ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

E-kalathi: Ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο

Στόχος του Υπουργείου η εφαρμογή της πλατφόρμας μέχρι το τέλος του έτους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ξεκινά σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το e-kalathi. Πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο παρουσίασης τιμών προϊόντων, με στόχο να συμβάλει στις προσπάθειες της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή να παρακολουθεί την αγορά με σκοπό την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών.

Ανάλογη πρακτική εφαρμόζεται ήδη στην ελληνική αγορά. Βάσει του νομοσχεδίου, υποχρέωση υποβολής τιμών πώλησης προϊόντων έχουν οι επιχειρήσεις τροφίμων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ ενώ και επιχειρήσεις με χαμηλότερο ετήσιο κύκλο εργασιών μπορεί να υποβάλει τιμές και να συμμετέχει στην πλατφόρμα. Βάσει του νομοσχεδίου, η παλτφόρμα θα ενημερώνεται στις 8 το πρωί ενώ αν αλλάξει η τιμή κατά την διάρκεια της ημέρας, θα ενημερώνεται αυτόματα και η πλατφόρμα.
Τα προϊόντα καθορίζονται με διάταγμα από τον Υπουργό Εμπορίου. 

 Σημειώνεται ότι σε περίπτωση παράβασης, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή έχει την εξουσία να διατάσσει τον παραβάτη όπως τερματίσει άμεσα την παράβαση, να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ και 1000ευρώ σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης.

Η συζήτηση γίνεται στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου, ο οποίος τόνισε ότι η πρωτοβουλία έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθεες της Υπηρεσίας και σε συνδυασμό με τη μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα ( υπάρχει προσπάθεια μείωσης ΦΠΑ και σε άλλα προϊόντα). Επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις που θα εμπλέκονται θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε πλήρη ανταγωνισμό, οι τιμές θα διαμορφώνονται ελεύθερα από τις υπεραγορές. 

Στην συζήτηση συμμετέχουν μέλη του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), της Παγκύπριας Οργάνωσης Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ), του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, του Συνδέσμου Ελεύθερου Εμπορίου Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Αρτοποιών, του Συνδέσμου Προμηθευτών Προϊόντων Ευρείας Κατανάλωσης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ.

Ήδη είναι γνωστές οι διαφωνίες από εμπλεκόμενους φορείς όπως σύνδεσμο Υπεραγορών, και η ανησυχία από ΚΕΒΕ και εκπρόσωπο Προμηθευτών ευρείας κατανάλωσης.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου:

Η Κυβέρνηση έφερε ενώπιον της Βουλής ένα νομοσχέδιο στο οποίο ενισχύεται η διαφάνεια στα καταναλωτικά προϊόντα. Περάσαμε από μία συζήτηση η οποία δεν με ικανοποίησε για το λόγω ότι βγήκαν στην επιφάνεια φοβίες που αντικατοπτρίζουν το περιβάλλον που έχουμε στη Κύπρο. Στην Κύπρο φοβούμαστε τη διαφάνεια. Το τι άκουσαν στην Επιτροπή βγήκαν ακριβώς τα αντίθετα, βγήκε κάτι που δεν με ικανοποιεί. Να βγουν και να πουν ότι δεν τους αντικατοπτρίζει η διαφάνεια. Η σημερινή συζήτηση δεν με ικανοποιεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας αρέσει η διαφάνειά.

Θα διαβουλευθώ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα επόμενα βήματα. Εμείς θα δουλέψουμε για τον καταναλωτή, υπάρχει ακρίβεια έξω στην αγορά. Θα δώσουμε όσα εργαλεία μπορούμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση