ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόσο θα κοστίσει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Το πλούσιο τραπέζι περιλαμβάνει 35 προϊόντα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Γύρω στα 187 ευρώ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει ένα πλούσιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι (με 35 προϊόντα) για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία, με το κόστος να αυξάνεται στα 271 ευρώ για εξαμελή οικογένεια. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, το συνολικό κόστος ενός «οικονομικού» τραπεζιού περιλαμβάνει τα 19 από τα 35 είδη. Για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα 102 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια 132 ευρώ.

Το πλούσιο τραπέζι περιλαμβάνει 35 προϊόντα- ψωμί, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, χριστουγεννιάτικο κέι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, βοδικό κιμά, χοιρινό κιμά, μπριζόλες, αμνοερίφιο, ντομάτες, αγγουράκια, πατάτες, κρεμμύδια, χόρτα δέσμης, κλεμεντίνες, πορτοκάλια, μήλα, κρασί, μπύρες, ζιβανία, αναψυκτικά. Στο συνολικό κόστος προστέθηκε ακόμα ένα 5% για μπαχαρικά, λεμόνια, νερό, χαρτομάντηλα, ρεύμα και υγραέριο.

Το οικονομικό τραπέζι περιλαμβάνει 18 προϊόντα- ψωμί, μελομακάρονα, χριστουγεννιάτικο κέικ, κοτόπολουλο, γαλοπούλα, χοιρινό κιμά, χοιρινό κρέας, αμνοερίφιο/κιλό, ντομάτες, αγγουράκια, πατάτες, κρεμμύδια, χόρτα δέσμης, πορτοκάλια μήλα εισαγόμενα, κρασί, μπύρες, αναψυκτικά. Στο συνολικό κόστος προστέθηκε ακόμα ένα 5% για μπαχαρικά, λεμόνια, νερό, χαρτομάντηλα, ρεύμα και υγραέριο.

Για τα ασθενέστερα οικονομικά εισοδήματα υπολογίστηκαν 11 προϊόντα- ψωμί, μελομακάρονα, κοτόπουλο, χοιρινό, ντομάτες, αγγουράκια, πατάτες, χόρτα δέσμης, πορτοκάλια, μπύρες, αναψυκτικά. Στο συνολικό κόστος προστέθηκε ακόμα ένα 5% για μπαχαρικά, λεμόνια, νερό, χαρτομάντηλα, ρεύμα και υγραέριο.

Η έρευνα κατέγραψε επίσης αυξήσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου, όπως για παράδειγμα τις ντομάτες με την αύξηση να φτάνει μέχρι και 40 σεντ, 1.21 ευρώ αύξηση κατέγραψαν οι μπύρες, 1 ευρώ το αρνίσιο κρέας, 0.61 σεντ ο βοδινός κιμάς, 1,40 η ζιβανία και 1.70 το κρασί. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην γαλοπούλα (-1.21) και τα κυπριακά μήλα (-1.79).

Από τις 8 μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου έγιναν συνολικά τρεις τιμοληψίες λιανικών τιμών. Τα σημεία πώλησης απ’ όπου λήφθηκαν οι τιμές, ήταν οι τέσσερεις μεγαλύτερες υπεραγορές στη Λευκωσία και τρεις μικρότερες υπεραγορές. Σημειώνεται ότι η έρευνα κάλυψε μόνο τη Λευκωσία και περιλάμβανε συνολικά 35 είδη τροφίμων και ποτών. Ο κατάλογος των τροφίμων είναι ο ίδιος που χρησιμοποιήθηκε και για τα προηγούμενα χρόνια.

Βασικά στοιχεία και συμπεράσματα της έρευνας:

1. Το συνολικό κόστος ενός «πλούσιου» τραπεζιού περιλαμβάνει 35 είδη. Για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία το κόστος υπολογίζεται στα 187 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια 271 ευρώ.

2. Το συνολικό κόστος ενός «οικονομικού» τραπεζιού περιλαμβάνει τα 19 από τα 35 είδη. Για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα 102 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια 132 ευρώ.

3. Το συνολικό κόστος ενός τραπεζιού για τα ασθενέστερα οικονομικά εισοδήματα περιλαμβάνει τα 11 από τα 35 είδη. Για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα 25 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια 38 ευρώ.

4. Παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις σε αριθμό προϊόντων της έρευνας από τις 08 Δεκεμβρίου μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου που διάρκεσε η έρευνα. Οι αυξομειώσεις αυτές καταγράφονται σε αναλυτικό πίνακα που επισυνάπτεται.

5. Αριθμός ειδών που περιλάμβανε η έρευνα προσφέρονταν σε τιμές προσφοράς. Η πλειοψηφία των προσφορών διατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας.

6. Οι μόνες τιμές που αναμένεται ότι πιθανόν να διαφοροποιηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα είναι οι τιμές των λαχανικών αν και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει αισθητή διαφοροποίηση μέχρι τα Χριστούγεννα.

7. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού μεταξύ των τριών διαφορετικών κατηγοριών, δηλαδή του «πλούσιου», «οικονομικού» και του τραπεζιού των ασθενέστερων οικονομικών εισοδημάτων. Μέσα από τους αναλυτικούς πίνακες μπορούμε να διακρίνουμε τον τρόπο με τον οποίο τα ασθενέστερα οικονομικά εισοδήματα θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες.

Τέλος, σημειώνεται ότι παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές μεταξύ των σημείων πώλησης στα χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Επειδή όμως τα είδη αυτά μπορούν να διαφέρουν αισθητά από την άποψη των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους, ακόμα και στο ακριβές τους βάρος, δεν μπορεί να θεωρηθεί η σύγκρισή τους αξιόπιστη και αντικειμενική, γι’ αυτό και δεν σχολιάζεται στην έρευνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση