ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δυστοκία ανεύρεσης προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία

Ψάχνουν υπαλλήλους και δεν βρίσκουν, ζητούν άμεσες λύσεις

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική και επισιτιστική βιομηχανία κτύπησαν το καμπανάκι κινδύνου σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής λόγω της μη εξεύρεσης προσωπικού και ζήτησαν από τους αρμοδίους να εξεύρουν άμεσες λύσεις μια από τις οποίες είναι η επέκταση του διατάγματος εργοδότησης ξένων φοιτητών.

Λέχθηκε ότι με βάση στοιχεία του ΕΒΕ Λεμεσού, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια η Λεμεσός θα έχει ανάγκες σε προσωπικό που αγγίζουν τις 7,000.
 
Την ίδια ώρα αναφέρθηκε ότι οι προκλήσεις, πέραν από την εξεύρεση προσωπικού, θα είναι τεράστιες φέτος, καθώς ανακάμπτουν ανταγωνιστικές αγορές στη Μεσόγειο, όπως είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι βρισκόμαστε ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης των τελευταίων χρόνων γιατί καλούμαστε να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είπε ότι οι πιέσεις είναι τεράστιες και εκεί που θα κριθούμε καταλυτικά είναι στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, δηλαδή των λεγόμενων υπηρεσιών ‘value for money’.

Ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε καταρτισμένο και μη προσωπικό και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να εξεύρουν τρόπους για να στελεχωθούν τα ξενοδοχεία με επάρκεια.
 
Ο κ. Ιωαννίδης είπε πως οι υφιστάμενοι επαγγελματίες πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και να υποστηρίζονται από ένα φάσμα υπαλλήλων βοηθητικών καθηκόντων. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο σε βοηθητικής φύσης καθήκοντα.
 
Απέρριψε τα όσα λέγονται για δήθεν πενιχρές απολαβές, αναφέροντας ότι πρόκειται περί μύθου. Ανέφερε επίσης ότι η πραγματικότητα αντανακλάται και στο γεγονός ότι πολλοί υπάλληλοι μετακινούνται σε άλλες εργασίες λόγω καλύτερων όρων και ωφελημάτων. Ο κ. Ιωαννίδης δεν απέκλεισε να υπάρχουν εξαιρέσεις, πρόσθεσε όμως ότι ο κανόνας είναι ότι οι καλοί υπάλληλοι είναι περιζήτητοι.

Ανέφερε ακόμη ότι λόγω πτώχευσης δύο γερμανικών εταιρειών οι αφίξεις φέτος από Γερμανία θα είναι μειωμένες.
 
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης ανέφερε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι απευθύνουν δραματική έκκληση για την έλλειψη προσωπικού, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο η μεγαλύτερη βιομηχανία του τόπου με τη μεγαλύτερη συνεισφορά να τυγχάνει αυτής της μεταχείρισης. Ανέφερε ότι κάθε χρόνο στην αρχή της τουριστικής περιόδου λέγονται τα ίδια και πάντα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς ουσιαστικές λύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι μισθοί και εξέφρασε την πεποίθηση η Υπουργός Εργασίας να λάβει την ορθή απόφαση και να δώσει την ευκαιρία σε φοιτητές από τρίτες χώρες να απασχοληθούν έγκαιρα την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου με βάση το διάταγμα και να εξεταστούν οι αιτήσεις τους έγκαιρα για να μην παρουσιαστούν ελλείψεις. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αν το διάταγμα επεκταθεί και δοθεί το δικαίωμα στους φοιτητές να απασχολούνται κάποιες ώρες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ενδεχομένως αυτό να βοηθήσει περαιτέρω την τουριστική βιομηχανία.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι η τουριστική και επισιτιστική βιομηχανία είναι η ατμομηχανή του τόπου με μια τεράστια συνεισφορά και σήμερα στη συνεδρίαση οι εκπρόσωποί τους εξέπεμψαν κραυγή αγωνίας γιατί δεν υπάρχει στελέχωση.

Τα προβλήματα, είπε, ήταν γνωστά αλλά έχουν διογκωθεί και ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι στη Λεμεσό τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες ανέρχονται σε 7,000 ενώ η βιομηχανία αυτή τη στιγμή εργοδοτεί κάποιες εκατοντάδες. Ο κ. Κυπριανού είπε πως η άμεση λύση που προτάθηκε από όλους σχεδόν τους παρευρισκόμενους είναι η δυνατότητα εργοδότησης των ξένων φοιτητών στα κυπριακά πανεπιστήμια και σχολές. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είπε, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η βιομηχανία της εκπαίδευσης στον τουριστικό κλάδο όχι ως βιομηχανία παραγωγής ανέργων.

Ανέφερε ότι η προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση δημιουργίας υποδομών παραγωγής συγκεκριμένων ειδικοτήτων για να εργαστούν στον κλάδο του τουρισμού.
 
Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στη νοοτροπία πολλών Κυπρίων που θεωρούν υποβάθμιση να εργαστούν στην βιομηχανία αυτή λέγοντας ότι όσο υπάρχει ζήτηση τόσο θα ανεβαίνει και το επίπεδο της αμοιβής.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 16 Απριλίου παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού και της Υπουργού Εργασίας.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε πως το κόμμα του εδώ και καιρό προειδοποιούσε για τα προβλήματα και ότι σήμερα στην Επιτροπή διαφάνηκε ότι πολύ λίγα έχουν έγιναν. Επέκρινε το γεγονός ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν εκπροσωπήθηκε το Υπουργείο Εργασίας προσθέτοντας ότι πρέπει η Κυβέρνηση να εκπονήσει μακροχρόνιο σχεδιασμό για την κατάρτιση προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία.

 Ανέφερε ακόμη πως δεν είναι δυνατό να υπάρχουν μισθοί πείνας την ώρα που αυξάνονται οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και άρα και τα κέρδη των ξενοδόχων και να παραχωρούνται προσωπικά συμβόλαια και όχι συλλογικές συμβάσεις.
 
Ο Μαρίνος Μουσιούττας του ΔΗΚΟ ανέφερε πως η έλλειψη στρατηγικής στον τουριστικό κλάδο, μεταξύ άλλων, δημιουργεί προβλήματα στην εξεύρεση εξειδικευμένου και ικανού προσωπικού, το οποίο χρειάζεται για να ενισχύσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας.

Κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να καθοδηγήσει τις επιχειρήσεις ώστε να εκμεταλλευτούν ευρωπαϊκά προγράμματα και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την εκπαίδευση του προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία και να εφαρμόσει τάχιστα τη νέα ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τουρισμό η οποία έχει παρουσιαστεί πρόσφατα.
 
Η Επιτροπή Εμπορίου ασχολήθηκε και τα προβλήματα επισκεψιμότητας και εμπορικότητας του ιστορικού πυρήνα/εμπορικού κέντρου Πάφου.
 
Ο βουλευτής ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι παρόλο που έγιναν σημαντικά έργα  και η περιοχή αναβαθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό, η επισκεψιμότητα πάσχει και ο κόσμος έχει εξαφανιστεί. Ανέφερε πως υπάρχουν τρόποι για να αναστραφεί το κλίμα και να επιστρέψει η ζωντάνια στην περιοχή και έφερε ως παράδειγμα τη λήψη μέτρων για σύνδεση των τουριστικών περιοχών με το εμπορικό κέντρο, τη μετακίνηση τμημάτων του Δήμου Πάφου στην περιοχή, τη μεταφορά του ΑΞΙΚ ή παραρτήματός του στην περιοχή, τη μεταφορά τμημάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ στο εμπορικό κέντρο.

Ο κ. Πιττοκοπίτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα για επιδιόρθωση των τ/κ περιουσιών στην περιοχή και στη δυνατότητα εκμίσθωσής τους από μη εκτοπισμένους.

Ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ ανέφερε πως έγιναν αξιόλογα έργα με δαπάνη εκατομμυρίων, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν βελτιώσει την εμπορικότητα και αναφέρθηκε στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για σύνδεση του κέντρου με τον τουριστικό άξονα, τη μεταφορά υπηρεσιών και τη δημιουργία τριτοβάθμιων σχολών καθώς και τη συντήρηση τ/κ περιουσιών που είναι σε αχρηστία.

Αναφέρθηκε και στα προβλήματα εξεύρεσης προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία με διαδικασίες που καθίστανται χρονοβόρες και λειτουργούν ως τροχοπέδη και με μισθούς που παραμένουν χαμηλοί.

Ο Κυριάκος Κυριάκου, πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι της Παλιάς Πόλης Πάφου» ανέφερε ότι η παλιά πόλη παραμένει ένα υποτονικό και άψυχο μέρος παρά τα έργα που έγιναν και ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες για σύνδεση της τουριστικής περιοχής με το εμπορικό κέντρο. Ανέφερε ότι η πληρότητα δεν ξεπερνά το 30%, και ότι αν ληφθούν μέτρα η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη συνδεσιμότητας με αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στο ενδεχόμενο δημιουργίας τελεφερίκ, το οποίο χαρακτήρισε μια καινοτόμα ιδέα που θα αναδείξει την πανοραμική θέα της περιοχής και θα ξεκινά από το λιμανάκι και θα καταλήγει στο Χαμάμ της παλιάς πόλης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση