ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτοιμο να επενδύσει το αμερικανικό fund DFC

Το DFC, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δίνει προτεραιότητα στην υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα

Newsroom Κ, Αθήνα

Μπορεί η χρηματοδότηση της αμερικανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC να εγκρίθηκε από τo αμερικανικό Κογκρέσο μόλις στα τέλη του 2019, όμως η Ελλάδα έχει ήδη μπει στο επενδυτικό στόχαστρο του οργανισμού που διαθέτει κεφάλαια 60 δισ. δολαρίων. Προχθές Πέμπτη, σε συνάντηση του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ, και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, επαναδιατυπώθηκε το ενδιαφέρον του DFC για την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, με προτεραιότητά τους, προς ιδιωτικοποίηση, τους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Βόλου και Καβάλας. Το DFC, γνωστό και ως αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία αναπτυξιακής χρηματοδότησης, ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση και του έργου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για το οποίο επιδιώκεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή μέσω του άρθρου 106 του πτωχευτικού δικαίου.

Το DFC, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δίνει προτεραιότητα στην υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν στρατηγικό χαρακτήρα. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τη χρηματοδότηση έργων που επιτρέπουν την «αντιμετώπιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει ο ανεπτυγμένος κόσμος σήμερα», σύμφωνα με τον καταστατικό σκοπό του. Η ενέργεια, η υγεία, η τεχνολογία και οι υποδομές μεγάλης κλίμακας είναι οι τομείς στους οποίους επενδύει η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία συστάθηκε για να ανακόψει την επέλαση των κινεζικών κεφαλαίων και για να αποτελέσει, τρόπον τινά, το αντίπαλον δέος του China Investment Corporation, του κρατικού ταμείου επενδύσεων που διαθέτει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 900 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη της αμερικανικής εταιρείας ιδιωτικών διεθνών επενδύσεων (Overseas Private Investment Corporation – OPIC), έχοντας όμως εξασφαλίσει επέκταση δανειακής χρηματοδότησης κατά 60 δισ. δολάρια.

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα συμμετάσχει στους διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών λιμανιών κοινοπρακτικά με την Goldair, η οποία, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», ενδιαφέρεται να δώσει το «παρών» στη διεκδίκηση κατ’ αρχάς τριών (Αλεξανδρούπολης, Βόλου και Καβάλας) από τα συνολικά δέκα, προς ιδιωτικοποίηση, περιφερειακά λιμάνια. Τα συγκεκριμένα, άλλωστε, assets ανήκουν στον τομέα των κρίσιμων υποδομών όπου δίνει έμφαση το DFC, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων (equity financing) και χρέους (debt financing).

Στο στόχαστρο του DFC βρίσκονται τόσο μεγάλα έργα υποδομών, αξίας άνω των 50 εκατ. δολαρίων, όσο και μικρότερα επενδυτικά σχέδια. Η αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει σειρά έργων σε όλο τον κόσμο και σε γειτονικές της Ελλάδας χώρες, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία. Στη χώρα μας, η έναρξη δραστηριοποίησης του DFC εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών λιμανιών, αλλά και από την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X