
Δωρίτα Γιαννακού
Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται αντιπροσωπεία της Amazon – Εξετάζουν πιλοτική εφαρμογή προγράμματος που σχετίζεται με το δορυφορικό internet.
Τα πρώτα αποτελέσματα από το επενδυτικό σαφάρι που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με υπουργούς και επενδυτικούς φορείς τον Απρίλιο του 2025 στις ΗΠΑ παρουσίασε η Υφυπουργός πάρα τω προέδρω Ειρήνη Πικκή και ο Υφυπουργός Καινοτομίας Νικόδημος Δαμιανού. Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, καταγράφηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από το ταξίδι του Προέδρου σε Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο και Χιούστον με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς όπως η ναυτιλία, η τεχνολογία και η ενέργεια, συναντώντας ενδιαφερόμενους φορείς και προωθώντας την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό. Στη διάσκεψη, η οποία αναπόφευκτα επισκιάστηκε από τη διαρροή του βίντεο διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζεται με χρηματοδοτήσεις που εμπλέκουν την Κυβέρνηση, αναφέρθηκε ότι στο ταξίδι στις ΗΠΑ έλαβαν χώρα 13 στοχευμένες διμερείς συναντήσεις και 2 συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με εταιρείες κολοσσούς όπως είναι η Amazon, η Google, η Νvidia, η OpenAi, Tenstorrent και Plug and Play.
Όπως ανέφερε η Υφυπουργός, η Νvidia θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της εθνικής της υποδομής μέσω ενός υπερυπολογιστή ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2026. Ο υπερυπολογιστής θα διαθέτει εθνικές υπολογιστικές δυνατότητες και θα λειτουργεί υποστηρικτικά σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών καταστροφών και κρίσεων.
Ο κ Δαμιανού από τη μεριά του αναφέρθηκε στον διαγωνισμό που είναι σε ισχύ και αφορά το "Cloud First" και τη διαδικασία επιλογής στρατηγικού συνεργάτη για το "g-cloud", το κυβερνητικό cloud για το οποίο αναμένεται να υπάρξουν αποτελέσματα περι τα τέλη του μήνα.
Στη διάσκεψη βρέθηκε και ο Επικεφαλής Επιστήμονας Δημήτρης Σκουρίδης ο οποίος αναφέρθηκε στις εταιρείες κολοσσούς οι οποίες επέδειξαν ενδιαφέρον για να δραστηριοποιηθούν στον τομέας της έρευνας και της καινοτομίας στην χώρα μας. Σύμφωνα με τον κ Σκουρίδη, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο αντιπροσωπεία της Amazon καθώς εξετάζει την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος (Amazon Leo) που σχετίζεται με το δορυφορικό internet. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην εταιρεία Tenstorrent η οποία έχει ήδη προχωρήσει με άνοιγμα γραφείου στη Λεμεσό και μέχρι το 2027 αναμένεται να εργοδοτήσει 15 άτομα.
Ο κ Δαμιανού έκανε αναφορά στις εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα της εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, όπως επισήμανε η Google, θα εφαρμόσει το πρόγραμμα experience AI το οποίο θα εφαρμοστεί στα σχολεία το επόμενο διάστημα. Παράλληλα η εταιρείας OpenAI βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου να εφαρμόσει πιλοτικά σε 5000 μαθητές τεχνικών σχολών το πρόγραμμα της Chat GPT 5 EDUCATION με κόστος μισό εκατομμύριο.
Αναφορικά με την εταιρεία Plug and Play, η κ Πικκή υπογράμμισε ότι έχει προχωρήσει σε δραστηριοποίηση στην Κύπρο μέσω επιταχυντή καινοτομίας (accelerators) για startups ο οποίος θα αποτελέσει γέφυρα μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων και των επίδοξων επενδυτών. Το 2026 πρόσθεσε η κ Πικκή θα τρέξει ένα τριετές πρόγραμμα από το οποίο επωφελούνται 60 νεοφυείς επιχειρήσεις.
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων, τονίστηκε ότι προγραμματίζεται εντός του έτους εκ νέου επίσκεψη στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες αγορές στόχους όπως είναι η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.



























