ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:38
 

Δεύτερη ευκαιρία αναζητεί η «Αβαξ» στη Μέση Ανατολή

Γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε η κατάρρευση της πρώην μητρικής εταιρείας J&P Overseas

Newsroom Κ, Αθήνα

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Αυτόνομη πορεία στην ανάληψη και εκτέλεση έργων εκτός Ελλάδας, και δη στις αγορές της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου, διεκδικεί αυτήν την περίοδο η «Αβαξ», σε μια προσπάθεια να καλύψει και το κενό που έχει δημιουργηθεί από την πρόσφατη οικονομική κατάρρευση της πρώην μητρικής εταιρείας J&P Overseas. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της εισηγμένης αξιοποιεί τη διαδικασία της εκκαθάρισης της Overseas, προκειμένου να διατηρήσει και να ενισχύσει τη θέση της και το μερίδιο αγοράς της στις χώρες όπου είχε αναπτύξει παρουσία τα προηγούμενα χρόνια από κοινού με την πρώην μητρική εταιρεία. Ετσι ερμηνεύεται και η πρόσφατη εξαγορά των τριών θυγατρικών της J&P Overseas, Conspel Construction Specialist Limited, J&P Qatar WLL και Abu Dhabi J&P LLC.

«Μέσω της Conspel, η οποία έχει αναλάβει έργα συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ και διαθέτει σήμερα ανεκτέλεστο υπόλοιπο της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, σχεδιάζουμε την επανατοποθέτησή μας στις αγορές της Μέσης Ανατολής, στοχεύοντας όμως κυρίως σε ηλεκτρομηχανολογικά έργα και όχι σε μεγάλα έργα πολιτικού μηχανικού», ανέφερε χθες, από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της «Αβαξ», ο κ. Χρ. Ιωάννου, πρόεδρος της εισηγμένης.

Οπως εξήγησε, η στρατηγική της εταιρείας κινείται πλέον προς τη συγκεκριμένη κατηγορία έργων, τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλότερη κερδοφορία και χαμηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού, σε σχέση με τα έργα υποδομής. Κατά τον ίδιο, εκτός από την εστίαση στη συγκεκριμένη κατηγορία έργων, η διοίκηση εκτιμά ότι η «Αβαξ Middle East» μπορεί να επιτύχει (εκεί όπου απέτυχε η J&P), λόγω της νέας και σύγχρονης εταιρικής κουλτούρας που διαθέτει, των συνεργιών με την «Αβαξ» σε ζητήματα που άπτονται της εξοικονόμησης κόστους, της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας, αλλά και λόγω της υψηλότερης ταχύτητας στη λήψη αποφάσεων, επισημαίνοντας το παράδειγμα του παρελθόντος, όπου η J&P διατηρούσε το δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση.

Με τη σειρά του, ο κ. Κωνσταντίνος Κουβαράς, αναπληρωτής πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος, σημείωσε ότι, εκτός από τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα, έμφαση θα δοθεί και στα ενεργειακά έργα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και εν γένει στο εξωτερικό. «Οι εξελίξεις εκτός Ελλάδας είναι ικανές να αλλάξουν το κλίμακα, τουλάχιστον κατά το προσεχές 12μηνο». Η εταιρεία αναμένει την υπογραφή του έργου του νέου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (Κομοτηνή - Στάρα Ζαγόρα), ύψους 145 εκατ. ευρώ. Επίσης, ετοιμάζεται να υποβάλει προσφορές για ένα νέο οδικό έργο παραχώρησης στην Κύπρο, ένα δημόσιο σιδηροδρομικό έργο στη Σλοβενία και διάφορα ενεργειακά έργα στον Περσικό Κόλπο. Παράλληλα, ο κ. Κουβαράς σημείωσε τη μεγάλη σημασία των έργων παραχώρησης, τα οποία υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρουν περίπου 1,15 δισ. ευρώ κατά το διάστημα από το 2019 έως το 2043.

Οσον αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δεν προβλέπεται να προχωρήσει άμεσα, λόγω της εκκρεμότητας που έχει προκύψει με τις ανακατατάξεις στη δραστηριότητα της Μέσης Ανατολής και ιδίως με την εξαγορά των νέων εταιρειών και των προσπαθειών που καταβάλλονται για την ολοκλήρωση έργων, χωρίς να υπάρξει ζημία. Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση της «Αβαξ» βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέσω συνεχών ενημερώσεων. Ως εκ τούτου, κρίνεται ως ανέφικτη η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας της αύξησης μέχρι τις 9 Αυγούστου, ημερομηνία που προκύπτει με βάση την πιο πρόσφατη εντολή έγκρισης που έχει δοθεί από τους μετόχους.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η αύξηση των 20 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει το φθινόπωρο, με το σχετικό ενημερωτικό να εκτιμάται ότι θα κατατεθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Οκτώβριο. Αυτό που διαβεβαίωσαν χθες οι βασικοί μέτοχοι είναι πως η διαδικασία θα προχωρήσει ομαλά, καθώς έχουν ήδη δεσμευθεί για την κάλυψη της αύξησης, έχοντας μάλιστα καταθέσει και 16 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην έκκληση Χαμπιαούρη για διάλογο

«Ως εκπαιδευτικές οργανώσεις είστε απαράδεκτοι. Δεν σέβεστε ούτε την εργοδότησή σας, ούτε τους μαθητές, ...»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  18:46

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Εισήλθε σε οικία 34χρονης, της επιτέθηκε άσμενα και την έκλεψε

«Nα σταλεί στην χώρα προέλευσης. Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και ας μην πουν κάποιοι ...»
ΑΚΑ  |  09:18

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X