ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνική Τράπεζα: Ετήσια μείωση 4,0% του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο

Τον Φεβρουάριο ο Δείκτης είχε παρουσιάσει μείωση 2,1% και τον Ιανουάριο μείωση κατά 1,5%

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ετήσια μείωση 4,0% παρουσίασε τον Μάρτιο του 2020 ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της ξαφνικής διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο ΣΠΟΔ, ο οποίος καταρτίζεται από την Ελληνική Τράπεζα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, διαμορφώθηκε σε επίπεδο 112,9. Τον Φεβρουάριο ο Δείκτης είχε παρουσιάσει μείωση 2,1% και τον Ιανουάριο μείωση κατά 1,5% (με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα).

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, εκτιμώντας προκαταρκτικά τον ΣΠΟΔ (flash estimate) για το μήνα Απρίλιο του 2020, αυτός «φαίνεται να καταγράφει δραματική μείωση προϊδεάζοντας για τη σημαντική συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας».

Σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, «η απότομη πτώση του δείκτη ΣΠΟΔ αποδίδεται στην ξαφνική διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της παράλληλης μείωσης στην κατανάλωση ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στη ζώνη του ευρώ κατέγραψε την ισχυρότερη μηνιαία μείωση του τον Απρίλιο του 2020 εν μέσω της ισχυρής μείωσης τόσο στην καταναλωτική εμπιστοσύνη όσο και όλων των επιχειρηματικών τομέων.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι τα αυστηρά μέτρα περιορισμού στην εγχώρια οικονομία έχουν επηρεάσει δυσμενώς τους πλείστους τομείς της και ιδιαίτερα τον τουρισμό, ο οποίος είναι εξαίρετα ευπαθής στις αρνητικές εξωτερικές συγκυρίες.

Τόσο οι αφίξεις τουριστών όσο και οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες παρουσίασαν ισχυρές ετήσιες μειώσεις το Μάρτιο και Απρίλιο του 2020, σημειώνεται.

Επιπρόσθετα, προκαταρκτικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, υποδεικνύουν την καταγραφή αρνητικών ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης τον Μάρτιο του 2020 για τον όγκο λιανικών πωλήσεων αλλά και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των εγκεκριμένων αδειών οικοδομής αναμένεται να συνεχιστεί.

Σημειώνεται ότι, η «ελεύθερη πτώση» της τιμής του πετρελαίου επιδρά θετικά στο δείκτη, αλλά αντισταθμίζεται από την πτώση των υπόλοιπων συνιστωσών του Δείκτη.

Ανακόινωσε τη σύσταση ad hoc Επιτροπής Μετασχηματισμού

Τη σύσταση, με ισχύ από την 4η Μαΐου 2020, μιας προσωρινής ad hoc Επιτροπής Μετασχηματισμού του Διοικητικού Συμβουλίου της, που θα επιβλέπει την εφαρμογή της Στρατηγικής Μετασχηματισμού, ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα.

Η εν λόγω Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωση, δημιουργείται για να επιβλέπει την εφαρμογή της Στρατηγικής Μετασχηματισμού της Τράπεζας, με ιδιαίτερη έμφαση στην παρακολούθηση της εφαρμογής της Στρατηγικής Ψηφιακού Μετασχηματισμού που αποτελεί μέρος της συνολικής Στρατηγικής της Τράπεζας.

Αναφέρει ότι η Επιτροπή Μετασχηματισμού αναμένεται ότι θα λειτουργήσει για μια περίοδο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 και προσθέτει ότι «αυτή η περίοδος μπορεί, ανάλογα με την πρόοδο της εφαρμογής του σχεδίου Μετασχηματισμού, να παραταθεί ή να τερματισθεί νωρίτερα εάν η εφαρμογή της Στρατηγικής Μετασχηματισμού ολοκληρωθεί ουσιαστικά νωρίτερα από την 31η Δεκεμβρίου 2022».

Η σύνθεση της Επιτροπής Μετασχηματισμού του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα είναι η ακόλουθη: Πρόεδρος: Marco Comastri και μέλη οι Ειρένα Α. Γεωργιάδου, Μαριάννα Παντελίδου Νεοφύτου και Χρίστος Θεμιστοκλέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X