ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπό τη σκιά του Covid, το Εθελούσιο της Alpha Bank

Η περίμετρος του Σχεδίου δεν περιορίζεται μόνο στους υψηλόμισθους ή μεγάλους σε ηλικία εργαζόμενους

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η αβεβαιότητα της πανδημίας έρχεται να επηρεάσει το δελεαστικό πρόγραμμα εθελουσίας της Alpha Bank Κύπρου. Το σχέδιο ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, και θα «τρέξει» μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου. Αν και ο πήχης έχει ανέβει πάρα πολύ όσον αφορά τους υπαλλήλους που η τράπεζα θέλει να λάβουν το –ομολογουμένως- πλουσιοπάροχο Σχέδιο, δεν φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση να «πατήσουν το κουμπί» 200 – 220 υπάλληλοι. Δηλαδή το 30 – 32% του συνολικού προσωπικού της τράπεζας.

Στο 32% του προσωπικού της ο στόχος αποχώρησης, δηλαδή 200 – 220 υπάλληλοι από τους συνολικά 679 εργαζομένους βάσει των δεδομένων του Σεπτεμβρίου 2020.

Η περίμετρος του Σχεδίου της Alpha Bank Κύπρου δεν περιορίζεται μόνο στους υψηλόμισθους ή μεγάλους σε ηλικία εργαζόμενους αλλά επί της ουσίας αφορά τους πάντες, ανεξαρτήτως ύψους αποδοχών και ετών προϋπηρεσίας. Βάσει του Σχεδίου εξάλλου που έχει ενώπιόν του το προσωπικό, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους υπαλλήλους που υπηρετούν στον τομέα των καθυστερήσεων, στο δίκτυο των καταστημάτων, στη διεύθυνση των διεθνών δραστηριοτήτων και σε υπαλλήλους που βρίσκονται εκτός της Επαρχίας Λευκωσίας.

Η μητρική Alpha Bank στην Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μειώσει δραστικά τα έξοδα της κυπριακής θυγατρικής της, έχοντας υπόψη τον αριθμό των υπαλλήλων που θέλει να αποχωρήσουν. Η συγκυρία όμως αποδεικνύεται απαιτητική για Alpha Bank. Αν και το πακέτο περιλαμβάνει μια αποζημίωση ιδιαίτερα ελκυστική η πανδημική κρίση μοιάζει να ρίχνει τη σκιά της καθώς άπαντες, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά παγκοσμίως, καλούνται να συνυπολογίσουν το κλίμα αβεβαιότητας ενός νέου κύκλου lockdown.

Αφορολόγητη αποζημίωση

Το ποσό αποζημίωσης θα καταβληθεί αφορολόγητο (με τη λήψη σχετικής έγκρισης από τον Έφορο Φορολογίας). Αποζημίωση 10% μέχρι το μέγιστο ποσό 200 χιλιάδες θα δοθούν για υπαλλήλους που υπηρετούν στον τομέα των καθυστερήσεων, στο δίκτυο των καταστημάτων, στη διεύθυνση των διεθνών δραστηριοτήτων και σε υπαλλήλους που βρίσκονται εκτός της Επαρχίας Λευκωσίας. Επιπλέoν, θα δοθεί αποζημίωση 5%, μέχρι το μέγιστο ποσό 200 χιλιάδες ευρώ για υπαλλήλους που θα επιλέξουν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του. Τέλος, θα υπάρχουν και πιστωτικές διευκολύνσεις. Πρώτον, τα υφιστάμενα δάνεια τακτής προθεσμίας παραμένουν ως έχουν όσο αφορά την τιμολόγηση και τον χρόνο εξόφλησης. Δεύτερον, το όριο τρεχούμενου λογαριασμού μισθοδοσίας θα μειωθεί στο 50% του σημερινού ορίου με μέγιστο όριο τις 10 χιλιάδες ευρώ. Τρίτον, το όριο Πιστωτικών Καρτών μέχρι 6 χιλιάδες ευρώ.

Η φόρμουλα

Σύμφωνα με το Σχέδιο της Alpha Bank, το ποσό αποζημίωσης μπορεί να φτάσει τους τέσσερις ετήσιους ακαθάριστους μισθούς με μέγιστο ποσό τις 200 χιλιάδες ευρώ. Αντιστοίχως, ανέρχεται στο ποσό των υπολειπόμενων ακαθάριστων μισθών μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση με μέγιστο ποσό τις 200 χιλιάδες. Η φόρμουλα που χρησιμοποιεί η τράπεζα είναι: Ετήσιος Ακαθάριστος Μισθός x Έτη Υπηρεσίας x Συντελεστής Ηλικίας & Ετών Υπηρεσίας όπου: (α) Ετήσιος Ακαθάριστος Μισθός = (Μηνιαίος βασικός μισθός + ΑΤΑ) x 13 με ημερομηνία αναφοράς 30.09.2020. (β) Έτη Υπηρεσίας = Έτη πραγματικής υπηρεσίας στην Τράπεζα κατά την 30.09.2020. (γ) Ηλικία : υπολογίζεται με ημερομηνία 30.09.2020. (δ) Συντελεστής Ηλικίας και Ετών Υπηρεσίας βάσει συγκεκριμένου πίνακα. Οι επιπλέον παροχές είναι οι εξής: δίδεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη, μέσω του Ταμείου Υγείας (ΕΤΥΚ) με εκατέρωθεν εισφορές, για δυο χρόνια από την ημερομηνία αποχώρησης ή μέχρι την ολοκλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του υπαλλήλου, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο. Ασφαλιστική κάλυψη μέσω του ομαδικού σχεδίου (αφορά ασφάλεια ζωής μόνο), για δυο χρόνια από την ημερομηνία αποχώρησης, ή μέχρι την ολοκλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του υπαλλήλου, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση