ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ασφαλή τα ξενοδοχεία της Κύπρου, διαβεβαιώνει ο ΚΟΤ

Το θέμα της συνολικής αδειοδότησης τους θα επιλυθεί με την ψήφιση από τη Βουλή

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τη διαβεβαίωση ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα κέντρα αναψυχής που λειτουργούν στην Κύπρο πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγείας, έδωσε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου, σημειώνοντας ότι το θέμα της συνολικής αδειοδότησης τους θα επιλυθεί με την ψήφιση από τη Βουλή του κανονιστικού πλαισίου το οποίο απλοποιεί τις διαδικασίες και θα μειώσει τη γραφειοκρατία.

Ο κ. Λοΐζου μιλούσε στη Βουλή μετά από συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε την ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τον ΚΟΤ. Στις τοποθετήσεις τους εντός και εκτός της συνεδρίας Βουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προσπάθεια που καταβάλει ο ΚΟΤ να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και τοποθετούμενος στο θέμα ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι οι άδειες λειτουργίας είχαν ανανεωθεί μόνο για 63 ξενοδοχεία και 2.282 κέντρα αναψυχής, δηλαδή ποσοστό 27% στα ξενοδοχεία και 64% στα κέντρα αναψυχής. Δηλαδή, πρόσθεσε, τα υπόλοιπα 73% και 36% λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας.

Είπε επίσης ότι από τα 26 ξενοδοχεία 5 αστέρων μόνο τα 6 έχουν άδεια λειτουργίας και από τα ξενοδοχεία 57 ξενοδοχεία 4 αστέρων μόνο τα 12 έχουν άδεια λειτουργίας.

Γεν. Ελεγκτής: Τυπικό το θέμα έγκρισης υποστατικών

«Το γνωστό θέμα της τελικής έγκρισης υποστατικών πολλές φορές το αντιμετωπίζουμε ως τυπικό θέμα πάρα πολλές φορές είναι τυπικό θέμα, αλλά υπάρχουν και φορές που είναι και ουσιαστικό θέμα», είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Η Πολιτεία πολύ σωστά έδωσε την ευχέρεια στους ιδιοκτήτες να παίρνουν πιστοποιητικό έγκρισης με σημειώσεις ή μη εξουσιοδοτημένων εργασιών το οποίο βγαίνει όταν τα προβλήματα δεν έχουν μεγάλη σημασία, ανέφερε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι τα ξενοδοχεία αμελούν να συμμορφωθούν με κάποιες υποχρεώσεις τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας στις δηλώσεις του έδωσε τα εύσημα στον Γενικό Ελεγκτή αλλά και την ομάδα τεχνοκρατών οι οποίοι συνέταξαν την έκθεση.

«Διαφάνηκε ότι περίπου στην Κύπρο λειτουργούν ξενοδοχεία χωρίς άδειες», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό παρουσιάστηκε λανθασμένα είτε καλόπιστα είτε κακόπιστα και πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεχτικοί όταν συζητούμε για τον τουρισμό μας στην Κύπρο».

Σύμφωνα με τον κ. Κουλία τα ξενοδοχεία μας από τους ξένους τουλάχιστον χαρακτηρίζονται ως Α’ ποιότητας. Έχουμε ξενοδοχεία, είπε, τα οποία περνούν από ελέγχους άλλων οργανισμών. Αν τώρα, πρόσθεσε, «για τους λόγους που διαπίστωσε ο Ελεγκτής κάποια αδυνατούν να έχουν άδεια λόγω πολεοδομικών κανονισμών, αυτό είναι άλλη υπόθεση».

Αν για άλλους τυπικούς λόγους κάποια δεν αξιώθηκαν να έχουν την συγκεκριμένη άδεια δεν αφορά την λειτουργία ή την ποιότητα, ή την ασφάλεια και υγεία του κόσμου που διαμένει μέσα, είπε. Υπενθύμισε επίσης ότι δεν υπάρχει μονάδα που να μην έχει ασφαλιστική κάλυψη.

Η Βουλευτής ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ανέφερε στις δηλώσεις της ότι «έχουν τεθεί ενώπιον της Επιτροπής συγκεκριμένα θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Οργανισμού, όπως για παράδειγμα η κατ’ εξακολούθηση καθυστέρηση στην ετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων και η αδυναμία εσωτερικού ελέγχου, λειτουργικά θέματα, θέματα επιδομάτων και ωφελημάτων του προσωπικού, αλλά και βεβαίως ενημέρωση για τις δράσεις τους σκοπούς και τις επιχορηγήσεις του οργανισμού.

Εμείς, σημείωσε η Βουλευτής ΔΗΣΥ, «θεωρούμε πολύ σημαντική τη δράση του ΚΟΤ, ειδικά όταν ως κράτος στηριζόμαστε στον τουρισμό, γι αυτό και χρειάζεται άμεση ανταπόκριση στις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή, όπως ακριβώς έχουν σημειωθεί και να υπάρξει βεβαίως συγκεκριμένη εθνική στρατηγική και προγραμματισμός για την περαιτέρω αναβάθμιση της Κύπρου ως αειφόρου ολόχρονου τουριστικού προορισμού ανώτερης ποιότητας».

Η κ. Δημητρίου υπενθύμισε ότι ενώπιον της Βουλής βρίσκονται το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού και το Κανονιστικό Πλαίσιο, το οποίο ρυθμίζει την αδειοδότηση και λειτουργία όλων των τουριστικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις εξέφρασε «ικανοποίηση γιατί ο ΚΟΤ υιοθετεί εισηγήσεις, θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που στόχο έχουν τη βελτίωση στη λειτουργία του οργανισμού».

«Πρέπει να πω ότι αυτό δεν συμβαίνει με όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς καθ’ότι πολλές φορές κάθε χρόνο επαναλαμβάνουμε τα ίδια, συνεπώς θα θέλαμε να πιστώσουμε τον ΚΟΤ για αυτό».

Η κ. Χαραλαμπίδου κάλεσε τα αρμόδια Υπουργεία να συντονιστούν μεταξύ τους και να διαχειριστούν το θέμα των αδειών στα διάφορα καταλύματα ή ξενοδοχειακές μονάδες. Ανέφερε επίσης ότι ενώ απλοποιήθηκε η διαδικασία για εξασφάλιση τελικής άδειας / τελικής έγκρισης δεν ανταποκρίνονται κάποια ξενοδοχειακά καταλύματα».

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ακριβώς για να μην προβάλλεται με λανθασμένο τρόπο στο εξωτερικό γεγονός που όπως παραδέχθηκε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ έχει και επιπτώσεις στο τουριστικό μας προϊόν, θα πρέπει να συντονιστούν μεταξύ τους και να μπει μια τάξη», είπε.

Αναφορά έκανε η κ. Χαραλαμπίδου στο “ΑirBnB” στο πλαίσιο του οποίου διατίθενται προς ενοικίαση δωμάτια σε σπίτια. Σύμφωνα με την ίδια θα πρέπει να καταρτιστεί ένα μητρώο που να δηλώνονται αυτά τα καταλύματα για να υπάρχει και κάποιος έλεγχος σε θέματα ασφάλειας. Πέραν αυτού όμως είναι και θέματα που αφορούν το Τμήμα Εφόρου Φορολογίας για θέματα ΦΠΑ και εισοδημάτων, είπε.

Από την πλευρά του και απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο δηλώσεων του για το γεγονός ότι δεν έχουν άδεια αρκετά ξενοδοχεία ο κ. Λοΐζου σημείωσε ότι «πρώτα απ’ όλα αυτό που χρειάζεται ένα κατάλυμα είναι να έχει τη λεγόμενη ταξινόμηση και όλα μας τα καταλύματα έχουν αυτή την ταξινόμηση.

Εξήγησε ότι «αν ένα κατάλυμα έχει την άδεια που αφορά ασφάλεια και υγεία, τότε δεν έχει κανένα πρόβλημα».

«Αν υπάρχουν περιπτώσεις, όπου τίθεται θέμα ασφάλειας και υγείας είναι εκεί που εμείς επεμβαίνουμε, θέλουμε να εξετάσουμε την περίπτωση, να δούμε τους λόγους και αν χρειαστεί να φτάσουμε στα άκρα και να ζητήσουμε το κλείσιμο του καταλύματος σε δικαστήριο, θα το κάνουμε», είπε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ.

Ευτυχώς, διευκρίνισε, «δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα».

Το πρόβλημα που υπάρχει, είπε, είναι ότι για να εκδοθεί μια άδεια από τον ΚΟΤ θα πρέπει να εξασφαλιστούν περίπου άλλες 9 άδειες από άλλες αρχές, που δεν αφορούν τον τουρισμό αλλά χρειάζεται να εξασφαλιστούν.

«Πρέπει να ευθυγραμμιστούν όλα αυτά τα θέματα, γι αυτό και υπάρχει η κατάθεση του νομοσχεδίου για το κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο θα χειρίζεται όλα αυτά τα προβλήματα και ελπίζουμε να βοηθήσει για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα το οποίο διαιωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια.

Σε ερώτηση αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας ή υγείας μ τα ξενοδοχεία απάντησε «σίγουρα, ναι, βεβαίως». Διότι, εξήγησε, «υπάρχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν την ασφάλεια οι οποίες εξετάζουν τα καταλύματα αυτά και για να αποφασίσουν να ασφαλίσουν σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένες».

Θα εξεταστεί το όφελος από το Ράλι Κύπρος

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και απαντώντας σε αναφορά του Γενικού Ελεγκτή για το Ράλι Κύπρου, ο Προϊστάμενος της Μονάδας Ανάπτυξης Τουρισμού στο Υπουργείο Εμπορίου Μιχάλης Χαϊλής ανέφερε ότι έχει αποσταλεί επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να γίνει αξιολόγηση για το όφελος που έχει η Κύπρος κατά πόσο είναι αποτελεσματικό του να δίνεται αυτή η χορηγία.

Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε αναφέρει ότι η ελεγκτική υπηρεσία δεν είναι αντίθετη με μια τέτοια χορηγία, νοουμένου ότι αυτή θα τεκμηριώνεται. Πρόσθεσε ότι έχουμε εκφράσει τη θέση ότι εάν ο λόγος για τον οποίο η Πολιτεία θεωρεί ότι εξυπηρετεί αυτός ο θεσμός κάτι ευρύτερο από τις ανάγκες του ΚΟΤ αν είναι δηλαδή και για πολιτικούς λόγους τότε θα είναι ορθότερο τα χρήματα να τα δίνει απευθείας το Υπουργείο Οικονομικών.

Δικαστικά μέτρα για τα υποστατικά σε παραλίες

Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή ο ΚΟΤ προχωρεί με δικαστικά μέτρα σε ότι αφορά την ανάκτηση υποστατικών που ανήκουν στο κράτος σε χώρους όπως η Πέτρα του Ρωμιού, τα Λουτρά της Αφροδίτης, η παραλία Γεροσκήπου αλλά και αρκετοί χώροι στο Τρόοδος.

Ο ίδιος ΚΟΤ επιθυμεί όπως τη διαχείριση της κρατικής αυτής περιουσίας αναλάβει εξειδικευμένος φορέας του κράτους.

Νίκη ΚΟΤ στο Αμστερντάμ σε προσφυγή πρώην διευθυντή για αποζημιώσεις €750.000

Ακόμη ένα ζήτημα που έθιξε ο Γενικός Ελεγκτής ήταν αυτό του εσωτερικού ελέγχου που υπάρχει στον ΚΟΤ, για το οποίο η Επιτροπή έλαβε διαβεβαιώσεις ότι λειτουργεί Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την υπόθεση απόλυσης του πρώην διευθυντή στο γραφείο του ΚΟΤ στο Άμστερνταμ λόγω ατασθαλιών που εντοπίστηκαν, αναφέρθηκε από το Γενικό Ελεγκτή ότι δικαστήριο εκδίκασε υπέρ του γύρω στα €96.000 για περίοδο περίπου έξι μηνών ως χρονικό διάστημα για το οποίο έπρεπε να του είχε δοθεί προειδοποίηση.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ αναγνώρισε ότι τα χρήματα αυτά πληρώθηκαν αλλά ενημέρωσε ότι σε διαδικασία σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο κατά την οποία ο συγκεκριμένος πρώην υπάλληλος διεκδικούσε αποζημιώσεις €750.000, το Δικαστήριο απέρριψε όλες τις απαιτήσεις του. Σύμφωνα με τον ίδιο εκκρεμεί άλλη διαδικασία που έχει προχωρήσει ο ΚΟΤ εναντίον του πρώην υπαλλήλου ενώπιον της κυπριακής δικαιοσύνης για πολύ περισσότερα λεφτά από αυτά που έλαβε από την αρχική απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα εποχή για το Life Tsai

Νέα εποχή για το Life Tsai

Επαναλανσάρεται σε νέα συσκευασία και 3 σειρές και διανέμεται στην Κύπρο, από τη Χαραλαμπίδης Κρίστης: World Recipes, Super ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X