ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βιωσιμότητα στην πράξη για τα κυπριακά αεροδρόμια

Τα κριτήρια ESG στο επίκεντρο της επιχειρησιακής λειτουργίας της Hermes Airports

Την ώρα που η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο αισθητή, διεθνείς οργανισμοί, κράτη αλλά και επιχειρήσεις καλούνται να εμπλακούν ενεργότερα στην παγκόσμια προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και να στρέψουν το βλέμμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενσωματώνοντας αειφόρες πρακτικές στη λειτουργία τους. Έχοντας έναν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, η Hermes Airports, διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, έχει θέσει εδώ και αρκετά χρόνια στο επίκεντρο της επιχειρηματικής της στρατηγικής τη βιωσιμότητα, με μια σειρά από βέλτιστες πρακτικές και δράσεις που πηγάζουν από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Με την προστασία των φυσικών πόρων να αποτελεί προτεραιότητα από την πρώτη μέρα της ανάληψης διαχείρισης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, η Hermes Airports στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Σε αυτό το πλαίσιο, συνυπέγραψε μαζί με άλλα 193 αεροδρόμια της Ευρώπης τη συμφωνία - ορόσημο NetZero 2050, με την οποία δεσμεύεται να φτάσει σε μηδενική εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Η εταιρεία επενδύει στρατηγικά σε ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό και σε υποδομές, έχοντας υλοποιήσει από το 2010 μέχρι σήμερα πέραν των 95 projects, χάρη στα οποία η ενεργειακή κατανάλωση στα δύο αεροδρόμια έχει μειωθεί σε ποσοστό 32,5%. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η τοποθέτηση 12.000 ενεργειακών λαμπτήρων LED στα αεροδρόμια και η λειτουργία δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από το 2023, καλύπτοντας το 28% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών των δύο αερολιμένων.  Η συνολική παραγωγή ενέργειας των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση πέραν των 1.320 νοικοκυριών.   

Η Hermes Airports έχει μειώσει συνολικά την εκπομπή ρύπων κατά 46%, ενώ ανακυκλώνει πέραν του 30% των αποβλήτων των αερολιμένων: από χαρτί, γυαλί, μέταλλα και μπαταρίες μέχρι το τσιμέντο και την άσφαλτο του διαύλου.

Project «πράσινη λεμονάδα»

Στη στρατηγική της εταιρείας ξεχωρίζει η διενέργεια πρωτότυπων «πράσινων δράσεων»· αποσκοπούν στη μείωση του αποτυπώματος της λειτουργίας των αεροδρομίων της χώρας μας στο περιβάλλον, και στην προώθηση της κουλτούρας βιώσιμων πρακτικών και ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο η Hermes έχει θεσμοθετήσει από το 2022 το πρόγραμμα «πράσινη λεμονάδα», μέσα από το οποίο το προσωπικό της εταιρείας συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα λεμόνια από τα 120 λεμονόδεντρα που υπάρχουν στους εξωτερικούς χώρους του αεροδρομίου Λάρνακας. Ακολούθως, σε συνεργασία με την ΚΕΑΝ παράγεται λεμονάδα που διατίθεται στην κοινότητα του αεροδρομίου και το ευρύ κοινό μέσω μίας στρατηγικής συνεργασίας με την πλατφόρμα Foody και τα έσοδα από τη διάθεση της λεμονάδας χρησιμοποιούνται σε ενέργειες που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Ενδεικτικές ενέργειες περιλαμβάνουν την προσφορά δωρεάν δενδρυλλίων στο ευρύ κοινό για μεταφύτευση στα σπίτια τους, και τη δωρεά εκπαιδευτικού drone για τις πυρκαγιές στο Τμήμα Δασών.

Προσφορά στην κοινωνία

Διαχρονική είναι η στήριξη της Hermes Airports προς οργανισμούς και σχολεία που επιτελούν κοινωνικό έργο, με έμφαση στις κοινότητες πέριξ των δύο αεροδρομίων. Από το 2010 μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει στηρίξει περισσότερες από 180 δράσεις σε κοινωφελή ιδρύματα. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν η συνεργασία με το  ίδρυμα «Σοφία για τα Παιδιά» και το Πρόγραμμα ‘Μαγειρεύω και Προσφέρω’, η δημιουργία αίθουσας μουσικοθεραπευτικών δραστηριοτήτων για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό, καθώς και η παροχή χορηγίας για τη δημιουργία χώρου πρασίνου στον Αρακαπά και παιδικού πάρκου στην Ακαπνού, κοινότητες οι οποίες επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στις ορεινές περιοχές Λάρνακας και Λεμεσού το 2021. Ξεχωριστή είναι και η δράση «Be my Hero», στο πλαίσιο της οποίας παιδιά που φοιτούν σε σχολές Τέχνης ζωγράφισαν φιγούρες κινουμένων σχεδίων και παιδικών ηρώων, μεταμορφώνοντας μέρος του χώρου στάθμευσης στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Τα έσοδα από τις κρατήσεις των συγκεκριμένων χώρων στάθμευσης για ένα συγκεκριμένο διάστημα δόθηκαν για ενίσχυση του φιλανθρωπικού ιδρύματος Αλκίνοος Αρτεμίου, ενώ παρόμοιες δράσεις θα ακολουθήσουν για τη στήριξη κι άλλων οργανισμών που επιτελούν κοινωνικό έργο.

Στο επίκεντρο η ανάδειξη του πολιτισμού

Η Hermes Airports, παράλληλα, προωθεί συστηματικά μια σειρά από δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό. Η πιο πρόσφατη έκθεση στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με τίτλο «Νιώσε με, Άκουσε με, Κατανόησε με» στόχευε στην ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και οικονομική ενίσχυση των δωρεάν προγραμμάτων του Παγκύπριου Συνδέσμου Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων «Μοναδικά Χαμόγελα». Στην έκθεση παρουσιάστηκαν έργα τέχνης, φιλοτεχνημένα από καλλιτέχνες με τη βοήθεια παιδιών με σπάνιες γενετικές παθήσεις. Αξιοσημείωτα είναι, επίσης, τα χριστουγεννιάτικα διαδραστικά εργαστήρια στο αεροδρόμιο Λάρνακας με τη συμμετοχή μαθητών δημοτικών σχολείων της περιοχής, όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ακούσουν αγαπημένα χριστουγεννιάτικα παραμύθια, να κάνουν χειροτεχνίες και να παίξουν παιχνίδια όπως φιδάκι και survivor.

Η προώθηση του πολιτισμού, της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής της Κύπρου βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στη στρατηγική της εταιρείας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Hermes υλοποιεί διαχρονικά μια σειρά από δράσεις που εντάσσονται κάτω από το πολυδιάστατο Sense of Place, με το οποίο φιλοδοξεί να αναδείξει στα δύο αεροδρόμια όλα τα χαρακτηριστικά που αποτυπώνουν τη σημερινή ζωή στο νησί μέσω της εξέλιξής του στην ιστορία. Ταυτόχρονα, στα αεροδρόμια της Κύπρου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μοναδικά έργα τέχνης καταξιωμένων Κύπριων καλλιτεχνών.

Εταιρική Διακυβέρνηση

Διαχρονική φιλοσοφία της Hermes Airports αποτελεί η πεποίθηση ότι κάθε οργανισμός είναι τόσο δυνατός όσο το ανθρώπινο δυναμικό του. Γι’ αυτό η εταιρεία έχει θέσει τον ανθρώπινο παράγοντα ως μια από τις έξι στρατηγικές προτεραιότητές της, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός υγιούς οργανισμού με υψηλά επίπεδα εταιρικής κουλτούρας.

Η Hermes εφαρμόζει διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές που επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στην ηγεσία, στην εκπαίδευση και ανάπτυξη, στην επικοινωνία και συνεργασία, στη διαχείριση ταλέντων αλλά και σε executive coaching, ευεξία, αναγνώριση, επιβράβευση κ.ά. Προτεραιότητα της εταιρείας αποτελεί η διατήρηση ενός απολύτως υγιούς και ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος με ίσες ευκαιρίες εργοδότησης και ανέλιξης για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους. Εξού και σήμερα η εταιρεία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Εργοδότες Προτίμησης, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Οι διακρίσεις που έχει αποσπάσει στον τομέα αυτό είναι ενδεικτικές. Ξεχωρίζουν η διεθνούς κύρους πλατινένια πιστοποίηση Investors in People και το ευρωπαϊκό βραβείο Αριστείας στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI Europe) το 2019 κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2017 η Hermes Airports δημιούργησε το πρόγραμμα Evexia Being Well, με στόχο τη στήριξη και προώθηση συνθηκών χαρούμενης, υγιούς και παραγωγικής ζωής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων η εβδομάδα εκτίμησης των εργαζομένων, επί τόπου εξετάσεις αίματος δωρεάν, εργαστήρια γονικής καθοδήγησης, ομάδες πεζοπορίας κ.ά.

Συνοψίζοντας, είναι ξεκάθαρο ότι η βιωσιμότητα και τα κριτήρια ESG αποτελούν μονόδρομο για το μέλλον του συνόλου των επιχειρήσεων αλλά και της πολιτείας. Έχοντας βαθιά την πεποίθηση ότι η καθολική υιοθέτηση των κριτηρίων ESG συμβάλλει αποφασιστικά σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον τόπο, και αποτελεί την επόμενη δυνατή πρόκληση για την τουριστική βιομηχανία, η Hermes Airports προωθεί συστηματικά την αλλαγή σκέψης και κουλτούρας στο σύνολο της  αεροδρομικής κοινότητας αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, επιδιώκοντας συνεργασίες και συνέργειες που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η BBF παραμένει ακλόνητη στη δέσμευσή της να στηρίζει τις τοπικές κοινότητες που εμπνέουν και συγκινούν με τις δράσεις τους ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ