές αξιολόγησαν ευνοϊκότερα τα υπό εξέλιξη έργα τους, οδηγώντας σε άνοδο του κλίματος στον τομέα. Στη μεταποίηση το κλίμα παρέμεινε σταθερό στα ελαφρώς αρνητικά επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο συνδέεται κυρίως με ενίσχυση των προθέσεων των καταναλωτών σχετικά με δαπάνες για μεγάλες αγορές και προς τα πάνω αναθεώρηση των προσδοκιών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο.

Η αβεβαιότητα ανάμεσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Κύπρο σημείωσε άνοδο τον Ιανουάριο. Οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών για την πορεία των τιμών κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας ανοδικές πιέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση