ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτσι θα είναι η νέα Μακαρίου - Φωτογραφίες

Ολοκληρώνεται και ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά για το κοινό από τις αρχές Δεκεμβρίου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ένας μήνας και κάτι απομένει για το άνοιγμα της Λεωφόρου Μακαρίου. Βάσει χρονοδιαγραμμάτων οι εργασίες για την β φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου ενώ μετά και την επίσπευση που έχει εξασφαλίσει ο δήμος, η λεωφόρος αναμένεται να ανοίξει για το κοινό αρχές Δεκεμβρίου 2021 θυμίζοντας παλιές καλές εποχές- την περίοδο όταν η Μακαρίου έσφυζε από ζωή και ήταν σημείο κατατεθέν της πρωτεύουσας για κοινωνικές συναντήσεις και εκδηλώσεις αλλά και για αγορές.

Νέα πλατιά πεζοδρόμια, νέο οδόστρωμα, παγκάκια και νέος φωτισμό είναι κάποια από τα στοιχεία του λίφτινγκ της κεντρικής λεωφόρου της Λευκωσίας. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για τη Μακαρίου (Β φάση)του έργου ανέρχεται στα €11,680,000 πλέον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τις προοπτικές φωτογραφίες της λεωφόρου, με το άνοιγμα της η Μακαρίου θα είναι προσβάσιμη για πεζούς και άτομα με αναπηρίες. Ζητούμενο, μέσα από την αναβάθμιση να επιστρέψει ο κόσμος και η εμπορικότητα στο αστικό κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έμεινε πίσω από τον ανταγωνισμό των εμπορικών κέντρων της πόλης.

Νέα πλατιά πεζοδρόμια, νέο οδόστρωμα, παγκάκια και νέος φωτισμό περιλαμβάνει η ανανεωμένη λεωφόρους Μακαρίου 

Ζορπάς και Παπαέλληνας

Πάντως σημαντικά brands έχουν ήδη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Μακαρίου. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για το κατάστημα Coffee Berry στον χώρο του πρώην Akakiko, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει και στον ισόγειο χώρο του πολυώροφου 360, το νέο coffee brand Bean bar, του ομίλου Χ.Α Παπαέλληνα. Το άνοιγμα της Μακαρίου αναμένεται ότι θα τονώσει την επισκεψιμότητα στο κατάστημα της ελληνικής Κωτσόβολος, η οποία δραστηριοποιείται από τον Ιούνιο στο κτήριο του πρώην Debenhams. Το 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες για το μπουτίκ ξενοδοχείο NYX Λευκωσίας το οποίο αναμένεται να κατασκευαστεί στην θέση του κτηρίου της πρώην Λαϊκής στην λεωφόρο Μακαρίου και να τονώσει και τουριστικά την περιοχή.

Πέντε καταστήματα το Voici La Mode

Δυνατή παρουσία στη νέα λεωφόρο Μακαρίου θα έχει και ο όμιλος Voici La Mode, ο οποίος ετοιμάζεται για το άνοιγμα τους αρχές Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το Marks& Spencer και το Cafe la mode, καθώς και τρία νέα ανοίγματα στο ισόγειο εμπορικό τμήμα του πολυώροφου κτηρίου 360- το Etam, Undiz και Accessorize.

Σε εξέλιξη οι εργασίες για το κατάστημα Coffee Berry στον χώρο του πρώην Akakiko, το οποίο ανοίγει τέλος του χρόνου

Το 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες για το μπουτίκ ξενοδοχείο NYX Λευκωσίας

Τι αλλάζει

Σύμφωνα με το δήμο Λευκωσίας, οι εργασίες ανάπλασης αφορούν την υπογειοποίηση Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΣΥΛ, ΣΑΛ, Τηλεπικοινωνίες, ΑΗΚ), νέο σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων, πρόνοιες για εγκατάσταση έξυπνης πόλης, κατασκευή νέου οδοστρώματος από άσφαλτο και νέων πεζοδρομίων, καταργώντας τις υφιστάμενες υψομετρικές διαφορές, σύμφωνα με τις αρχές του καθολικού σχεδιασμού (shared space), νέος οδικός φωτισμός νέα αστική επίπλωση και δεντροφύτευση.

Προοπτική φωτογραφία της πλατείας Μακαρίου- Στασάνδρου

Χαμηλές ταχύτητες και προβάδισμα στους πεζούς

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, στη Λεωφόρο Μακαρίου και στην οδό Αναστασίου Γ. Λεβέντη (πρώην Λεωνίδου), δημιουργούνται δύο λεωφορειολωρίδες για διακίνηση και στις δύο κατευθύνσεις.

Οι κυκλοφοριακές πολιτικές που εφαρμόζονται υποχρεώνουν τα τροχοφόρα οχήματα να κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες και να δίνουν προβάδισμα στην άνετη και απρόσκοπτη διακίνηση πεζών και ποδηλάτων.

Στον άξονα Μακαρίου - Α. Λεβέντη, στα πλαίσια του έργου, θα ληφθεί πρόνοια για την εγκατάσταση και λειτουργία τραμ, εφ’ όσον αυτό αποφασιστεί, με την αφαίρεση όλων των υφιστάμενων υπόγειων εγκαταστάσεων από το διάδρομο διακίνησης του τραμ και την επανεγκατάστασή τους σε άλλο χώρο.

Το lifting της Μακαρίου αποτελεί την β φάση του έργου ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Στασικράτους- Μακαρίου- Ευαγόρου. Η α’ φάση έχει ολοκληρωθεί και η Στασικράτους έχει ήδη παραδοθεί στο κοινό, ενώ μετά την ολοκλήρωση της Μακαρίου, σειρά παίρνει η ανάπλαση της Ευαγόρου.

(Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου)

Όλη η πόλη, μια βόλτα

Στο μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε το συμβόλαιο για την ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ, προκηρύσσεται τις επόμενες μέρες ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της ιστορικής εμπορικής οδού Τρικούπη, στην παλιά πόλη, γίνονται έργα και στο επίπεδο της Τάφρου, ενώ προχωρά σύντομα και το νέο Μουσείο Λευκωσίας. «Μια βόλτα στην πόλη της Λευκωσίας μπορεί να ξεκινήσει από την περιοχή του Δημοτικού Θεάτρου και του Νέου Μουσείου με κατεύθυνση την Πύλη Πάφου, διαμέσου της ενοποιημένης πλέον τάφρου οδηγούμαστε στην Πλατεία Ελευθερίας και ακολούθως στην εντός των τειχών πόλη με τα μικρά δρομάκια και τις γραφικές πλατείες, μέσω Κωστάκη Παντελίδη, Λήδρας, Ονασαγόρου, Πλατεία Φανερωμένης, την πρόσφατα αναβαθμισμένη οδό Αισχύλου προς Πλατεία Δημαρχίας, μπροστά από το Κέντρο Αριστείας Cyens και το Νέο Δημαρχείο, προς την Ερμού και την Πύλη Αμμοχώστου. Απ’ εκεί, ακολουθώντας το εσωτερικό τόξο των Ενετικών Τειχών, φτάνουμε στο αναβαθμισμένο Εμπορικό Τρίγωνο και από εκεί στο νεότερο μας έργο, αυτό της αναμόρφωσης του παλαιού ΓΣΠ». Πρόκειται για έργα που μεταμορφώνουν την Λευκωσία και ενισχύουν την συνδεσιμότητα και την προσβασιμότητα της πόλης περιγράφει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στην συνέντευξη του στην «Κ» (Έντυπη έκδοση της Κυριακής).

(Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου)

(Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση