ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:44
 

Δεν φεύγει από Κύπρο ο Ούγγρος επενδυτής

Δεν κινδυνεύει η επένδυση της Γεροσκήπου – Δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση στις διαβουλεύσεις για τη χαλίτικη γη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το πόρισμα του ανεξάρτητου διεθνούς συμβουλευτικού οίκου που έχει διοριστεί για να εκτιμήσει την αξία της κρατικής γης στη Γεροσκήπου, θα λύσει εν πολλοίς το γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί με το αρχικό πλάνο μιας πολλά υποσχόμενης, όπως παρουσιάστηκε, επένδυσης για την Πάφο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διαπραγματευτικής επιτροπής, η οποία έχει συσταθεί από πλευράς κυβέρνησης και του Ούγγρου Sandor Kenyeres έχουν παγώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν διαπιστώθηκε ότι το χάσμα που χώριζε τις δυο πλευρές, ως προς το τίμημα ενοικίασης κρατικής γης, παρέμεινε αγεφύρωτο και αποφασίσθηκε ο διορισμός ανεξάρτητου οίκου, οι σχετικές εργασίες του οποίου ξεκίνησαν εντός του περασμένου Μαρτίου και δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η καθυστέρηση που παρατηρείται δεν φαίνεται να δημιουργεί κίνδυνο για την παρουσία του Ούγγρου στην Κύπρο, αλλά και του επενδυτικού εγχειρήματος στη Γεροσκήπου. Πηγές της «Κ», που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προθέσεις του επενδυτή, μας έλεγαν ότι ακόμα και στο πιο απαισιόδοξο σενάριο μη κατάληξης των δυο πλευρών στο τίμημα ενοικίου της χαλίτικης γης, η επένδυση της Γεροσκήπου δεν κινδυνεύει. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις για αποχώρηση, καθώς η εταιρεία ήδη προχωρεί με την υλοποίηση μέρους της ανάπτυξης, στο κομμάτι γης της Εκκλησίας», μας έλεγαν πηγές. 

Το σχέδιο Β'

Με δεδομένη τη θέση ότι η επένδυση θα προχωρήσει, με ή χωρίς την κρατική γη, το μόνο σίγουρο επί του παρόντος είναι το σχέδιο ανάπτυξης που αφορά την εκκλησιαστική γη. Η ανάπτυξη εκεί περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και 220 δωματίων, καθώς και οικιστική ανάπτυξη δύο πολυκατοικιών, 122 διαμερισμάτων. Για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη έχει κατατεθεί αίτηση για πολεοδομική άδεια. Ένα άλλο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον και αποσκοπεί στο να συμπιέσει το χρόνο καθυστέρησης είναι η άποψη που εκφράζεται από πλευράς επενδυτή, να τρέξουν παράλληλα με την διαπραγματευτική διαδικασία για ενοικίαση της γης και οι πολεοδομικές διαδικασίες για το σύνολο του έργου Eden City Cyprus. Η τακτική αυτή παρουσιάζεται ως μια εναλλακτική στρατηγική που θα επιτρέψει την άμεση αξιοποίηση της γης.

Αναμονή και ενόχληση

Η επενδυτή εταιρεία προτάσσει τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για την ευρύτερη περιοχή από την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί πως το εγχείρημά της και το κατά πόσο θα πάρει σάρκα και οστά, αυτό εναπόκειται στα κράτος. Ταυτόχρονα, ο χρόνος που έχει παρέλθει από τον περασμένο Δεκέμβριο φαίνεται να προκαλεί ενόχληση στον επενδυτή παρά την πρόθεση παραμονής στην Κύπρο. Ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει καθυστέρηση που δεν είναι αμελητέα, και με το σκεπτικό ότι οι τελικές αποφάσεις εναπόκεινται στη διαπραγματευτική επιτροπή, ο ρυθμός υλοποίησής της επένδυσης έχει επιβραδυνθεί αρκετά, με το κόστος για την εταιρεία να αυξάνεται σημαντικά. Στο σημείο αυτό εμφανίζεται να έχει προκληθεί ενόχληση στην πλευρά του επενδυτή και αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι πως κανένας ξένος επενδυτής δεν μπορεί να παραμένει επ’ άπειρον σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα εν μέσω μιας έντονα, όπως τονίζεται, ανταγωνιστικής αγοράς, που κινείται και αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Με το σκεπτικό αυτό θεωρείται λογικό να εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές και προορισμοί.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Το προφίλ της CITR

Το προφίλ της CITR

Οι πυλώνες της επιχειρηματικής φιλοσοφίας του Ομίλου είναι το πάθος, η καινοτομία, το ομαδικό πνεύμα και η επιχειρηματική ...
Newsroom K
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X