ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εδαφος για συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες

Ανοικτός ο δρόμος για αλλαγές στις εταιρείες - Μείωση παρόχων μπορεί να αυξήσει τις χρεώσεις, σύμφωνα με έρευνα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Τα τελευταία στοιχεία στην πίτα των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έδειξαν τα δυνατά χαρτιά και τις αδυναμίες των εταιρειών, στους τομείς της κινητής και σταθερής τηλεφωνία και τις κινητές και σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες και την απήχηση στους νέους συνδρομητές.

Μπορεί για παράδειγμα η Cyta να διατηρεί το προβάδισμά της στην παλέτα των ανταγωνιστών, ωστόσο, οι μικρότεροι παίκτες δείχνουν τη δυναμική τους στις σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες, κερδίζοντας σοβαρά ποσοστά στις προτιμήσεις των νέων συνδρομητών. Πηγές από την αγορά των τηλεπικοινωνιών ανέφεραν στην «Κ» ότι το 5G θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ισορροπίες στο τοπίο, ωστόσο, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη διαδικασία αδειοδότησης για τις ραδιοσυχνότητες του δικτύου 5G δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2019. Φυσικά ήδη έχουν δοθεί πειραματικές άδειες σε Cyta, MTN και Primetel ώστε να ξεκινήσουν οι δοκιμές, ωστόσο, δεν πρόκειται για υπηρεσία η οποία θα προσφέρεται ακόμα στο κοινό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα ήταν πιο έξυπνο για τους βασικούς παίκτες, να κάνουν σκέψεις για συγχωνεύσεις ή εξαγορές, ειδικότερα από τη στιγμή που τα μερίδια, δείχνουν ότι από τους παίκτες, κάποιοι είναι πιο δυνατοί στην κινητή τηλεφωνία και κάποιοι άλλοι στις υπηρεσίες σταθερού δικτύου.

Ως εκ τούτου, μια λογική εξήγηση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα ήταν να υπάρξει κάποιου είδους συγχώνευση ή εξαγορά. Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν αλλαγές και νέες κινήσεις στην σκακιέρα των τηλεπικοινωνιών. Οι αδυναμίες στην κυπριακή αγορά τηλεπικοινωνιών είναι αναπόφευκτες λόγω του μεγέθους της, αναφέρουν πηγές από τη Cyta. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όντως η κυπριακή αγορά είναι περιορισμένου μεγέθους για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αν και τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις αδυναμίες που παρουσιάζονται σε μικρές αγορές όπως είναι η κυπριακή, όπου οι οικονομίες κλίμακας είναι περιορισμένες.

Ικανοποιημένες με τα μερίδιά τους παρουσιάζονται οι εταιρείες, εξηγώντας στην «Κ» τους λόγους

Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο, που γίνεται ανησυχία για τους βασικούς παράγοντες της αγοράς, ο έντονος ανταγωνισμός και ο κατακερματισμός της αγοράς να οδηγήσουν σε μείωση των επενδύσεων, γεγονός που, μακροπρόθεσμα, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά.

Στην Ευρώπη

Σχετική μελέτη της ένωσης Ευρωπαίων Ρυθμιστών Τηλεπικοινωνιών(BEREC) σε σχέση με τημείωση των παρόχων τηλεπικοινωνίας επισημαίνει πάντως ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση στις χρεώσεις. Η μελέτη εστιάζει στις περιπτώσεις της Αυστρίας, της Ιρλανδίας και της Γερμανίας. Σε αυτές τις αγορές οι συγχωνεύσεις εταιρειών τηλεπικοινωνίας είχαν ως αποτέλεσμα οι παίκτες στην αγορά να γίνονται από τέσσερις, τρεις.

Η μελέτη αναφέρει ότι ειδικά στην Ιρλανδία η συγχώνευση εταιρειών των ομίλων Hutchison και Telefonica το 2014, οδήγησε σε στατιστικά σημαντικές αυξήσεις τιμολογίων στο καλάθι χαμηλής, μέσης και υψηλής χρήσης. Οι αναλυτές εντόπισαν ανάλογα στοιχεία στην περίπτωσητης Γερμανίας μετά τη συγχώνευση Telefonica και KPN το 2014. Υπογραμμίζουν δε ότι οι περιπτώσεις εξαγορών όπου οι παίκτες μειώνονται από τέσσερις σε τρεις, θα πρέπει να τύχουν προσεκτικής προσέγγισης.

Τα μερίδια αγοράς και οι αυξομειώσεις

Από τη μία η Cyta διατηρεί το προβάδισμα στη σταθερή τηλεφωνία με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 68,89% στο 2018, από την άλλη παρουσιάζει κάποια πτώση σε σχέση με τις αρχές του έτους. Την ίδια ώρα τα μερίδια της Primetel (14,8%) και της Cablenet (9,3%) παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις, ενώ το μερίδιο της ΜΤΝ (7,51%) κάθε τρίμηνο παρουσιάζει μικρή σταθερή αύξηση. Όσον αφορά τη σταθερή ευρυζωνική πρόσβαση, καταγράφεται και εδώ μικρή μείωση στα μερίδια της Cyta με 56,2% στο τέλος του 2018 σε σχέση με 57,3% στο τέλος του 2017.

Αύξηση κατέγραψε η Cablenet φτάνοντας το 21% από 20,3%, ενώ το ποσοστό της ανέβασε και η Primetel, φτάνοντας το 7,3% σε σχέση με 6,8%. Η Cyta παραμένει, ωστόσο, ισχυρή στην κινητή τηλεφωνία, χωρίς διαφοροποιήσεις τον τελευταίο χρόνο, καθώς και στην κινητή ευρυζωνική πρόσβαση με ποσοστό 90%, ακολουθεί η ΜΤΝ με 6,4% και η Primetel με 3,6. Όσον αφορά τα μερίδια αγοράς κινητής τηλεφωνίας το ποσοστό της Cyta ήταν 54,22% σε σύγκριση με 54,33% στο τέλος του 2017, της ΜΤΝ 34,79% σε σύγκριση με 35,46%, της Primetel 9,91% σε σύγκριση με 9,32% και της Cablenet 1,08% σε σύγκριση με 0,89%. Την ίδια ώρα Primetel και Cablenet κερδίζουν τους νέους συνδρομητές.

Το νήμα κόβει η Primetel με ποσοστό 48% και ακολουθεί η Cablenet με ποσοστό 43%. Ωστόσο, η Cyta διατηρεί τη δυναμική της επί του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικής πρόσβασης σε διαδίκτυο, IPTV/CableTV και σταθερή τηλεφωνία με 61,6% ακολουθεί η Cablenet με 25%, η Primetel με 12,9% και 0,5% η MTN. Ικανοποιημένη είναι η Cyta από τα τελευταία αποτελέσματα και βλέπει σταθεροποίηση των υψηλών μεριδίων της, στις υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, διαδικτύου και τηλεόρασης. Σε επικοινωνία που είχε η «Κ» με την εταιρεία, τονίστηκε επίσης το γεγονός ότι η Cyta κατάφερε να αποκτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο από την αύξηση των νέων συνδρομητών ευρυζωνικής πρόσβασης. Ήδη ο οργανισμός έχει επενδύσει στην ανάπτυξη του οπτικού δικτύου του, καθώς και την εγκατάσταση του δικτύου κινητής 5ης γενιάς, δείχνοντας τις προθέσεις του για διατήρηση του πρωταγωνιστικού του ρόλου στην αγορά.

Τα στοιχεία του Επιτρόπου για τα μερίδια αγοράς είναι αρκετά θετικά για όλους τους εναλλακτικούς παρόχους αναφέρει στην «Κ» ο εμπορικός διευθυντής της Cablenet Περικλής Θεοδωρίδης. «Έχουμε ανοδική πορεία στα μερίδια αγοράς. Φτάσαμε στο 21%, ανεβήκαμε και αυτό σημαίνει ότι μεγαλώσαμε κατά κάποιες χιλιάδες συνδρομητές». Φυσικά στην περίπτωση της Cablenet αυτό που κρατούν είναι τα θετικά πρόσημα στους νέους συνδρομητές των σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών. Μιλώντας στην «Κ» ο marketing manager της PrimeTel Αλέξανδρος Ζάχος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα ποσοστά, τα οποία «κτύπησε» η εταιρεία του το 2018.

«Τα μερίδια αγοράς αντανακλούν τη συνεχή ανοδική πορεία της PrimeTel, η οποία κερδίζει έδαφος και εδραιώνεται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο, αυξάνοντας τα μερίδια αγοράς σε όλες τις κατηγορίες δραστηριοποίησής της». Στα επόμενα βήματα της Primetel, οι επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και στην σταθερή. Προτεραιότητα η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών και ο σχεδιασμός του πρώτου Pre5G δικτύου κινητής στην Κύπρο με ταχύτητες που θα ξεπεράσουν τα 700Mbps, χωρίς φυσικά να παραγκωνίζεται ο τομέας της τηλεόρασης της Primetel.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών νέας γενιάς, αναμένεται να ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η PrimeTel ξεκίνησε την εγκατάσταση της πρώτης πιλοτικής πλατφόρμας 5G στην Κύπρο τον περασμένο Σεπτέμβριο συμμετέχοντας στο πρόγραμμα 5GENESIS, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού Έρευνας & Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ορίζοντας 2020». Η «Κ» επικοινώνησε με την ΜΤΝ για σχετικό σχόλιο, με την εταιρεία να μην έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί επί του θέματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X