ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκπαίδευση: Ένας σημαντικός κρίκος της Εταιρικής Βιωσιμότητας και Υπευθυνότητας

Της ΕΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ*

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ο όρος Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) έχει μετεξελιχθεί και επαναπροσδιοριστεί μέσα από τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που έλαβαν χώρο στο διεθνές στερέωμα. Παλαιότερα επικρατούσε η αντίληψη ότι μία εταιρική φιλανθρωπία, μέσω της παράδοσης μιας επιταγής, αποτελούσε ουσιαστική πράξη κοινωνικής ευθύνης, κάτι που είναι εντελώς λανθασμένο αλλά και ξεπερασμένο. Είναι μεν κάτι θετικό, αλλά αυτό που πρέπει πλέον να αντιπροσωπεύει η ΕΚΕ για μια εταιρεία είναι η δημιουργία θετικού αντίκτυπου στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο αλλά και στο εταιρικό της περιβάλλον, μέσα από στρατηγικές κινήσεις και πλάνα.

Για τον λόγο αυτό και η επίσημη ονομασία του Συνδέσμου μας CSR Cyprus, έχει πλέον μετεξελιχθεί και μετονομαστεί. Τα ακρωνύμια CSR αναλύονται σε Corporate Sustainability and Responsibility (Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα), δίνοντας την ορθότερη διάσταση του τομέα που αντιπροσωπεύουμε ανάμεσα στις κυπριακές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance).

Η ΕΚΕ για μια εταιρεία είναι η δημιουργία θετικού αντίκτυπου στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο αλλά και στο εταιρικό της περιβάλλον, μέσα από στρατηγικές κινήσεις και πλάνα.

Η Εκπαίδευση κάτω από το φακό της Εταιρικής Βιωσιμότητας και Υπευθυνότητας, αναμφισβήτητα διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην εξισορρόπηση κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και στην ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς εργασίας. Με την επίτευξη των προαναφερθέντων επιτυγχάνεται η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Οι εταιρείες μέσα από δράσεις τους, μπορούν να δημιουργούν θετικό αντίκτυπο σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος της κοινωνίας αλλά και στην μετεκπαίδευση και ανάπτυξη του δικού τους ανθρώπινου δυναμικού.

Οι δράσεις στον τομέα της Εκπαίδευσης στις οποίες μια επιχείρηση θα μπορούσε να επικεντρωθεί, είναι από βραβεύσεις ή υποτροφίες σε μαθητές και φοιτητές σε σχολεία και πανεπιστήμια, συνεργασίες με στόχο τη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης και καθοδήγησης προς νεαρά άτομα, μέχρι και προγράμματα πρακτικής άσκησης και μαθητείας στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεισφέρουν στην ενημέρωση σχετικά με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας αλλά και στην προώθηση ίσων ευκαιριών και συμπερίληψης όλων των κοινωνικών ομάδων, κάτι που αποτελεί σημαντικό ζήτημα κάθε κοινωνίας. Τέλος, η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων και η επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού κάθε επιχείρησης, συμβάλλουν στη βελτίωση της ευεξίας και ευημερίας των ανθρώπων της και φυσικά των συνθηκών εργασίας, στοιχεία που συμβάλλουν στην κερδοφορία της επιχείρησης.

Η πανδημία της Covid-19 επηρέασε ανάμεσα σε τόσα άλλα και τη σύγχρονη αγορά εργασίας. Μαζί με τις αναταράξεις που απέφερε η πανδημία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας όλης της ανθρωπότητας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, δημιουργήθηκαν παράλληλα νέες ευκαιρίες που γεννήθηκαν μέσα από την ανάγκη για διατήρηση ζωντανής της αγοράς και της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις κλήθηκαν για άλλη μία φορά να επιδείξουν την ευελιξία τους και όσες προχώρησαν σε πρωτοβουλίες που διευκόλυναν την προσαρμογή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου στα νέα δεδομένα, βγήκαν κερδισμένες.

Από την πρώτη στιγμή διαφάνηκε η ανάγκη για εκπαίδευση στον ψηφιακό αλφαβητισμό, τόσο εσωτερικά στις εταιρείες αλλά και για το κοινό. Στο πλαίσιο λοιπόν της ΕΚΕ, πολλές εταιρείες αναπροσάρμοσαν το πρόγραμμα δράσεων άμεσα, βασιζόμενες στη γενικότερη στρατηγική τους, και υποστήριξαν με διάφορους τρόπους την προώθηση και εφαρμογή της ψηφιακής επιμόρφωσης. Αυτό επιτεύχθηκε με τη δημιουργία εκπαιδευτικών διαδικτυακών προγραμμάτων, καθώς και την ενημέρωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων σε νέες εφαρμογές και νέα συστήματα.

Η Εκπαίδευση αποτελεί και για το CSR Cyprus στρατηγικό πυλώνα δράσεων. Το ετήσιο μας πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, διαδικτυακών και με φυσική παρουσία, αποστολή ενημερωτικού υλικού για εξελίξεις και νέα δεδομένα για την Εταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα στην Κύπρο και διεθνώς, καθώς και νέες ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς τους οποίους οφείλουν να ακολουθούν, κλαδικά συνήθως, οι επιχειρήσεις της χώρας. Στο CSR Cyprus είμαστε σε στενή επικοινωνία και συνεργασία με την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και άλλους θεσμούς της χώρας, στοχεύοντας από κοινού την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας.

*Η κ. Έλλη Ιωαννίδου είναι Πρόεδρος του CSR Cyprus.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση