ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δράσεις και εισηγήσεις για βελτίωση της δικαιοσύνης στην Κύπρο

Τα αποκαλυπτικά ευρήματα σχετικής μελέτης της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Παν. Λευκωσίας θα παρουσιαστούν σε Συμπόσιο στις 15 Δεκεμβρίου

Δελτίο Τύπου

Τα δεδομένα σε σχέση με τη δικαιοσύνη στην Κύπρο προβληματίζουν τους εμπλεκόμενους φορείς, την επιχειρηματική κοινότητα καθώς και την κοινωνία γενικότερα εδώ και χρόνια, και παρά τις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση της κατάστασης, είναι κοινή η αντίληψη πως ακόμα απομένουν να γίνουν πολλά και πως δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη καθυστέρηση.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον χώρο της δικαιοσύνης στην Κύπρο θα τεθούν επί τάπητος στο προσεχές Συμπόσιο της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, «Η Κυπριακή Πολιτική Δικαιοσύνη: Εισηγήσεις και Δράσεις». Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2021, μεταξύ των ωρών 10:00 και 13:00 στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και θα πραγματοποιηθεί εις μνήμην του Αλέκου Μαρκίδη.

Στο Συμπόσιο θα παρευρεθούν αξιωματούχοι από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, οι οποίοι θα καταθέσουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους πάνω στο θέμα. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν πρωτοποριακές μελέτες από τους Διευθυντές της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου, Δρα Άννα Εμ. Πλεύρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας & ΑDR της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δικηγόρο, και Δρα Νικόλα Κυριακίδη, Μέλος του Διδακτικού Προσωπικού της ίδιας Σχολής και Δικηγόρο, καθώς κι από άλλους ακαδημαϊκούς και δικηγόρους από την Κύπρο και το εξωτερικό. Τα συμπεράσματα των μελετών μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου για ταχεία και εύρυθμη λειτουργία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η παρουσίαση της εμπειρικής έρευνας «Αξιολόγηση του συστήματος δικαιοσύνης στην Κύπρο». Στο πλαίσιο της έρευνας, πέραν των 200 δικηγόρων απάντησαν σε δομημένο ερωτηματολόγιο και τοποθετήθηκαν για θέματα, όπως η εικόνα των δικηγόρων στην κοινωνία, η κατάρτιση των ίδιων καθώς και των δικαστών, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων στην πράξη.

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί μελέτη, η οποία αναλύει case study μοντέλου, το οποίο εφαρμόστηκε σε δικαστική δικαιοδοσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, που παρουσίαζε σημαντική καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, τις λύσεις που προωθήθηκαν και πώς αυτές θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ανάλογα και στην περίπτωση του κυπριακού μοντέλου δικαιοσύνης.
Το Συμπόσιο θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δρ Χρήστος Κληρίδης και ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Μεταξύ των ομιλητών του Συμποσίου, περιλαμβάνονται ο πρωτεργάτης της επικείμενης μεταρρύθμισης στην κυπριακή πολιτική δικονομία, Lord Dyson, ο Καθηγητής δικονομικού δικαίου στο Harvard Law School, David Rosenberg, ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Adrian Zuckerman, η Senior Lecturer στο Cardiff University, Wendy Kennett και ο Associate Professor στο University of Leicester, Masood Ahmed. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν καθηγητές όλων των νομικών σχολών των κυπριακών πανεπιστημίων καθώς και δικηγόροι. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Συμπόσιο στηρίζουν δέκα δικηγορικές εταιρίες της Κύπρου.

Η Δρ Άννα Πλεύρη, σχολιάζει: «Κατά το φετινό Συμπόσιο θα παρουσιαστούν πορίσματα σημαντικών ερευνών και θα προκύψουν συμπεράσματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό σε πολλά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε σχέση με τη δικαιοσύνη». Από την πλευρά του, ο Δρ Νικόλας Κυριακίδης, αναφέρει: «Στόχος είναι να καταστεί το ετήσιο Συμπόσιο θεσμός, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιάζονται, συζητούνται και αναλύονται τα σημαντικότερα ζητήματα και εξελίξεις που αφορούν τη λειτουργία των δικαστηρίων στην Κύπρο και τον κόσμο.

Το Συμπόσιο «Η Κυπριακή Πολιτική Δικαιοσύνη: Εισηγήσεις και Δράσεις» θα διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2021, μεταξύ 10:00-13:00, στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και αποτελεί πιστοποιημένη εκδήλωση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Για δηλώσεις συμμετοχής ακολουθήστε τις πιο κάτω οδηγίες:

• Δικηγόροι για μονάδες συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, πατήστε ΕΔΩ

• Μη Δικηγόροι πατήστε ΕΔΩ

Παράλληλα, το συνέδριο θα είναι διαθέσιμο στη σελίδα της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου στο Facebook, στη σελίδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Facebook και στο κανάλι της Νομικής του Πανεπιστημίου στο YouTube.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση