ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελαφρύ άγγιγμα του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις

Μόνο το 22% είχαν επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό έως τις 21 Φεβρουαρίου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Πενιχρές είναι μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στις κυπριακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της ΟΕΒ, μόνο το 22% των επιχειρήσεων επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό. Η ΟΕΒ πραγματοποίησε την έρευνα αποστέλλοντας ερωτηματολόγιο σε όλες τις επιχειρήσεις μέλη της. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 12 – 21 Φεβρουαρίου 2020 με δομημένο ερωτηματολόγιο το οποίο βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο της Business Europe.

Από την έρευνα της ΟΕΒ έχουν ληφθεί πέραν των 500 απαντήσεων από επιχειρήσεις που καλύπτουν όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Στις εκτιμήσεις τους οι επιχειρηματίες εκφράζουν αρκετές ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν, εάν και εφόσον η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για μεγάλη χρονική περίοδο.

Στο εισαγωγικό μέρος η έρευνα της ΟΕΒ αναφέρει: « Η έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα και η εξάπλωσή του πρωτίστως στην επικράτεια μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έχει προκαλέσει αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις ανά το παγκόσμιο. Πέρα από τις επιπτώσεις που προκαλεί ο ιός στην ανθρώπινη υγεία, επηρεάζεται αρνητικά και η ζήτηση βιομηχανικών προϊόντων που προκάλεσε το κλείσιμο μονάδων παραγωγής στην Κίνα. Παρατηρείται επίσης ισχυρή αρνητική οικονομική αντίδραση, καθώς οι κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές παρουσιάζουν απότομη πτώση που είναι πιθανόν να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Τομείς που επηρεάζονται

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα το 22% των κυπριακών επιχειρήσεων απάντησαν ότι επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό από τον κορωνοϊό. Τονίζεται ωστόσο ότι οι πλείστες από τις επιχειρήσεις αυτές προς το παρόν δενεπηρεάζονται σήμερα από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Σε πολλές περιπτώσεις διαθέτουν επαρκή αποθέματα για μερικούς ακόμα μήνες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχουν ήδη εντοπίσει εναλλακτικές πηγές. Η κατανομή των επιχειρήσεων που επηρεάζονται αναλύεται στους ακόλουθους τομείς οικονομικής δραστηριότητας:

Εμπόριο 62.5 %
Βιομηχανία 22.1 %
Μεταφορές 7.8 %
Τουρισμός 3.8 %
Παιδεία 1.9 %
Άλλοι 1.9 %

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τον κορωνοϊό συνοψίζονται ως ακολούθως:
• Καθυστερήσεις στην παραλαβή προϊόντων / πρώτων υλών
• Ακυρώσεις παραγγελιών από Κίνα
• Αδυναμία πρόσβασης σε πρώτες ύλες
• Ακύρωση ταξιδιών / εμπορικών εκθέσεων / υπογραφής συμφωνιών στην Άπω Ανατολή
• Μείωση παραγωγής / Παραγωγή σε βιομηχανίες
• Αύξηση ναύλων μεταφορικών (ναυτικών και αεροπορικών)

Εκτιμήσεις για το επόμενο δίμηνο

Στις εκτιμήσεις τους οι επιχειρηματίες εκφράζουν αρκετές ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν εάν και εφόσον η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για μεγάλη χρονική περίοδο.
Οι εκτιμήσεις / ανησυχίες αυτές συνοψίζονται ως ακολούθως:
Καθυστερήσειςστις παραγγελίεςπροιόντων65.9%
Καθυστερήσεις στις παραγγελίες πρώτων υλών 20.4%
Υποχρεωτική Αλλαγή προμηθευτών με ψηλότερο με ψηλότερο κόστος 17.1%

Μείωσηστην παραγωγή 10.2 %
Επιχειρηματικές ευκαιρίες 9.1 %
Αύξησητιμών 5.7 %

Ανησυχίες για αποθέματα

Στο παρόν στάδιο δεν παρουσιάζονται ανησυχητικές ελλείψεις σε οποιοδήποτε προϊόν, αφού υπάρχουν ακόμα αποθέματα.
Υπήρξαν μεμονωμένες αναφορές από εταιρείες για έλλειψη σε συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ. ελαστικά αυτοκινήτων, είδη DIY, επαγγελματικά εργαλεία). Όμως δεν αφορούν ολόκληρο τον κλάδο που εκπροσωπούν.
Εκφράστηκαν ανησυχίες ότι εάν συνεχιστεί ή ενταθεί το πρόβλημα με τον κορωνοϊό, τότε είναι πιθανό να παρουσιαστούν ελλείψεις σε προϊόντα ή πρώτες ύλες όπως:
• Πρώτες ύλες για κυπριακές βιομηχανίες (π.χ. φαρμακευτικών, πλαστικών, χημικών, αλουμινίων)
• Ηλεκτρικές συσκευές
• Ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά, υπολογιστές κλπ.)
• Ιατρικά αναλώσιμα (αναλώσιμα μιας χρήσης π.χ. μάσκες, γάντια κλπ.)
• Γραφική ύλη
• Εξαρτήματα (για μηχανήματα, ηλεκτρικές / ηλεκτρονικές συσκευές)
• Είδη ένδυσης / υπόδησης
• Έπιπλα

Εξαγωγές

Από πλευράς εξαγωγών κυπριακών προϊόντων προς την Κίνα, επηρεάζονται κυρίως φαρμακευτικά προϊόντα, φρούτα και ξηροί καρποί λόγω μείωσης της κίνησης εμπορευμάτων προς την Κίνα.
Συνεργάτες / Προσωπικό στην Κίνα

Μικρό ποσοστό κυπριακών εταιρειών διαθέτει συνεργάτες που διαμένουν στην Κίνα. Οι συνεργάτες αυτοί είναι σχεδόν όλοι κινέζοι υπήκοοι που ζουν μόνιμα εκεί και δεν ταξιδεύουν συχνά στην Κύπρο.  Κύπριοι επιχειρηματίες που σκόπευαν να ταξιδέψουν είτε στην Κίνα ή σε άλλους προορισμούς στην Άπω Ανατολή (Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ κλπ.) ανέφεραν ότι επανεξετάζουν τους σχεδιασμούς τους.

Επίσης, πολλές εμπορικές εκθέσεις ή επιχειρηματικές εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στην Άπω Ανατολή το διάστημα αυτό, έχουν 5 αναβληθεί. Ως επακόλουθο, αρκετές κυπριακές επιχειρήσεις θα επωμιστούν το κόστος την ακύρωσης / μη πραγματοποίησης των ταξιδιών (που σε αρκετές περιπτώσεις είχαν προπληρωθεί).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση