ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άσκηση πιέσεων προς DP World Limassol ζητούν οι συντεχνίες

Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι

ΚΥΠΕ

Οι εργαζόμενοι της DP World Limassol "ζητούν τα αυτονόητα, που είναι η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, όπως είχε συμφωνηθεί", λένε οι συντεχνίες, οι οποίες καλούν τους αρμόδιους να ασκήσουν πιέσεις στην εταιρεία και όχι στους εργαζομένους, που συνεχίζουν για δεύτερη μέρα την απεργία τους στο λιμάνι Λεμεσού.

Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, δήλωσε το πρωί έξω από το λιμάνι Λεμεσού ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ Λεμεσού, Γιάννης Τσουρής, ο οποίος ανέφερε πως, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις για άρση των απεργιακών μέτρων.

«Θέλουμε να πιστεύουμε και σίγουρα ελπίζουμε να γίνουν κάποιες ενέργειες και να λυθεί η απεργία, διότι από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι ο σκοπός των εργαζομένων δεν ήταν να παραλύσουν το λιμάνι, δεν ήταν να κάνουν απεργία, αλλά να διεκδικήσουν το αυτονόητο και να επιλύσουν τα προβλήματα τους», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε τη θέση των συντεχνιών ότι δεν υπάρχει κάποια εργατική διαφορά, ούτως ώστε να απαιτείται η μεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο χθες είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση.

«Εμείς ζητούμε παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας προς την εταιρεία, να σεβαστεί τους 11 μήνες απευθείας συζητήσεων που είχε μαζί μας και τα όσα είχαμε καταρχήν συμφωνήσει. Παρέμβαση ζητάμε και όχι μεσολάβηση», ανέφερε ως απάντηση προς το Υπουργείο «που λέει ότι αν δεν αρθούν τα απεργιακά μέτρα δεν μπορεί να μεσολαβήσει».

Το μόνο που υπάρχει, συνέχισε, είναι η άρνηση της εταιρείας να υπογράψει ένα συμφωνημένο κείμενο, ενώ «από χθες μέχρι και σήμερα η εταιρεία είναι πλήρως απούσα».

Ανέφερε ότι η χθεσινή κοινή ανακοίνωση των συντεχνιών, όπου καταγραφόταν το ιστορικό που οδήγησε στην απεργία, κρίθηκε αναγκαία «προς αποκατάσταση των γεγονότων και της αλήθειας, διότι δεν είναι σωστό να γίνονται ανακοινώσεις, είτε από το Υπουργείο Εργασίας, είτε από τις εργοδοτικές οργανώσεις, που να αφήνουν είτε έμμεσα είτε άμεσα αιχμές προς την πλευρά μας, ότι καταστρατηγούμε τα εργασιακά θέσμια».

Η κοινή γνώμη, πρόσθεσε, πρέπει να γνωρίζει για ποιο λόγο οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν από χθες να απεργούν και ποια γεγονότα τους έχουν οδηγήσει σε αυτήν την απόφαση, «αφού εδώ και 11 μήνες, από πλευράς εταιρείας, παρατηρείται μια κωλυσιεργία και μια συνεχής αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς, με τελικό αποτέλεσμα, όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων, να μην υπογράψει τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων».

Από την πλευρά του, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, Χρίστος Χριστοφή, δήλωσε ότι ήταν ξεκάθαρη η θέση των εργαζομένων που χθες απέρριψαν κάλεσμα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, να αναστείλουν την απεργία και να προσέλθουν στο διάλογο «ότι δηλαδή δεν μπορεί πάντα η πίεση να έρχεται προς τον εργαζόμενο και να μην παρεμβαίνει κάποιος να πει και της εταιρείας πως κάτι δεν κάνει σωστά».

«Εμείς κάναμε πολλές προσπάθειες», ανέφερε ο κ. Χριστοφή και υπέδειξε ότι την περασμένη Παρασκευή η εταιρεία είχε λάβει προειδοποίηση, ώστε να γίνουν δεύτερες σκέψεις για να υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση όπως αυτή είχε συμφωνηθεί, «αλλά δυστυχώς συνέχισαν να κάνουν ό,τι κάνουν όλον αυτόν τον καιρό».

Ερωτηθείς αν η DP World Limassol έδωσε κάποια εξήγηση για τις αλλαγές στο κείμενο της σύμβασης, ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ είπε πως «γι αυτά που τώρα έρχονται να αλλάξουν, ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν να τα δικαιολογήσουν».

Κάλεσε επίσης όλους τους εμπλεκομένους να ασκήσουν πιέσεις «εκεί που πρέπει» και διαμήνυσε ότι «αν θέλουν το καλό της οικονομίας δεν έπρεπε να είμαστε σε απεργία, γιατί ήταν απλά θέμα μιας υπογραφής, αλλά φαίνεται ότι για το καπρίτσιο κάποιων πληρώνει η οικονομία».

Σημειώνεται ότι το πρωί έφτασαν στο λιμάνι Λεμεσού εργάτες που κλήθηκαν από τον Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων για να εξυπηρετήσουν πλοία, ωστόσο οι απεργοί τους απέτρεψαν από το να εισέλθουν εντός του λιμένα, με τον Χρίστο Χριστοφή να χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την ενέργεια αυτή του Συνδέσμου.

Παρά την απεργία εξυπηρετήθηκαν το πρωί δυο από τα κρουαζιερόπλοια που βρίσκονται παροπλισμένα στο αγκυροβόλιο Λεμεσού, χωρίς να παρουσιαστεί πρόβλημα, ενώ σε αναμονή βρίσκονται προς εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβώτια, πολλά από τα οποία φέρουν ευπαθή προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση