ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έρευνα: Τι ψάχνουν στα κλινικά εργαστήρια οι Κύπριοι

Επιλέγουν με βασικά κριτήρια την τοποθεσία και την ποιότητα

Δελτίο Τύπου

Τα κριτήρια με βάση τα οποία οι πολίτες επιλέγουν το κλινικό εργαστήριο στο οποίο θα πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις τους ανέδειξε έρευνα κοινής γνώμης που έγινε για λογαριασμό του Συνδέσμου Διαπιστευμένων Εργαστηρίων Κύπρου, με τη συμμετοχή σχεδόν 1000 ατόμων παγκύπρια.

Μέσα από την έρευνα προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεωρεί σημαντική τη διαπίστευση και επιθυμεί να ενημερώνεται από τον ΟΑΥ για τα διαπιστευμένα εργαστήρια και δειγματοληπτικά κέντρα. Την ίδια ώρα, η τοποθεσία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επιλογής εργαστηρίου, όπως προκύπτει από την έρευνα, ενώ ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες δήλωσε πως δέχθηκε σύσταση από τον προσωπικό του γιατρό για την επιλογή του εργαστηρίου.

 

Προέχουν τοποθεσία και αξιοπιστία

Σε ότι αφορά τα κριτήρια επιλογής του κλινικού εργαστηρίου για την διενέργεια εξετάσεων, περισσότεροι από τους μισούς (53%) έδωσαν ως απάντηση την τοποθεσία. Το 32% των συμμετεχόντων επιλέγει εργαστήριο που είναι αξιόπιστο, ενώ το 26% επιλέγει με βάση την προσωπική σχέση. Το 19% επιλέγει το εργαστήριο κατόπιν σύστασης, ενώ το 6% λαμβάνει ως κριτήριο επιλογής την επωνυμία. Τρεις στους τέσσερις (75%) απάντησαν πως η ύπαρξη διαπίστευσης / πιστοποίησης παίζει ρόλο στην επιλογή για κλινικό εργαστήριο, με τις ηλικίες 25-64 να το δηλώνουν σε ποσοστά που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο. «Ναι» απάντησαν σχετικά σχεδόν 8 στις 10 γυναίκες (79%) και 7 στους 10 άνδρες (71%).

Αξιοσημείωτο είναι το πόρισμα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο το (91%) των συμμετεχόντων επιθυμεί όπως ο ΟΑΥ ενημερώνει / επισημαίνει ποια κλινικά εργαστήρια είναι διαπιστευμένα, έναντι 9% που απάντησε «όχι» στη σχετική ερώτηση. Στο ερώτημα «λαμβάνετε ή έχετε λάβει σύσταση από τον ιατρό σας για το σε ποιο εργαστήριο θα πρέπει να αποταθείτε;», το 75% των συμμετεχόντων απάντησε αρνητικά, ενώ ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες (25%) δέχθηκε σύσταση από γιατρό για το εργαστήριο που θα κάνει εξετάσεις, με το ποσοστό να είναι σημαντικά μεγαλύτερο στις ηλικίες 25-34 (43%) και στις γυναίκες (29% έναντι 21% στους άντρες).

Θέλουν δειγματοληπτικά

Περισσότεροι από εννιά στους δέκα δηλώνουν εξάλλου ότι έχουν εξυπηρετηθεί από δειγματοληπτικό κέντρο για τις εργαστηριακές εξετάσεις τους και έμειναν ευχαριστημένοι. Συγκεκριμένα, στην σχετική ερώτηση «έχετε εξυπηρετηθεί από δειγματοληπτικό κέντρο για τις εξετάσεις σας στο παρελθόν;», το 91% απάντησε «ναι» (71% σε ιδιωτικό και 20% σε κρατικό δειγματοληπτικό κέντρο), ενώ το 9% δεν εξυπηρετήθηκε από δειγματοληπτικό κέντρο.

Η συντριπτική πλειοψηφία (94%) όσων εξυπηρετήθηκαν δήλωσε ότι έμεινε ευχαριστημένη από τις υπηρεσίες που έλαβε, με σχεδόν τους μισούς (49%) να απαντούν περαιτέρω ότι δεν χρειάζονται βελτιώσεις στις υπηρεσίες των δειγματοληπτικών κέντρων, ενώ ένας στους τέσσερις (27%) επισήμαναν την ανάγκη πιστοποίησης (π.χ ISO), το 11% τις πιθανές βελτιώσεις στο ωράριο, το 8% στην εξυπηρέτηση, ενώ το 5% αναφέρθηκε σε βελτιώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα, την πρόσβαση, την καθαριότητα και το προσωπικό.

Άλλωστε, περισσότεροι από 9 στους 10 (92%) προτείνει περαιτέρω διεύρυνση του θεσμού των δειγματοληπτικών κέντρων, έναντι 5% που προτείνει σχετικά την κατάργησή τους.

Η έρευνα

Η έρευνα διεξήχθη από την Εταιρεία Prime Consulting Ltd για λογαριασμό του Συνδέσμου Διαπιστευμένων Εργαστηρίων Κύπρου με 992 επιτυχημένες τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε άτομα άνω των 18 ετών, μεταξύ 21 – 28 Σεπτεμβρίου 2023. Η δειγματοληψία ήταν πολυσταδιακή στρωματοποιημένη και παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος κυμαίνεται στο +/-3%.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση