ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δύσκολη η παραγωγή των iPhones στις ΗΠΑ

Το σύστημα εξειδικευμένων εργοστασίων που απαιτούνται και το κενό δεξιοτήτων που έχει η αμερικανική αγορά εργασίας

Kathimerini.gr

Ηταν το 2011 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ρώτησε τον CEO της Apple Στιβ Τζομπς τι θα χρειαζόταν για να μεταφέρει την παραγωγή του iPhone στις ΗΠΑ. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει το ίδιο ερώτημα στον σημερινό CEO της εταιρείας, Τιμ Κουκ. Και αυτή τη φορά, πολύ πιο πιεστικά. Ο Τραμπ απείλησε την Apple και άλλες εταιρείες smartphones με δασμούς 25% στα κινητά που κατασκευάζονται εκτός αμερικανικού εδάφους. «Εχω ενημερώσει εδώ και καιρό τον Τιμ Κουκ της Apple ότι αναμένω πως τα iPhones τους που θα πωλούνται στις ΗΠΑ θα κατασκευάζονται και θα φτιάχνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social την περασμένη Παρασκευή. «Εάν δεν συμβεί αυτό, η Apple πρέπει να πληρώσει δασμούς τουλάχιστον 25% στις ΗΠΑ».

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν αφότου ο Κουκ ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα από τα iPhones που θα πουλάει η εταιρεία στις ΗΠΑ θα είναι κατασκευασμένα στην Ινδία, σε μία προσπάθεια να αποφύγει τους υψηλούς δασμούς στα «Made in China» προϊόντα. Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο CNN, όμως, η μεταφορά της παραγωγής του iPhone από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία στις ΗΠΑ θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. Το αποτέλεσμα θα είναι όχι μόνον ένα σημαντικά ακριβότερο, αλλά και διαφορετικό προϊόν, αφού ένα τέτοιο εγχείρημα θα απαιτούσε ακόμη και σχεδιαστικές αλλαγές.

«Πολύ απλά, δεν δουλεύει, θεμελιωδώς», λέει στο CNN ο Ντιπαντζάν Τσατερτζί, αναλυτής της Forrester. Η Κίνα έχει ήδη ένα τεράστιο σύστημα από εργοστάσια, σχεδιασμένα ειδικά για τη συναρμολόγηση ηλεκτρονικών ειδών. Η Foxconn, με την οποία η Apple συνεργάζεται εδώ και χρόνια για τη συναρμολόγηση του iPhone, απασχολεί έως και 900.000 άτομα στις περιόδους υψηλής ζήτησης. Οι εργαζόμενοι αυτοί ζουν σε κοιτώνες, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να κάνει αλλαγές στην παραγωγή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, οι διαδικασίες παραγωγής είναι εξειδικευμένες για κάθε εξάρτημα, έχουν προκύψει έπειτα από πολλή δουλειά και δεν μπορούν εύκολα να επαναληφθούν αλλού.

Από την άλλη, είναι αμφίβολο εάν οι ΗΠΑ μπορούν να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που θα άνοιγαν στα εργοστάσια σε μια τέτοια περίπτωση. Η μεταποίηση βρίσκεται σε πτώση στις ΗΠΑ και μόνο το 8% των Αμερικανών εργαζομένων δουλεύει στον κλάδο, έναντι 26% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 1970. Η αλήθεια είναι ότι πολλά έχουν αλλάξει από το 1970. H Κάρολιν Λι, διευθύντρια του Manufacturing Institute, εξηγεί ότι «η δουλειά έχει αλλάξει πάρα πολύ», καθώς οι θέσεις στη σύγχρονη μεταποίηση απαιτούν δεξιότητες όπως ο προγραμματισμός και τα data analytics. Ο Κουκ έχει αναγνωρίσει ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παρουσιάζει ένα κενό στις δεξιότητες που απαιτούνται για την παραγωγή του iPhone.

Μιλώντας σε εκδήλωση του περιοδικού Fortune το 2017, περιέγραψε την παραγωγή στην Κίνα σαν ένα συνδυασμό «τεχνικών» δεξιοτήτων, «εξελιγμένης ρομποτικής» και «του κόσμου της επιστήμης των υπολογιστών».

«Αυτή η διασταύρωση, η οποία είναι πολύ σπάνια να βρεθεί οπουδήποτε, αυτό το είδος δεξιότητας, είναι πολύ σημαντικό για την επιχείρησή μας λόγω της ακρίβειας και του επιπέδου ποιότητας που μας αρέσει», είχε τονίσει. Τον Απρίλιο, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ είχε πει στο CNBC ότι η Apple χρειάζεται «ρομποτικά χέρια» για να φτιάξει iPhones στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ίδια κλίμακα και ακρίβεια που το κάνει στο εξωτερικό.

Πραγματικά, ο Πάτρικ Mούρχεντ, ιδρυτής και CEO της εταιρείας αναλύσεων Moor Insights & Strategy, πιστεύει ότι η Apple θα μπορούσε να μεταφέρει μέρος της παραγωγής του iPhone στις Ηνωμένες Πολιτείες σε πέντε χρόνια, αλλά μόνον εφόσον αυτοματοποιήσει κάποιες διαδικασίες, για να καλύψει το κενό δεξιοτήτων που έχουν οι ΗΠΑ σε σχέση με την Κίνα και την Ινδία. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξει και ο ίδιος ο σχεδιασμός του iPhone.

Ο Νταν Ιβς της Wedbush Securities έχει υπολογίσει ότι η κατασκευή του iPhone στις ΗΠΑ θα τριπλασίαζε την τιμή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
iPhone  |  ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση