ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτά είναι τα τρία ξενοδοχεία και οι επενδύσεις που έρχονται στη Λάρνακα

Στο επίκεντρο τουριστικών επενδύσεων η Πύλα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Δυναμικά μπήκε το φθινόπωρο για την Πύλα. Η ανατολική περιοχή της Λάρνακας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εταιρείας NCH Capital Cyprus, θεσμικό επενδυτικό ταμείο των ΗΠΑ, που ετοιμάζει επενδύσεις πέραν των 200 εκατ. ευρώ στον τουριστικό κυρίως τομέα, αυξάνοντας τις τουριστικές κλίνες της περιοχής. Μάλιστα, πριν από δύο εβδομάδες, τα γραφεία της εταιρείας και τα σημεία των επενδύσεων επισκέφθηκε η πρέσβειρα των ΗΠΑ Judith G. Garber με το επιτελείο της. Για τις αναπτύξεις που ετοιμάζει η εταιρεία μίλησε στην «Κ» ο Αντρέας Σάντης, managing director και επικεφαλής της NCH Capital για τα Δ. Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Κύπρο. Όπως ανέφερε, πρόκειται για δύο μικτές τουριστικές αναπτύξεις στην Πύλα που συμπεριλαμβάνουν τετράστερο και πεντάστερο ξενοδοχείο, καθώς και ένα κλειστό οικισμό στα όρια της κοινότητας. Η εταιρεία ετοιμάζει επίσης την δημιουργία ενός boutique hotel στην περιοχή Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα. Τα ποσά για τις επενδύσεις θα αντληθούν κυρίως από ίδια κεφάλαια και κάποιο ποσό θα αντληθεί υπό μορφή δανεισμού, ενδεχομένως από κυπριακή τράπεζα.

Νέος οικισμός

Η πρώτη ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να προχωρήσει από το σύνολο των επενδύσεων της εταιρείας στην περιοχή είναι ένας κλειστός οικισμός μέσα στην Πύλα, που θα φέρει την ονομασία Troy και παραπέμπει στην αρχαία Ελλάδα. Πρόκειται για επένδυση γύρω στα 40 εκατ. ευρώ η οποία θα ανεγερθεί σε τεμάχιο με εμβαδόν 23 χιλιάδες τ.μ. Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες έχουν τοποθετηθεί οι πινακίδες στο τεμάχιο του έργου, ενώ αναμένονται οι εγκρίσεις για πολεοδομική άδεια ώστε να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε εγκρίσεις μέχρι τέλος του χρόνου ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μετά τα κατασκευαστικά έργα το πρώτο τρίμηνο του 2022».

Όπως εξήγησε ο κ. Σάντης, ο σχεδιασμός της εταιρείας αφορά την δημιουργία ενός οικιστικού συγκροτήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις μιας ξενοδοχειακής μονάδας, όπως παιδότοπους, χώρους πρασίνου, εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, καφετέριες, εστιατόρια, υπηρεσίες σπα, ενώ θα έχει και λιανική δραστηριότητα με την παρουσία μικρής υπεραγοράς και φαρμακείου. Συνολικά, θα ανεγερθούν 240 διαμερίσματα (στούντιο, ενός και δύο υπνοδωματίων) η πώληση των οποίων αναμένεται να αρχίσει το επόμενο διάστημα, τόσο σε ξένους όσο και σε Κύπριους αγοραστές και μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για σκοπούς μόνιμης ή εξοχικής κατοικίας. Το κόστος της επένδυσης μαζί με την αγορά της γης είναι περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Floating Scapes

Εντός του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή για το Floating Scapes, ένα έργο που κοστολογείται στα 120 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μικτή τουριστική ανάπτυξη η οποία βάσει σχεδιασμών περιλαμβάνει την κατασκευή ενός resort πέντε αστέρων, αποτελούμενο από ξενοδοχείο 200 δωματίων και 100-110 διαμερίσματα και βίλες (θα λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα του ξενοδοχείου). Οι οικιστικές μονάδες θα διατεθούν προς πώληση και θα μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για οικιστική και για τουριστική χρήση. Η ανάπτυξη θα εκτείνεται σε τεμάχιο 33 χιλ. τετραγωνικών μέτρων πάνω στο παραλιακό μέτωπο της Πύλας. Σύμφωνα με την εταιρεία, εφόσον ληφθούν οι άδειες, το έργο θα ξεκινήσει μέσα του 2022, ενώ η διάρκεια των εργασιών υπολογίζεται γύρω στα δύο χρόνια. Το resort θα φέρει το όνομα μεγάλης αλυσίδας του εξωτερικού στον ξενοδοχειακό τομέα, με την NCH να εξετάζει συγκεκριμένες προτάσεις για αλυσίδες οι οποίες δεν δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στην επαρχία Λάρνακας.

Το Beau Rivage

Λίγα μέτρα πιο κάτω, σε τεμάχιο 13,5 χιλ. τ.μ. αναμένεται βάσει σχεδιασμού, να προχωρήσει η τρίτη επένδυση της εταιρείας. Στο σημείο βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Beau Rivage, το οποίο παρέμεινε κλειστό από το 2007 λόγω οικονομικών προβλημάτων. Από τότε, το κτήριο παρέμεινε ερειπωμένο και αποτελούσε ένα μόνιμα μελανό σημείο για την παραλιακή περιοχή της Πύλας. Το 2018 η εταιρεία NCH προχώρησε στην αγορά του τεμαχίου (στα 26 εκατ. μαζί με το παρακείμενο οικόπεδο).Όπως αναφέρει ο κ. Σάντης, πλέον έχουν ληφθεί οι άδειες κατεδάφισης και οι μπουλντόζες θα ξεκινήσουν την διαδικασία την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου. Η διαδικασία κατεδάφισής του αναμένεται να διαρκέσει περίπου δυο με διόμιση μήνες, ενώ ήδη η εταιρεία προχώρησε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την επιλογή αρχιτεκτονικού γραφείου. Τα πλάνα της εταιρείας αφορούν και σε αυτή την περίπτωση την δημιουργία μικτής τουριστικής ανάπτυξης, η οποία θα αποτελείται από ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων συν αριθμό διαμερισμάτων. Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς, πρόκειται για ξενοδοχείο δυναμικότητας 120 δωματίων συν 80 διαμερίσματα τα οποία θα διατεθούν για πώληση και χρήση από το ξενοδοχείο. Το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ.

Boutique hotel

H τέταρτη επένδυση της εταιρείας αφορά την δημιουργία ενός branded boutique hotel στο κέντρο της Λάρνακας, κοντά στην εκκλησία Αγίου Λαζάρου, με τις κατασκευαστικές εργασίες να παίρνουν μπρος την πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου 2022. Το ξενοδοχείο θα είναι δυναμικότητας 60 δωματίων και το κόστος επένδυσης θα ανέλθει συνολικά γύρω στα 10 εκατ. ευρώ.

Νέο γήπεδο τοξοβολίας

Οι επενδύσεις στην περιοχή βρίσκουν προφανώς ικανοποιημένη την τοπική αρχή. Μιλώντας στην «Κ» ο κοινοτάρχης Πύλας Σίμος Μυτίδης ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή και πέραν της NCH. Αυτή την περίοδο δε, αναμένεται η έκδοση άδειας οικοδομής για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου ανατολικά του Golden Bay από ξένους και Κύπριους επενδυτές. Εκτός όμως από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και το κοινοτικό συμβούλιο έχει προχωρήσει σε κινήσεις αναβάθμισης της περιοχής, προχωρώντας στην κατασκευή πεζοδρομίων και σε φωτισμό μέσω ΑΠΕ, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της Πύλας.

Επιπλέον, προχώρησε στην δημιουργία νέου γηπέδου τοξοβολίας στην τουριστική περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ξενοδοχεία. Πρόκειται για το γήπεδο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας και του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει τέλος Σεπτεμβρίου και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει αθλητικό τουρισμό που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την περιοχή. Μάλιστα, οι πρώτοι αγώνες “Aphrodite Mediterranean Cup 2021 Pyla, Larnaka” θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 27 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 και μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή αθλητές από 11 χώρες ενώ οι αιτήσεις ακόμη συνεχίζονται. Λόγω των αγώνων, ξενοδοχεία της περιοχής έχουν κρατήσεις τόσο για τον Οκτώβριο όσο και για τον Νοέμβριο. Το έργο ύψους 120 χιλιάδων ευρώ, κατασκευάστηκε με έξοδα της κοινότητας και με χορηγία από την ΕΤΑΠ ύψους 20 χιλιάδων ευρώ. Κάποια από τα ξενοδοχεία της Πύλας έχουν κρατήσεις για Οκτώβριο και Νοέμβριο, λόγω των αγώνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση